eQ yllätti markkinat - ei tosin minua

Tulosjulkistuskausi jatkui tänään positiivisissa merkeissä, kun myös omasta salkustani löytyvä eQ julkaisi viime vuoden tuloksensa. Viime vuosi oli yleisesti ottaen haastavaa aikaa varainhoitoyhtiöille, mutta eQ selvitti vuoden mallikkaasti. Sekä yhtiön varainhoito-, Corporate Finance- että oma sijoitustoiminta tuottivat hyvin ja yhtiö teki 15,8 miljoonan euron liikevaihdolla 4,9 miljoonan euron tuloksen.

Markkinoille eQ:n hyvä suoriutuminen tuli ilmeisesti yllätyksenä, sillä osake ampaisi tänään yli 10 prosentin nousuun. Itse osasin tätä kuitenkin odottaa, sillä juuri kolme kuukautta sitten kirjoitin, kuinka eQ:n osake vaikuttaisi olevan sen tilanteeseen nähden alennusmyynnissä. Tuolloin yhden osakkeen markkinahinta oli 1,70 euroa ja pidin itse osaketta vähintään 2,16 euron arvoisena. Tämän päivän päätöskurssi oli 2,06 euroa, eli kurssi on nyt hyvin lähellä asettamaani tavoitehintaa. Yhtiön markkina-arvo on siis kasvanut kolmessa kuukaudessa kiitettävät 21,2 prosenttia.

eQ:n osakekurssin kehitys.
eQ:n osakekurssin kehitys.

Viime kerralla toteutin eQ:n arvonmäärityksen arvoimalla aluksi taseen perusteella yhtiön sijoitustoiminnan arvon, johon lisättiin Corporate Finance - ja varainhoitoliiketoimintojen arvot. Nyt kun meillä on jälleen tuorempaa dataa käytössä, harjoitus on tässä yhteydessä hyvä toistaa. Kolmessa kuukaudessa varainhoito- ja Corporate Finance -liiketoiminnot eivät ole muuttuneet merkittävästi, joten niiden osalta käytän samoja arvoja kuin aikaisemmin. Suurimmat muutokset ovat siis tapahtuneet sijoitustoiminnassa, jonka arvonmääritys tehdään päivittyneiden tasetietojen perusteella.

eQ:n liiketoimintojen arvioidut arvot.
eQ:n liiketoimintojen arvioidut arvot.

Kokonaisuudessaan arvioin eQ:n arvoksi tällä hetkellä 72,3 miljoonaa euroa, kun viime kerralla arvioni oli 71,5 miljoonaa euroa. Arvonmuutos on sen verran pieni, että yhden osakkeen arvoksi saadaan edelleen 2,16 euroa, jota pidän itse minimihintana, jolla osakkeesta luopuisin. Tämän perusteella eQ:n osakkeella on edelleen pientä nousuvaraa ennen kuin ollaan edes konservatiivisen arvioni tasolla. Tosin voimakkain nousu on luultavasti tältä erää nähty.

eQ:n osake näyttää kuitenkin edelleen järkevän hintaiselta myös perinteisilla arvostusmittareilla. P/E-luku on 13,7, tulostuotto 7,3 prosenttia ja osinkoa yhtiö on maksamassa tänä keväänä 0,12 euroa osaketta kohden, jolloin osinkotuotoksi tulee nykykurssiin suhteutettuna 5,8 prosenttia. Huono ostos se ei siis ole välttämättä vieläkään.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, nouseeko eQ:n arvostus vahvan tuloksen myötä tänä keväänä myyntitasolle, joka itselläni on noin 2,30 eurossa. Jos ei, niin ainakin tänä keväänä on luvassa hyvät osingot.

Kommentit