Heinäkuu 2014: Venäjän tilanne varjostaa orastavaa kasvua

Heinäkuu oli pörsseissä vielä tasaista kehitystä, mutta tätä kirjoittaessa tilanne on jo muuttunut. Elokuun alussa Venäjän pakotteet ovat heijastuneet markkinoille ja uhkaavat etenkin Euroopan talouden toipumista.

Heinäkuussa Helsingin yleisindeksi nousi 1,1 % ja oli kuukauden lopussa 7 662 pisteessä.  Oma osakesalkkuni vahvistui kuukauden aikana 1,3 %, eli hieman Helsingin yleisindeksiä paremmin. Muu henkilökohtainen kassavirta oli kuitenkin pakkasella. Tämän seurauksena sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo laski hieman ja oli kuukauden lopussa 76 454 euroa.

Kuukausi sitten odotin, että heinäkuu tulee olemaan markkinoilla tasaista menoa. Tämä myös toteutui. Nykyinen Venäjän tilanne on kuitenkin muuttanut tilanteen totaalisesti kuukauden takaiseen nähden ja elokuu tulee olemaan varmasti melkoista vuoristorataa. Niin sanotut Venäjä-osakkeet, kuten Stockmann, Nokian Renkaat ja Atria ovat jo tunteneet Venäjän pakotteet myös osakekurssissaan. Seuraavaksi riskinä on, että tilanne heijastuu laajemminkin muihin osakkeisiin (mitä on jo hieman nähtävissä). Vaikka Venäjän ja länsimaiden puolin ja toisin asettamat pakotteet koskevat vain tiettyjä tuotteita, heijastusvaikutuksien kautta kärsivät viime kädessä kaikki.

Miten tämä sitten tulee vaikuttamaan omaan sijoitusstrategiaani. Venäjä-osakkeista tulen varmasti pysymään kaukana. Voi vaikuttaa, että ne ovat alennusmyynnissä, mutta näin ei ole. Taloudellinen kehitys Venäjällä tulee olemaan lähivuosina entistä surkeampaa ja poliittiset riskit ovat kasvaneet entisestään. Myös omasta salkustani löytyy muutamia osakkeita, joilla on suhteellisen paljon toimintaa Venäjällä (mm. Fortum ja Atria) ja näiden osalta harkitsen vähentämistä. Laajemminkin harkitsen tällä hetkellä jälleen kerran USA-painon lisäystä, koska taloudellisesti tilanteesta kärsii erityisesti Eurooppa. Maailmalla tilanteesta puhutaan jopa Cold War II:na, joten ei ole odotettavissa, että pakotteita alettaisiin aivan lähiaikoina purkamaan. 

Varallisuuteni jakauma 31.7.2013.
Varallisuuteni jakauma 31.7.2013.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit