Heinäkuu 2008: Valoa tunnelin päässä

Aivan aluksi toivotan kaikki Plazan lukijat tervetulleiksi mukaan matkalle miljonääreiksi! Aikaisempaan verrattuna minkään blogini oleellisen asian ei ole tarkoitus muuttua, joten toivottavasti myös vanhat lukijani pysyvät edelleen mukana. Uusille lukijoille suosittelen aivan aluksi tutustumista ensimmäiseen blogikirjoitukseeni, josta paljastuu hieman syvällisemmin blogini tausta.

Muutamassa palautteessa minulta on jo kysytty, miksi siirryin Plazalle? Vastaukseksi ei voi todeta muuta kuin, miksipä ei, jos tällaista mahdollisuutta tarjotaan? Alun perin en suunnitellut, että blogiprojektini kasvaisi edes tällaisiin mittoihin, mutta kuten Matti Nykänen on joskus viisaana sanonut, ”jokainen tsäänssi on uusi mahdollisuus”. Miksipä jättää siis tämä käyttämättä? Seuraavaksi blogini tietysti kääntyy amerikkalaistyyliseksi self help -kirjaksi, elokuvaksi ja tosi-tv-sarjaksi, kuten jokainen menestyvä suomalaisblogi näinä päivinä tekee.

Palataanpa takaisin realiteetteihin. Kun heinäkuussa suurin osa Suomesta lomaili onnellisesti, pörssimaailmassa hikoiltiin lähinnä tuskasta. Tunnelin päässä alettiin tosin vihdoin nähdä myös valoa, kun kuukauden puolessa välissä alkanut tulosjulkistuskausi osoitti, ettei maailmanloppua sittenkään tullut vielä. Tuloskausi näyttää ainakin toistaiseksi rauhoittaneen tilanteen, kuten aiemmin jo arvelin.

Henkilökohtainen kassavirtani oli heinäkuussa muutamasta kertaluonteisesta maksusta johtuen ennätyksellisen vahva. Osakesijoitukseni tosin tuottivat negatiiviset 2,7 %, eli hävisivät hieman OMXH-indeksille, joka päätyi 1,1 % punaiselle. Kokonaisvarallisuuteni kasvoi muiden tulojen ansiosta reippaasti ja oli kuukauden viimeisenä päivänä 20 310 euroa. Mukavalta kuulostava 3 960 euron kasvu kuukauden takaiseen verrattuna.

Salkkuni sisältö 31.7.2008.

Heinäkuussa rikkoontui ensimmäistä kertaa myös yksi minulle merkittävä rajapyykki - 16 818,79 euroa, eli 100 000 vanhaa markkaa. Lapsena tuo tuntui valtavalta summalta ja kyllä se vieläkin saa aikaan pienen sisäisen lämmön tunteen. Seuraava iso välitavoite onkin sitten sama summa euroissa.

Heinäkuussa tein myös aiempaa enemmän kauppoja. Erityisesti Neste Oilin osuus salkussani kasvoi merkittävästi. Tässä heinä-alen ostokseni:

 • 4.7. ostin Neste Oilia 16,83 e kurssilla (n. 600 euron erä)
 • 4.7. ostin Orionia 12,50 e kurssilla (n. 600 euron erä)
 • 16.7. ostin Neste Oilia 14,95 e kurssilla (n. 600 euron erä)
 • 18.7. siirsin n. 2570 euroa eQ Lyhytkorko -rahastosta eQ Rahamarkkina -rahastoon
  - Tätä siirtoa perustelin tarkemmin artikkelissani
 • 21.7. ostin salkkuuni uutena tulokkaana TeliaSoneraa 4,59 e kurssilla (n. 600 euron erä)
  - TeliaSonerasta kirjoitin myös analyysin

Elokuussa kurssit varmasti sahaavat edes takaisin päivästä toiseen, mutta itse en odota, että ne enää laskisivat ainakaan samaan malliin kuin alkukesällä. Maailmalla tosin on edelleen monta epävarmaa muuttujaa, jotka saattavat aiheuttaa rajujakin liikkeitä. Yksi merkittävä muuttuja on öljyn hinta. Jos se jatkaa heinäkuussa alkanutta laskuaan, pörssit voivat piristyä huomattavasti. Tosin pienikin kriisi esimerkiksi Iranissa voi laukaista paniikin, joka johtaa myös pörssien laskuun. Toinen merkittävä tekijä on meneillään oleva yhdysvaltain asuntokriisi, joka kummittelee varmasti vielä pitkään. Suomen talousluvutkin ovat vihdoin hiipumaan päin, kuten pörssi on jo yli vuoden ennakoinut. Osakesijoittajalle on varmasti tiedossa myös elokuussa unettomia öitä, jos vain haluaa näillä asioilla spekuloida. Pitkäaikaisen sijoittajan ei onneksi tarvitse vaivata päätään liikaa lyhyen aikavälin tekijöillä.

Myös elokuussa tulen jatkamaan sijoitusstrategiani mukaisia ostoja normaaliin tapaan. Pörssissä on tällä hetkellä suuri määrä tuloskuntoon nähden edullisia osakkeita, joten edelleen on mielestäni hyvä olla vahvasti ostopuolella. Elokuussa tarkkailen ostomielessä etenkin seuraavia yrityksiä, joista useimmat jo löytyvät salkustani:

 • SanomaWSOY
 • Orion
 • Kemira
 • TeliaSonera
 • Neste Oil
 • Sponda

Lopuksi vielä toivottu kuvaaja varallisuuteni arvon historiallisesta kehityksestä.

Varallisuuteni historiallinen kehittyminen.

Kommentit