Aika luopua Sanomasta

Vaikka tavoitteeni onkin tehdä pitkäaikaisia osakesijoituksia, on sijoitustoiminnalle luonnollista, että välillä tulee aika luopua yhtiöstä. Yleensä syy yhtiöstä luopumiseen on siinä, että uskon sen olevan markkinoilla huomattavasti yliarvostettu, en näe yhtiössä enää tulevaisuudenpotentiaalia tai uskon saavani parempaa tuottoa muualta samalla riskillä. Tällä kertaa Sanoma täytti kaksi näistä kolmesta kriteeristä, joten oli aika luopua siitä.

Sanoma viihtyi osakesalkussani lähes neljä vuotta. Ensimmäiset Sanoman (tai silloisen SanomaWSOY:n) osakkeet ostin vuoden 2007 tammikuussa, jolloin suorat osakesijoitukset olivat vielä itsellenikin suhteellisen tuore harrastus. Nyt jälkikäteen arvioituna silloiset ostoperusteet olivat väärät ja seuraus nyt neljän vuoden jälkeen onkin se, että Sanomasta tuli minulle kokonaisuudessaan huonoiten menestynyt sijoitus tähän mennessä. Verojen jälkeen Sanoma-sijoitus tuotti minulle keskimäärin 0,4 % vuodessa. Positiivista on, että tappiolle en sentään jäänyt, mutta tuossa luvussa ei kyllä muuten ole hurraamista.

Sanoman osakekurssin kehitys vuosina 2006 - 2010 ja sijoitukseeni liittyvät tapahtumat.
Sanoman osakekurssin kehitys vuosina 2006 - 2010 ja sijoitukseeni liittyvät tapahtumat.

Miksi sitten alun perin ostin Sanomaa? Vuonna 2007 suurin syy oli siinä, että halusin alusta asti sijoittaa yrityksiin, joiden liiketoiminnan ymmärrän helposti. Sanoman kohdalla tämä kriteeri toteutui hyvin. Tuo on hyvä kriteeri ja löytyy edelleen tarkistuslistaltani, mutta yksinään tuo kriteeri voi johtaa huonoihin sijoituspäätöksiin. Neljä vuotta sitten kiinnitin liian vähän huomiota muihin asioihin tai katsoin vääriä asioita. Tulevaisuuden näkymien sijaan tuijotin liikaa historiaan, minkä vuoksi myös osakkeen arvonmääritys tuli tehtyä liian positiivisilla linsseillä.

Toisen kerran ostin Sanomaa vuoden 2008 keväällä ja syksyllä. Silloin ostoperuste oli siinä, että osake oli romahduksen jälkeen mielestäni aliarvostettu. Toinen ja kolmas ostokerta olivatkin paljon menestyksekkäämpiä ja niiden tuottoon olen tyytyväinen.

Entä mikä on syy siihen, että olen nyt neljän vuoden jälkeen lopulta luopumassa Sanomasta. Edellä sanoin, että on olemassa kolme syytä, joiden takia tavallisesti myyn osakkeita. Sanoman kohdalla syy on yhdistelmä sitä, että uskon saavani muualta parempaa tuottoa ja en näe yrityksessä tarpeeksi suurta tulevaisuuden potentiaalia. Sanoma on mielestäni hyvä yhtiö ja sen sisällä varmasti on olemassa myös potentiaalia kasvaa tulevaisuudessa. Suurin ongelma itselleni on kuitenkin siinä, etten näe, mistä kasvu tarkalleen ottaen löytyy.

Sanoma on hyvin pirstaleinen yhtiö. Sen sisältä löytyy ainakin aikakaus- ja sanomalehtiliiketoimintaa, kustannustoimintaa, tv-kanavia, radioasemia, kioskeja, elokuvateattereita, nettiportaaleja, teleoperaattori, kirjakauppoja ja kielipalveluja. Vaikka liiketoiminnat ovatkin jaettu loogisesti viiteen liiketoimintaryhmään, niin kokonaisuuden analysointi on vaikeaa. Erityisen vaikeaa on löytää tästä sekamelskasta sitä tulevaisuuden kasvubisnestä, joka takaa ettei koko konserni taannu, kun Sanoman kivijalkana toiminut perinteinen kustannustoiminta on murrosvaiheessa.

Sanoman liiketoimintaryhmien ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihdot vuosina 2009 ja 2010.
Sanoman liiketoimintaryhmien ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihdot vuosina 2009 ja 2010.

Tarkastelemalla Sanoman liiketoimintaryhmien liikevaihdon kehitystä vuosina 2009 ja 2010 nähdään, että Sanoman merkittävimmät liiketoimintaryhmät kasvavat hyvin vähän. Liiketoimintaryhmien sisällä monet liiketoiminnot itse asiassa supistuvat, koska perinteinen kustannustoiminta on digitaalisen median keskellä paineessa. Ainoastaan Sanoma Entertainment on hieman vahvemmin kasvava liiketoimintaryhmä, mutta sekin on mielestäni liian sekava kokonaisuus tv-, radio- ja nettipalveluja.

Sanoma on edelleen hyvä yhtiö ja osakkeen markkina-arvo on mielestäni järkevällä tasolla. Jos siis omistat Sanomaa ja toisin kuin minä, näet siinä myös tulevaisuuden potentiaalia, en missään nimessä kehota luopumaan yhtiöstä. Itselleni luopumisen aika kuitenkin tuli viime viikolla.

Kommentit