350 miljardin dollarin visionääri

Tämän viikon keskiviikkona tapahtui se, mitä monet ovat ennakoineet jo pitkään. Applen Steve Jobs jätti Applen toimitusjohtajan paikan lyhyellä kirjeellä, jossa mies yksinkertaisesti toteaa, ettei enää kykene hoitamaan tehtäviään. Läheskään aina toimitusjohtajavaihdokset eivät ole erityisen dramaattisia tapahtumia, mutta Applen kohdalla tilanne on toinen. Steve Jobs oli 14 vuoden ajan Applen visionäärinen johtaja ja sinä aikana Applesta kasvoi yksi maailman arvokkaimmista yhtiöistä. Steve Jobsin toimitusjohtajakauden päättyminen päättää siten myös yhden Applen aikakauden.

Steve Jobsia voi sanoa 350 miljardin dollarin arvoiseksi visionääriksi, sillä sen verran Applen markkina-arvo on noussut näiden 14 vuoden aikana. Apple oli lähes konkurssin partaalla, kun Steve Jobs vuonna 1997 palkattiin takaisin Applen johtoon. Tuohon aikaan Applen markkina-arvo oli noin 5 miljardin dollarin tuntumassa. Ensimmäiset vuodet Steve Jobs saikin keskittyä yhtiön kannattavuuden palauttamiseen ja pohjan raketamiseen tulevaisuuden menestykselle.  Ennen vuosituhannen vaihdetta Steve Jobsin uusi Apple teki ainoastaan yhden merkittävän lanseerauksen, kun se toi markkinoille iMac-tuotteet.

Applen markkina-arvon kehitys ja merkittävimmät tapahtumat Steve Jobsin aikakaudella.
Applen markkina-arvon kehitys ja merkittävimmät tapahtumat Steve Jobsin aikakaudella.

Vuonna 2000 Applen innovaatiot alkoivat näkymään entistä vahvemmin myös tuotelanseerauksina. Vuosituhannen alussa Apple julkaisi Mac OS X -käyttöjärjestelmän, avasi ensimmäiset Apple Store -liikkeet ja toi markkinoille iPodit, joista tuli synonyymi mp3-soittimille. Huomionarvoista kuitenkin on, että vielä vuonna 2002 - viisi vuotta Steve Jobsin paluun jälkeen - Applen osakekurssi mateli samoissa pohjalukemissa. Menestystä ei siis rakennettu yhdessä yössä.

Kun tarkastellaan Applen markkina-arvon kehittymistä, Steve Jobsin aikakausi jakaantuu selkeästi kahteen seitsemän vuoden jaksoon. Vuosina 1997-2004 Applen menestyksen siemenet kylvettiin, mutta sen markkina-arvo ei juurikaan noussut. Osakekurssi lähti lentoon vasta vuosina 2005-2011, jolloin valtaosa Applen nykyisestä markkina-arvosta syntyi. Jälkimmäisellä puoliskolla lanseerattiin myös Applen suurimmat tämän päivän menestystuotteet, eli iPhonet ja iPadit. Pitkällä juoksulla Applen menestys on siis perustunut jatkuvaan innovointiin.

Applen osakkeenomistajien kannalta Steve Jobsin vetäytyminen taka-alalle on suuri huolenaihe, sillä yleisesti tiedetään, että Steve Jobs on henkilökohtaisesti vaikuttanut merkittävästi Applen tuotekehitykseen. Jotta Applen osakekurssi säilyisi edes nykytasolla, innovoinnin pitää jatkua vähintään yhtä vahvana myös tulevaisuudessa. Kuten monet esimerkit ovat todistaneet, teknologia-alalla valta-aseman voi menettää muutamassa vuodessa, jos innovointi hyytyy.

Trefis-osakeanalyysipalvelun analyysin mukaan Applen markkina-arvosta yli puolet tulee iPhoneista. Maccien ja iPadien osuus on yhteensä noin 25 %. Takavuosien hittituote iPodin osuus markkina-arvosta on Trefisin arvion mukaan enää noin 2 %. Applen menestys perustuu siis muutamaan tuoteperheeseen, joihin sen täytyy kuitenkin tuoda koko ajan uutta, jotta se pysyy kilpailussa kärjessä. Nähtäväksi siis jää, onko Jobs saanut luotua Appleen innovoinnin kulttuurin, joka säilyy siellä myös tulevaisuudessa ilman häntä. Jobs itse vakuuttelee, että Applen suurimmat menestystarinat ovat vielä edessä.

Applen markkina-arvon jakautuminen tuotteisiin ja käteiskassaan. (Lähde: Trefis-osakeanalyysipalvelu)
Applen markkina-arvon jakautuminen tuotteisiin ja käteiskassaan. (Lähde: Trefis-osakeanalyysipalvelu)

Applen tarinan tärkein oppi on mielestäni se, että menestys ei synny yhdessä yössä. Tämä pätee niin yrityksiin kuin jokaisen meidän henkilökohtaiseenkin elämään. Osakeyhtiön menestys voidaan mitata osakekurssin perusteella ja ensimmäiset seitsemän vuotta Applen markkina-arvo mateli lähes paikallaan. Vaikka Apple ei ulkoisilla mittareilla tuolloin menestynytkään, niin näiden seitsemän vuoden aikana luotiin kuitenkin pohja nykyiselle menestykselle. Viimeisen seitsemän vuoden kehitys onkin sitten ollut myös ulkoisilla mittareilla suurempaa kuin juuri kukaan ehkä osasi odottaa.

Viimeisen seitsemän vuoden aikana Applen osakekurssi on 70-kertaistunut, mikä on huima saavutus. Applen osakkeenomistajalle keskimääräinen vuosituotto on ollut viimeisen seitsemän vuoden ajan peräti 85 % vuodessa. Se on hatun noston arvoinen suoritus. Harmi, että itse sijoitin vuoden 2004 kesätyörahat Applen osakkeiden sijaan 500 dollarin hintaiseen Applen iPodiin. Osakkeiden arvo olisi nyt 35 000 dollaria, kun kyseisellä iPodilla taas ei ole enää edes käyttöarvoa. Nykytilanteessa Appleen kuitenkin liittyy korkeasta arvostuksesta huolimatta niin paljon kysymysmerkkejä, että pidän itse rahat ennemmin vaikka Nokiassa.

Kommentit