Jokainen suomalainen lahjoittanut Kreikalle jo 170 euroa

Kreikalle kahdeksi vuodeksi lainattu 100 euroa on tällä hetkellä noin 35 euron arvoinen. Suomen valtio on tähän mennessä lainannut Kreikalle 890 miljoonaa euroa, jonka arvosta on kadonnut arviolta noin 580 miljoonaa euroa. Jokaista suomalaista kohden tämä tekee noin 110 euroa.

Tämä on kuitenkin vasta alkua. Euroopan keskuspankki on ostanut Kreikan valtionlainoja arviolta 100 miljardilla eurolla. EKP:n maksamia hintoja ei ole helposti saatavilla, mutta karkeasti voidaan arvioida, että myös näiden arvo on tippunut noin puoleen alkuperäisestä. Se tekee vielä ylimääräiset 60 euroa jokaista EU:n kansalaista kohti. Yhden suomalaisen ”kokonaislahjoitus” on tämän arvion mukaan noin 170 euroa.

Yllä olevat laskelmat perustuvat siihen, miten markkinat tällä hetkellä suhtautuvat Kreikkaan. Kreikan kahden vuoden lainan korko on viime päivinä noussut käsittämättömiin lukemiin. Tällä hetkellä kahden vuoden obligaation korko on 69,6 %. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että sijoittajat odottavat Kreikan maksavan takaisin noin 35 % alkuperäisen lainan pääomasta.

Kun kyse on Euroopan talouskriisin seuraamisesta, luotan itse eniten markkinoiden viestiin. Alla oleva kuvaaja kertoo karua tarinaa siitä, mitä markkinat Kreikalta ja muutamalta muulta maalta tällä hetkellä odottavat. Jo kesäkuussa markkinoiden usko Kreikkaan oli heikentynyt merkittävästi, mutta viime päivinä markkinoiden usko on hävinnyt totaalisesti. Mikä huolestuttavinta, myös Portugali on seuraamassa Kreikan jalanjälkiä.

Eräiden eurovaltioiden kahden vuoden lainan koron kehittyminen 1.6.2011 lähtien. (Lähde: Bloomberg)
Eräiden eurovaltioiden kahden vuoden lainan koron kehittyminen 1.6.2011 lähtien. (Lähde: Bloomberg)

Jos Kreikka olisi yritys, se olisi jo konkurssissa. Markkinat arvioivat, että Kreikan todennäköisyys selvitä tilanteesta ilman konkurssia on noin 2 % ja nyt myös yhä useampi eurooppalainen poliitikko on taipumassa samaan johtopäätökseen. Olisikohan siis jo aika puhaltaa peli poikki?

Kommentit