eBay - entisestä kuplayhtiöstä tuli todellinen löytö

Rapakon takaisia sijoituskohteita etsiessäni huomioni kiinnittyi tällä viikolla tulosjulkistuksensa tehneeseen eBayhin. 2000-luvun alun IT-kuplan jälkeen yhtiön arvon kehittyminen ei ole ollut erityisen vahvaa, mutta nyt ollaan ehkä vedenjakajalla. eBayn arvo on nykyiseen tuloksentekokykyyn nähden erittäin maltillinen ja sen tulevaisuus näyttää hyvältä.

eBay ei yhtiönä juurikaan esittelyjä kaipaa. Kyseessä on siis globaali verkkokauppoja ylläpitävä yhtiö, jonka portfoliosta löytyvät mm. eBay-verkkokaupat ja -verkkohuutokaupat, Shopping.com-verkkokauppa sekä Half.com-kirjakauppa. Lisäksi merkittävä osa yhtiön liikevaihdosta syntyy PayPal-verkkomaksupalvelusta, joka on toimialallaan yksi johtavista.

Viime vuonna eBay teki kaiken kaikkiaan noin 11,7 miljardin dollarin liikevaihdolla 3,2 miljardin dollarin tuloksen. Vuosien 2008-2010 pienen hidastumisvaiheen jälkeen yhtiö on jälleen palannut kasvu-uralle ja vuosi 2011 oli sekä liikevaihdon että tuloksen suhteen ennätysvuosi. Kun tarkastellaan yhtiön kehittymistä pidemmällä aikavälillä, nähdään että kasvu on kaiken kaikkiaan ollut voimakasta. Vielä vuonna 2004 yhtiö teki vain 3,3 miljardin dollarin liikevaihdon, eli liikevaihto on seitsemässä vuodessa yli kolminkertaistunut.

eBayn liikevaihdon ja liikevoiton kehittyminen.
eBayn liikevaihdon ja liikevoiton kehittyminen.

eBayn liiketoiminnan kehitys on osoittanut pitkällä aikavälillä vahvasti koilliseen, mutta yhtiön osakkeen kurssikehitys on elänyt täysin omaa elämäänsä. Vuonna 2004 yhtiön kurssi oli parhaimmillaan 60 dollarin tuntumassa, mutta tämän jälkeen alkoi pitkä laskukausi. Vuonna 2008 kurssi oli alimmillaan 10 dollaria. Viime vuosina kurssi on vakiintunut noin 30 dollarin tasolle, jonka tuntumassa se on sahannut jo yli vuoden.

eBayn osakekurssin kehittyminen.
eBayn osakekurssin kehittyminen.

Merkilliselle kurssikehitykselle löytyy kuitenkin yksinkertainen selitys. Vuosina 2004-2007 yhtiö oli suurimman osan ajasta roimasti yliarvostettu, eli sijoittajien kasvuodotukset olivat epärealistisen suuret. Esimerkiksi vuonna 2004 arvostustasoa kuvaava P/E-luku oli pahimmillaan 100 tuntumassa. Nyt ylilyönti on kuitenkin tapahtunut ehkä toiseen suuntaan, sillä eBay vaikuttaa tuloksentekokykyynsä ja tulevaisuuden näkymiinsä nähden erittäin edulliselta.

eBayn osakkeen P/E-luvun kehittyminen.

Viime vuonna eBay teki 2,46 dollaria osakekohtaista tulosta. Viimeisimmällä 31,56 dollarin osakekurssilla yhtiön tämän hetkiseksi P/E-luvuksi saadaan 12,8, joka on erittäin houkuttelevan kuuloinen. Jos liiketoiminta pysyy edes nykyisellä tasollaan, tämä arvostustaso on erittäin hyvä.

Kun lisäksi muistetaan, että eBayn liiketoiminta kasvaa edelleen hyvin ja asioinnin siirtyminen verkkoon on ylipäänsä vahvasti kasvava trendi, on eBay nyt todella edullisen näköinen. eBay ei vielä löydy salkustani, mutta yhtiö on nyt vahvasti tarkkailulistallani. IT-kupla on historiaa ja eBayn kaltaisten yhtiöiden arvostus perustuu jo oikean tuloksen tekemiseen.

Kommentit