Heinäkuu 2012: Aurinko paistoi - ainakin pörssissä

Heinäkuun kesälomakausi on nyt takana, joten on jälleen kuukausikatsaksen aika (vaikkakin hieman myöhässä). Vaikka sää ei Suomessa lomaansa viettäneitä suosinutkaan kuin muutamana heinäkuun päivänä, pörsseissä sentään aurinko paistoi. Helsingissä osakekurssit kääntyivät nousuun jo kesäkuussa ja tämä nousu jatkui myös heinäkuussa, kuten kuukauden takaisessa katsauksessa ennakoinkin. Parhaillaan käynnissä on myös osavuosikatsauskausi, joka on oman arvioni mukaan mennyt positiivisissa merkeissä.

Heinäkuussa Helsingin pörssin yleisindeksi nousi 3,0 prosenttia. Oman osakesalkkuni tuotto oli vielä tätäkin parempi  - peräti 4,5 prosenttia. Myös sijoitusvarallisuuteni arvon kokonaiskehitys kääntyi viimein nousuun neljä kuukautta kestäneen laskukauden jälkeen. Sijoitusvarallisuuteni oli heinäkuun lopussa noin 41 800 euroa, eli absoluuttista kasvua kuukaudessa kertyi noin 1 500 euroa. Heinäkuussa salkkuni sisällössä ei tapahtunut muutoksia.

Arvioni osakemarkkinoiden kehittymisestä ovat täsmälleen samat kuin kuukausi sitten: odotan elpymisen jatkuvan. Markkinoiden odotukset ovat tällä hetkellä erittäin pessimistiset ja osakkeiden hinnat ovat historiallisesti alhaisella tasolla. Mikäli usko vain palaa markkinoille, osakkeissa on huimaa nousuvaraa. Yksi uskoa palauttava tekijä voi olla osavuosikatsauskausi, joka on tähän mennessä mennyt mielestäni keskimäärin kohtalaisen hyvin.

Suurin osakemarkkinoita uhkaava epävarmuustekijä on edelleen Euroopan talouskriisi, jonka lopulliset seuraukset ovat hämärän peitossa. Etenkin euroalueen mahdollinen hajoaminen voi aiheuttaa melkoisen myrskyn myös pörsseissä, joten hajauttaminen myös euroalueen ulkopuolelle kannattaa. Kuten olen usein kertonut, oma strategiani on ollut painottaa Yhdysvaltain osakemarkkinoita ja globaaleja brändejä. PepsiCon, McDonald'sin, Microsoftin ja Googlen osuus onkin jo yli 40 % salkustani ja nämä kaikki sijoituket ovat olleen tänä vuonna erittäin tuottoisia. 

Varallisuuteni jakauma 31.7.2012.
Varallisuuteni jakauma 31.7.2012.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit