Bull market on käsillä

Parhaillaan käynnissä oleva osavuosikatsauskausi sai minut pysähtymään hetkeksi ja pohtimaan, missä vaiheessa pörssisykli on tällä hetkellä menossa. Syklin vaiheesta on hyvä olla itsellä koko ajan jonkinlainen käsitys, koska syklin vaihe kertoo lopulta sen, kannattaako yleisellä tasolla olla sillä hetkellä osakkeiden osto- vai myyntipuolella. Tällä hetkellä kaikki merkit viittaavat siihen, että pörssisykli on siirtynyt vahvasti bull market -vaiheeseen, jolloin sijoitussalkun osakepaino kannattaa pitää korkealla.

Osakkeiden kehitys on perinteisesti jaettu kahteen sykliin. Bull market -vaiheessa pörssikurssit nousevat voimakkaasti ja bear market -vaiheessa pörssikurssien kehitys on laskussa tai se laahaa paikoillaan. Suomalaisen Investori.comin jo vuonna 2001 julkaistussa artikkelissa syklien analysointi viedään perinteistä bull/bear-jaottelua vielä huomattavasti pidemmälle. Kyseinen artikkeli onkin erinomainen tuki omalle syklianalyysille ja tämä blogimerkintä rakentuukin pitkälti Investorin artikkelissa esitetyn mallin ympärille.

Investorin artikkelissa pörssisykli jaetaan yhdeksään eri vaiheeseen (vaiheiden tarkemmat kuvaukset löydät alkuperäisestä artikkelista):

1. Varhainen nousu
2. Bull market - osakekurssit ovat nousu-uralla
3. Osakekauppaa käydään historiaan nähden korkealla hintatasolla
4. Kurssinousu lähestyy loppuaan
5. Huippu
6. Huippu on ylitetty
7. Bear market - kurssit ovat matkalla alas
8. Kurssilaskun huipennus
9. Lasku loppuu

Menestyvä piensijoittaja luonnollisesti ostaa osakkeita laskun loppumisen jälkeen ja realisoi voitot huipun tuntumassa. Kukaan ei tietystikään pysty todellisuudessa onnistumaan tässä 100 % tarkkuudella ja siinä mielessä tällaisia hyviäkään malleja ei tule noudattaa orjallisesti ilman omaa ajattelua. Pörssisyklin yhdeksän vaihetta on kuitenkin hyvä tuki siinä vaiheessa, kun tavoitteena on pohtia yleisellä tasolla, mihin markkinat ovat suuntaamassa.

Pörssisyklin yhdeksän vaiheen malli sopii erittäin hyvin myös viime vuosien kehityksen analysointiin. Edellinen huippuhan saavutettiin vuoden 2007 loppupuolella, jonka jälkeen käynnistyi vaihe 6 - huippu on ylitetty. Tälläkin kerralla kaikki meni hyvin pitkälti siten, kuten mallissa kuvataan. Vielä vaiheessa 6 talousennusteet olivat positiivisia ja osakekauppaa käytiin paljon, vaikka kurssit olivat kääntyneet jo laskuun. Varsinainen bear market -vaihe saavutettiin vuoden 2008 syksyllä, kun finanssikriisi iski toden teolla. Kurssilaskun huipennus ja laskun loppu saavutettiin vuoden 2009 keväällä. Tällöin osakesijoittaminen olikin todella epämuodikasta, mikä on myös mallin mukaan viimeiselle vaiheelle juuri ominaista.

Pörssisyklin vaiheet Helsingin pörssissä vuoden 2006 syksystä lähtien.
Pörssisyklin vaiheet Helsingin pörssissä vuoden 2006 syksystä lähtien.

On selvää, että vuoden 2009 keväästä lähtien olemme olleet varhaisen kasvun vaiheessa. Siitä lähtien pörssikurssit ovat toipuneet, vaikka talousennusteet ovat edelleen olleet pessimistisiä ja uutta romahdusta on pelätty jatkuvasti.

Uskon, että juuri nyt olemme viimein siirtymässä varhaisen kasvun vaiheesta bull market -vaiheeseen, jolloin osakekurssit ovat jo vahvalla nousu-uralla ja nousu näyttää vain jatkuvan. Tätä tukee etenkin juuri alkanut osavuosikatsauskausi. Kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksissa yhä useampi yritys on raportoinut odotettua paremmasta tuloksestaan ja samalla päivittänyt lähitulevaisuuden näkymiään positiivisemmiksi. Helsingin pörssissä hyviä esimerkkejä positiivisista yllättäjistä ovat esimerkiksi Nokia, TeliaSonera, Wärtsilä, Orion ja Fortum.

Kaikki merkit viittaavat siis siihen, että suuri epävarmuus on poistumassa markkinoilta ja bull market -vaihe on aluillaan. Bull market -vaihe voi kestää jopa vuosia ja myös tässä vaiheessa voi tapahtua välillä pienempiä takaiskuja. Mikä on kuitenkin oleellisinta, bear market -vaihe on mitä todennäköisimmin nyt takana ja ainakin itse istun ainakin toistaiseksi osakesalkkuni päällä entistäkin turvallisemmin mielin.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei pörssisyklin vaiheen ymmärtäminen vielä takaa onnistuneita osakesijoituksia. Osakesijoituksessa ostat aina palan yrityksestä ja voit tehdä sen vuoksi hyvän tai huonon kaupan syklistä riippumatta. Lisäksi meneillään olevan vaiheen ei kannata odottaa jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen, sillä etenkin vaiheiden vaihtumisen huomaaminen on haastavaa. Vaikka kaikki merkit viittaavat, että olemme vahvalla nousu-uralla, on historiassa aiemminkin tapahtunut yllätyksiä. Ei siis pidä antaa pörssisyklin yhdeksän vaiheen mallinkaan sokaista täysin, vaikka se onkin erinomainen tuki sijoituspäätösten tekemiseen.

Kommentit