Hedge-rahastot löivät vetoa Pohjois-Korean puolesta

Toissa viikkoinen Kim Jong-Ilin kuolema on saanut hieman yllättäen myös hedge-rahastot liikkeelle. Vaikka Pohjois-Korea on ollut eristyksissä muusta maailmasta jo vuosikymmeniä, on markkinoilla ainakin yksi instrumentti, johon Pohjois-Korean nousuun uskovat voivat sijoittaa. Kyseessä on varmasti yksi eksoottisimmista sijoituskohteista, joten se sopii hyvin näin välipäivien puheenaiheeksi, kun markkinoilla on muuten hiljaista.

Kysessä on siis Pohjois-Korean lainakirjat, joiden historia ulottuu 70-luvulle saakka. Tuolloin Pohjois-Korea ei ollut vielä täysin sulkeutunut ja se onnistui saamaan lainaa kansainvälisiltä markkinoilta, pääasiassa eurooppalaisilta pankeilta. Pohjois-Korea hoitikin lainojaan aina vuoteen 1984 saakka, minkä jälkeen maa sulkeutui täysin. Tämän jälkeen myös lainat ovat olleet maksuhäiriötilassa. Myöhemmin lainat kuitenkin paketoitiin uudestaan ja niillä käydään edelleen kauppaa Euroclear-järjestelmässä.

Aiheesta uutisoi muun muassa The Wall Street Journal. Viime viikolla Pohjois-Korean lainan markkinahinta oli noin 14 senttiä yhtä alkuperäistä lainattua dollaria kohden. Lähes kolmessa vuosikymmenessä lainoihin on lisäksi kertynyt myös merkittävä määrä maksamattomia korkoja, minkä seurauksena alkuperäinen lainapääoma on kasvanut arviolta 300-600 prosenttia alkuperäisestä. Tämän perusteella Pohjois-Korean lainakirjoilla käydään siten kauppaa arviolta 97-98 prosentin alennuksella todelliseen lainapääomaan suhteutettuna. Jos Pohjois-Korea yllättäen hoitaisi maksamattomat lainansa, sijoittaja saisi siis rahansa takaisin jopa 50-kertaisena. Ei siis ihme, että hedge-rahastot pitävät näitä silmällä etenkin tällä hetkellä.

Hedge-rahastojen Pohjois-Korea-innostus perustuukin nimenomaan siihen, että nyt kun maassa on käynnissä vallanvaihto, on olemassa pieni todennäköisyys, että valtio yrittäisi korjata suhteitaan muuhun maailmaan ja ehkä avautua joskus tulevaisuudessa myös kansainväliselle kaupalle. Ennen kuin Pohjois-Korea kuitenkaan saa uutta lainaa länsimaista, olisi sen todennäköisesti hoidettava vanhat lainat ensin pois tavalla tai toisella. Jos on olemassa edes muutaman prosentin todennäköisyys, että näin tapahtuisi, Pohjois-Korean velkakirjat olisivat kannattava sijoitus.

Sanomattakin on selvää, että nykytilanteessa Pohjois-Korean avautuminen on erittäin epätodennäköistä. Hedge-rahastot kuitenkin hakevat tuottoa mitä merkillisimmistä kohteista ja hedge-rahastot voivat tehdä Pohjois-Korean lainapapereilla voittoa, vaikka valtio ei todellisuudessa koskaan maksaisikaan kyseisiä velkojaan. Riittää,että Pohjois-Korean tilanne näyttäisi edes hetken hieman valoisammalta. Tällöin kyseisten lainojen arvo saattaisi moninkertaistua nopeastikin. Hedge-rahastot lyövätkin nyt vetoa ennen kaikkea sen puolesta, että Kim Jong-unin astuminen valtaan johtaa joihinkin uudistuksiin, jotka nähdään länsimaissa positiivisena.

Piensijoittajille Pohjois-Korean lainapaperit ovat ehkä liian eksoottinen sijoituskohde. Aivan helposti niihin sijoittaminen ei edes onnistu, sillä kauppaa käydään Euroclear-järjestelmässä, johon on pääsy lähinnä ammattimaisilla sijoittajilla. Myös omalla kohdallani tämä sijoitusinstrumentti jää lähinnä hauskaksi kahvipöytäkeskustelujen aiheeksi - edes Pohjois-Korea ei pääse karkuun markkinavoimilta.

Kommentit