Elokuu 2011: Markkinat etsivät suuntaa

Elokuussa osakemarkkinat menivät todellista vuoristorataa. Helsingin pörssissä koettiin alkukuussa dramaattinen lähes 15 prosentin romahdus ja yleisindeksi laski alimmilleen kahteen vuoteen. Alkukuun romahdusta seurasi noin viikon pituinen vahva nousujakso, minkä jälkeen tultiin taas alas lähes alkukuun lukemiin. Elokuun kahden viimeisen viikon trendi oli kuitenkin jälleen vahvasti nouseva. Kokonaisuudessaan Helsingin pörssi laski kuitenkin elokuussa peräti 6,3 prosenttia.

Elokuu osoitti, että markkinat hermoilevat tällä hetkellä todella paljon. Vaikuttaa siltä, että osakkeiden arvonmääritys on tällä hetkellä suurta arpapeliä, eikä ihme. Kukaan ei pysty ennustamaan, kuinka voimakkaasti Yhdysvaltain ja Euroopan velkakriisit sekä talouskasvun hidastuminen lopulta vaikuttavat eri yhtiöiden tuloksentekokykyyn.

Oman osakesalkkuni kehitys voitti elokuussakin Helsingin pörssin kehityksen, kun osakesalkkuni arvo laski 3,9 %, eli lähes puolet vähemmän kuin markkinat keskimäärin. Elokuussa salkkuni positiivisia yllättäjiä olivat etenkin Fortum, McDonald’s ja Nokia, jotka kaikki vahvistuivat selvästi. Erityisesti Nokian kurssikehitys oli pitkästä aikaa positiivista, kun yhtiön osake vahvistui kuukauden aikana noin 11 %.

Varallisuuteni kehitys on kuitenkin kärsinyt viime kuukausien kurssilaskuissa pahasti ja elokuun lopussa lukema oli enää noin 39 300 euroa, kun vielä keväällä pyörittiin parhaimmillaan 44 000 euron tuntumassa. Osakesijoittamiseen liittyy aina ylä ja alamäkiä, joten sinänsä tappiot on vain kohdattava ja niistä on opittava. Toisaalta olen keväällä tehtyihin päätöksiin tyytyväinen, koska ne tehtiin kuitenkin silloisen tiedon varassa. Päätökseni kasvattaa USA:n markkinoiden painoa salkussani oli kuitenkin oikea ja se pelasti salkkuni vielä suuremmalta katastrofilta.

Kuten vuoden 2008 taloustsunamissa, myös nykyisen tilanteen näen ennen kaikkea mahdollisuutena ostaa hyviä yhtiöitä pelokkailta sijoittajilta. Tällä hetkellä pistänkin kaikki liikenevät varat osakkeisiin ja jos kurssit jatkavat laskuaan, harkitsen vakavasti ensimmäistä kertaa myös velkavivun käyttöä. Velkavipua harkitsin jo vuonna 2008, mutta silloin uskallus ei riittänyt, vaikka analyyttisesti tarkasteltuna velkavipu vaikutti erittäin hyvältä ratkaisulta. Nyt jälkikäteen tarkasteltuna velkavipu olisikin ollut erittäin hyvä ratkaisu, kunhan siitä olisi luopunut viimeistään tänä keväänä. Yleisesti ottaen en kuitenkaan suosittele velkavipua kenellekään ilman tarkkaa harkintaa.

Osakesalkkuni sisältö 31.8.2011.
Osakesalkkuni sisältö 31.8.2011.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit