Heinäkuu 2011: Pelko iski osakemarkkinoille

Heinäkuun aikana pelko palasi taas todella vahvasti osakemarkkinoille. Tähän ei löydy mitään yksittäistä syytä, vaan se kyse on monen tekijän summasta. Yleisesti ottaen markkinat tuntuvat ennakoivan, että loppuvuonna taloudessa koittaisivat jälleen vaikeammat ajat. Euroopan ja Yhdysvaltojen talouteen liittyy kieltämättä edelleen paljon epävarmuutta. Heinäkuussa alkanut osavuosikatsauskausi on kuitenkin sujunut kohtuullisissa merkeissä, vaikka negatiivisia yllätyksiä onkin tullut ehkä aavistuksen verran enemmän kuin sijoittajat osasivat odottaa.

Heinäkuussa Helsingin yleisindeksi laski todella rajusti 6 717 pisteestä 6 157 pisteeseen, eli kokonaisuudessaan noin 8,3 prosenttia. Viimeksi näin alhaalla ollaan oltu vuonna 2009, joten kaiken kaikkiaan kyse on jo todella voimakkaasta laskusta. Tämän vuoden alusta lukien ollaan jo noin 22 % pakkasella.

Oma osakesalkkuni selvisi kuitenkin heinäkuusta todella pienin vaurioin yleiseen kehitykseen verrattuna. Laskua tuli vain 2,24 %, mikä on todella paljon paremmin kuin yleisindeksin kehitys. Salkkuni kokonaisarvo oli kuukauden lopussa noin 41 100 euroa. Tilanteeseen nähden hyvästä kehityksestä saan kiittää Yhdysvaltoihin tekemiäni sijoituksia. Kuten olen jo useaan otteeseen aiemmin tänä vuonna maininnut, olen systemaattisesti painottanut viime aikoina muutamia Yhdysvalloissa listattuja osakkeita, kuten McDonald’sia ja Pepsiä. Nykytilanteessa tämä on ollut erittäin onnistunut strategia.

Heinäkuussa salkussani tapahtui yksi muutos, kun ostin 5.7.2011 Googlen osakkeita 530,78 USD:n kurssilla noin 5 300 USD:n erän (noin 3 700 euroa). Google-sijoituksen taustoja avasin enemmän jo heinäkuussa. Lyhyellä tähtäimellä sijoitus on ollut erittäin onnistunut, sillä noin viikon päästä ostostani Google julkaisi odotuksia paremman tuloksen, minkä jälkeen kurssi on noussut noin 13 %.

Olen ehdottomasti markkinoiden kanssa samaa mieltä siitä, että taloudessa näkyy taas jonkin verran hidastumisen merkkejä. Entistä tärkeämpää on kuitenkin mielestäni valikoida salkkuun hyviä yrityksiä, jotka menestyvät myös vaikeina aikoina. Oman salkkuni kohdalla olen kuuteen suurimpaan sijoitukseeni pääsääntöisesti tyytyväinen, mutta etenkin pienempiin sijoituksiini mahtuu myös yrityksiä, joista aion päästä eroon, kun sopiva hetki tulee.

Salkkuni jakauma 30.7.2011.
Salkkuni jakauma 30.7.2011.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit