Hyvää uutta nousua 2012!

Tasan kolme vuotta sitten toivotin finanssikriisin jälkeisissä tunnelmissa hyvää uutta nousua. Tätä toivotusta seurasikin taloudessa ja pörsseissä kaksi kohtalaisen hyvää vuotta. Vuoden 2009 keväällä pössit kääntyivät nousuun, joka jatkui vahvana vielä vuonna 2010. Nyt kun uskon pohjan olevan taas lähellä, on aika toivottaa jälleen talous ja pörssit uuteen nousuun!

Vuosi sitten olin hyvin toiveikas, että kaksi vuotta kestänyt nousu olisi jatkunut epävarmuustekijöistä huolimatta myös tänä vuonna. Nyt jälkikäteen voi todeta, että olin aivan liian optimistinen. Vuosi sitten nimesin elpymisen suurimmaksi uhaksi Euroopan heikot valtiot ja kuten kaikki tietävät, tämä uhkakuva realisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla. Euro on kriisissä ja sen vuoksi etenkin Euroopan lähiajat pysyvät vaikeina.

Olen kuitenkin itse optimisti ja sen vuoksi uskallan jälleen kerran toivottaa hyvää uutta nousua. Vaikka tilanne on hyvin epävarma ja talouden laskusuhdanne näkyy jo meilläkin myös reaalitaloudessa, on nyt syytä katsoa tulevaisuuteen optimistisesti. Vuonna 2008 listasin viisi asiaa, joiden perusteella uskoin osakemarkkinoiden kääntyvät nousuun. Tälläkin kertaa seuraan samaa formaattia - tosin asioiden määrä on vähentynyt kolmeen.

Tässä siis kolme asiaa, joiden perusteella osakemarkkinoiden pohjakosketus on todennäköisesti lähellä, ellei jopa jo takana.

1. Osakkeiden arvostustasot ovat erittäin alhaalla

Osakkeiden arvostustaso laski Helsingin pörssissä vuoden aikana keskimäärin noin 30 prosenttia. Lisäksi on hyvä huomata, että edes vuoden takainen lähtötaso ei ollut mikään arvostuskupla. Markkinat ovat siis jälleen hinnoitelleet yritysten tuloksiin suuret tulospudotukset ja monen yrityksen kohdalla kyse on mielestäni jo ylipessimimistä. Osa arvostustasoista on jo sellaisia, että yritykset voivat yllättää enää lähinnä positiivisesti.

Varmaa on, että monien yhtiöiden tuloksentekokyky on todella romahtanut Euroopan velkakriisin seurauksena. Pidän kuitenkin varmana myös sitä, että osa yrityksistä porskuttaa myös tässä taantumassa - näin kävi viime kerrallakin. Oleellista kuitenkin on, että arvostustasot todellakin ovat nyt alhaalla. Monen vakaanakin pidetyn yhtiön yhtiön P/E-luku on alle 10 ja se on jo todella alhainen. Todella harvan suomalaisen pörssiyhtiön P/E-luku on yli 15. Vertailun vuoksi nousukaudella P/E-luvut ovat helposti yli 20 tasolla.

2. Korkotaso on alhainen

Kuten vuonna 2008, myös tällä hetkellä korkotaso on ennätyksellisen alhainen ja kaikki viittaa siihen, että myös lähitulevaisuudessa maailman suurimmat keskuspankit pyrkivät pitämään korkotason alhaalla. Tämä tukee osakkeiden nousua kahdella tavalla. Ensinnäkin matala korkotaso kannustaa ihmisiä kuluttamaan ja yrityksiä investoimaan. Toisekseen matalan korkotason takia talletusten ja obligaatioiden tuotot ovat alhaalla, jolloin sijoittajat lähtevät hakemaan parempaa tuottoa muista sijoituskohteista, kuten osakkeista.

3. Kriisi ratkaistaan todennäköisesti setelipainolla

Euroopan keskuspankki tulee todennäköisesti ratkaisemaan kriisin ainakin osittain pumppaamalla uutta rahaa talouteen. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että EKP esimerkiksi ostaa ongelmamaiden velkakirjoja, mitä on jo tapahtunut. Niin sanottu rahan painaminen johtaa luonnollisesti suurempaan inflaatioon, eli rahan todellinen arvo heikkenee. Tämä on positiivinen asia kaikille velallisille, sillä tässä prosessissa myös lainojen todellinen arvo laskee automaattisesti. Suurimpia kärsijöitä tässä taas ovat rahaa pankkitilillä tai velkakirjoissa säilyttävät henkilöt ja yritykset. Osakkeissa varallisuuden reaaliarvo sen sijaan säilyy, mikäli yritys pystyy hinnoittelemaan tuotteensa inflaation mukaisesti. Käytännössä myös osakkeiden kurssit siis nousevat inflaation mukana.


Osakkeiden alhainen arvostustaso, matalat korot ja setelipaino ovat siis kolme pääsyytä, joiden vuoksi uskon, että vuonna 2012 osakemarkkinat kääntyvät jälleen nousuun. Taloustilanne on kuitenkin edelleen vaikea, eikä kukaan voi sanoa tulevaisuudesta varmuudella mitään. Vaikka ennustamani skenaario toteutuisi, mahtuu yritysten joukkoon aina myös niitä, jotka kärsivät inflaatiosta. Kaikki kuitenkin viittaa nyt siihen, että osakemarkkinoiden uudelle nousulle on rakennettu vahva pohja ja myös reaalitalous seuraa toivottavasti perässä.

Ikuisena optimistina toivotan siis kaikille lukijoilleni menestyksekästä uutta nousua vuodelle 2012! Myös ensi vuonna jatka bloggaamista ja oman projektini seuraamista. Myös itselleni kulunut vuosi oli suurten muutosten vuosi, mutta siitä lisää myöhemmin.

Kommentit