Elokuu 2009: Nousujuhlaa koko kuukausi

Elokuussa nähtiin, että historialla on edelleen tapana toistaa itseään. Aasiaa lukuunottamatta pörssit nousivat rajusti ympäri maailmaa, vaikka järjellä ajateltuna siihen ei ole vielä mitään syytä. Näin on käynyt aikaisemminkin. Pörssikurssien kehittymistä ei siis aina voi perustella faktoilla ja tämä ei näytä muuttuneen tässäkään lamassa.

Elokuussa palkittiin ne, joilla kesti hermot ostaa osakkeita silloin, kun kaikki oli synkimmillään. Jos satuit ostamaan osakkeita viime lokakuun ja toukokuun välisenä aikana, on erittäin todennäköistä, että salkkusi on jo nyt voitolla, vaikka käänne reaalimaailmassa on vasta tuloillaan. Omakin osakesalkkuni päätyi elokuun riemupäivinä lopulta plussalle, jos mukaan lasketaan viimeisen vuoden aikana saadut osingot. Tämä tapahtui huomattavasti aikaisemmin kuin olin uskaltanut edes odottaa. Markkinat osaavat siis yllättää myös positiivisesti!

”Osta osakkeita silloin, kun kaikki kiroavat osakkeet alimpaan helvettiin ja myy ne silloin, kun kaikki uskovat kurssinousun jatkuvan ikuisesti.” Kutakuinkin näin menee miljardööri Warren Buffetin usein siteerattu sijoitusohje. Vinkki on äärimmäisen yksinkertainen, mutta äärimmäisen vaikea toteuttaa käytännössä. Kun osakekurssit ovat syöksyssä, psykologinen joukkohysteria estää äärimmäisen tehokkaasti ihmisiä toimimasta fiksusti.

Viime keväänä eräs Suomessa nimekäs talousalan professori kertoi luennollaan, että oli juuri myynyt kaikki osakkeensa. Professori oli nimittäin menettänyt uskonsa talouden toipumiseen lähivuosina. Juuri tuolloin osakkeet olivat alimmalla tasolla kymmeneen vuoteen. Kevään synkimmiltä päiviltä Helsingin yleisindeksi on nyt noussut lähes 50 %, eli useamman vuoden tuoton verran. Se että huippuprofessorikin onnistuu myymään osakkeensa juuri huonoimpaan aikaan (vahvistaen samalla entisestään joukkohysteriaa kertomalla tästä julkisella luennollaan), kertoo hyvin, miten vaikeaa on toimia järkevästi keskellä kriisiä. Toisaalta se kertoo myös siitä, kuinka kukaan ei voi todellisuudessa tietää, miten kurssit ja talous tulevaisuudessa kehittyvät. Osakekurssit olisivat toki keväälläkin voineet yhtä hyvin jatkaa laskuaan.

Itse pysyin mukana synkimpinäkin hetkinä ja toteutin kylmän analyyttisesti ajallisen hajauttamisen strategiaa, eli kurssien laskiessa ostin vain lisää osakkeita. Nyt olen strategiaani erittäin tyytyväinen ja uskon, että se toimii yhtä optimaalisesti myös tulevaisuudessa.

Elokuussa Helsingin pörssin yleisindeksi nousi 9,7 %. Omat osakesijoitukseni pärjäsivät jopa vielä aavistuksen paremmin ja nousivat 10,6 %. Rahastosijoitusteni markkina-arvot tosin laskivat hieman, mutta niiden pienen osuuden vuoksi kokonaisvaikutus jäi pieneksi. Varallisuuteni arvo oli elokuun lopussa 31 258,81 euroa, eli jälleen yksi maaginen raja (30 000 euroa) meni rikki!

Elokuussa salkussani tapahtui seuraavat muutokset:

  • 26.8. lunastin 2200 € eQ Rahamarkkina-rahastosta
  • 26.8. ostin Wärtsilää 26,47 € kurssilla noin 1 800 euron erän

Elokuussa pienensin rahamarkkinasijoituksiani noin 50 %. ”Käteisen” osuus salkustani on enää noin 9 %. Tällä hetkellä 91 % varallisuudestani on siis kiinni osakkeissa ja osakerahastoissa! Tällä hetkellä haluan minimoida käteisen rahan osuuden, koska korot ovat äärimmäisen alhaalla. Riskitön korko on nyt jossain 1 % tuntumassa. Samalla osakkeiden hinnat ovat rajusta noususta huolimatta edelleen järkevän hintaisia, joten pitkällä tähtäimellä sijoittavan ei ole nyt järkeä pitää käteisenä kuin minimaalinen hätävara.

Kuten edellä antamani esimerkki osoitti, huippuprofessorikin voi erehtyä osakesijoituksissa totaalisesti. Itsekään en väitä, että tietäisin, miten osakekurssit lähikuukausina kehittyvät. Täytyy varoa, ettei pienestä kurssinoususta aiheutunut hyvä olo heikennä arvostelukykyä. Vielä varovaisemmaksi täytyy tulla, jos voimakas nousu vain jatkuu. On kuitenkin melko todennäköistä, että vuoden päästä osakekurssit ovat korkeammalla kuin tällä hetkellä, sillä eri puolilta on tullut paljon positiivisia merkkejä taloussuhdanteen käänteestä.

Salkkuni sisältö 31.8.2009.
Salkkuni sisältö 31.8.2009.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit