Helmikuu 2014: Vahva pörssikuukausi Venäjän tilanteesta huolimatta

Alkuvuoden korjausliike unohdettiin helmikuussa varsin nopeasti ja pörssit nousivat korkeammalle kuin moneen vuoteen. Loppukuusta Venäjän aiheuttamat huolet luonnollisesti heijastuivat myös pörssiin, mutta huomattavasti vähemmän kuin itse odotin. Pahimmillaan Venäjällä vahvasti aktiivisten yritysten, kuten Nokian Renkaiden, YIT:n ja Stockmannin, kurssilasku on tähän mennessä ollut korkeintaan 10 prosentin luokkaa.

Helsingin pörssin yleisindeksi vahvistui kuukaudessa peräti 7,0 prosenttia ja nousi 7 526 pisteeseen. Oma salkkuni vahvistui helmikuussa 4,0 prosenttia, eli se jäi selvästi yleisindeksin kehityksestä. Ero johtui ennen kaikkea dollarin ja jenkkiosakkeiden heikommasta kehityksestä.

Helmikuu oli kuitenkin salkkuni kannalta erittäin hyvä kuukausi. Sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo nousi yli 4.500 eurolla ja oli kuukauden lopussa 71.558 euroa, eli korkeampi kuin koskaan aiemmin. Ensimmäistä kertaa salkkuni arvo ylitti myös 70.000 euron maagisen rajan.

Helmikuussa salkussani ei tapahtunut muutoksia. Vahvan nousun myötä arvioin kuitenkin parhaillaan sijoituksiani erittäin kriittisesti. Pörssit ovat nousseet jo pitkään huomattavasti vahvemmin kuin yleinen tuloskehitys, joten riski osakkeiden yliarvostukselle on olemassa. Mistään kuplasta ei kuitenkaan yleisesti voi puhua.

Venäjän aiheuttama yllättävä tilanne on myös heijastunut sijoitusmaailmaan ja jos tilanne Ukrainassa eskaloituu vielä pahemmin, heijastuu tilanne varmasti myös markkinoille. Itse voin tyytyväisenä todeta, että salkussani on hyvin vähän Venäjällä aktiivisesti toimivia yrityksiä. Salkkuyrityksistäni ainoastaan Fortumilla ja Atrialla on Venäjällä merkittävissä määrin toimintaa, mutta niiden osuus salkustani on onneksi varsin pieni. Jos tällä hetkellä omistaisin enemmänkin Venäjä-osakkeita, olisi sormi varmasti käynyt jo myyntinapilla. Monet Helsingin pörssissä listatut Venäjällä toimivat yritykset ovat laskeneet tähän mennessä varsin vähän, joten peliliikkeille on vielä aikaa, jos siihen näkee tarvetta.

Varallisuuteni jakauma 28.2.2014.
Varallisuuteni jakauma 28.2.2014.


Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit