Atria, jo oli aikakin!

Viime viikolla Atria teki vihdoin päätöksen, jonka sen olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Viime perjantaisessa tiedotteessa kerrottiin, että Atrian hallitus on sopinut toimitusjohtaja Matti Tikkakosken kanssa Tikkakosken jättävän tehtävänsä Atrian toimitusjohtajana välittömästi. Suomeksi sanottuna Tikkakoski sai siis potkut.

Atria on pitkään ollut salkkuni murheellisin yritys ja esimerkiksi viime heinäkuussa tekemäni blogimerkinnän yhteydessä kerroin harkitsevani Atriasta luopumista. Luulin silloin, että pahimmat ongelmat Venäjällä olisivat jo takana, mutta toisin kävi ja vaikuttaa siltä, että ongelmat ovat siellä ainoastaan lisääntyneet. Viime vuonna lähes koko Suomen ja Ruotsin toiminnoissa tehty liikevoitto meni lopulta Venäjän ja Baltian toimintojen tappioiden paikkaamiseen, jolloin viivan alle saatiin juuri ja juuri nollatulos.

Kaikesta ei tietystikään voi syyttää Atrian ex-toimitusjohtaja Tikkakoskea, koska Tikkakoski teki juuri sitä, mitä hänet oli palkattu yhtiöön tekemään. Vuonna 2006 Atrian strategia muuttui kasvuhakuiseksi ja Tikkakoski palkattiin nimenomaan kasvattamaan firmaa agressiivisesti. Suurien yrityskauppojen ajoitus tosin osui juuri nousukauden huipulle, minkä seurauksista kärsitään edelleen. Tämän lisäksi Venäjän elintarvikemarkkinoiden kehitys on ollut odotettua heikompaa.

Atria tarvitsee tällä hetkellä ennen kaikkea johtajan, joka saneeraa idän toiminnot perin pohjin. Oikeastaan tällaista johtajaa olisi tarvittu jo kaksi vuotta sitten, kun oli selvää, että idässä toiminta ei ole kannattavaa. Tikkakoski oli tähän tehtävään selvästi väärä johtaja ja on erikoista, että hän sai jatkaa tehtävässään näinkin pitkään. Ilmeisesti vasta viime vuoden tulos oli lopulta se ratkaiseva tekijä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Toimitusjohtajan vaihdos on aina suuri mahdollisuus suunnan muutokseen. Atria on vielä tällä hetkellä tuuliajolla, kun uutta toimitusjohtajaa ei ole valittu. Suhtaudun kuitenkin itse toiveikkaasti tilanteeseen, sillä muutos on nyt käsillä.

Atria on tällä hetkellä 242 miljoonan euron arvoinen yritys, joka tekee 1,3 miljardin euron liikevaihtoa ja 165 miljoonan euron bruttokatetta. Muiden kulujen jälkeen tulos kuitenkin painuu nollan tuntumaan. Positiivista tässä on, että Atriasta löytyy suurta tehostamispotentiaalia etenkin idän toiminnoissa. Osaavissa käsissä yhtiöstä on varmasti mahdollista saada jälleen hyvää tulosta takova kone.

Jos muutos saadaan Atriassa aikaan, yhtiön markkina-arvo voi nopeasti kaksin- tai kolminkertaistua. Tällä hetkellä ainakin itse ajattelin siis pysyä Atrian mukana sen surullisesta lähihistoriasta huolimatta.

Kommentit