kesäkuu 2010

29
Kes

Norvestia: Pörssin outolintu

Helsingissä listattu sijoitusyhtiö Norvestia on pörssin todellinen outolintu. Käytännössä Norvestia on verrattavissa sijoitusrahastoon, sillä kuusi henkilöä työllistävän yhtiön liikeideana on tehdä sijoituksia pääasiassa julkisesti listattuihin suomalaisiin pörssiyhtiöihin. Mielenkiintoisen yhtiöstä tekee se, että yhtiön markkina-arvo on 115 miljoonaa euroa, mutta sen varallisuuden käypä velaton arvo on 139 miljoonaa euroa. Toisin sanoen ostamalla 7,50 euroa maksavan osakkeen, saat itsellesi 9,65 euroa sijoitusvarallisuutta.

27
Kes

The Walt Disney Companyn tuottava mielikuvitusmaailma

New Yorkin pörssissä listattu The Walt Disney Company on kiistatta viihdeteollisuuden kärkinimi. Lähes 90 vuotta kestäneen seikkailun aikana teknologioita on tullut ja mennyt, mutta Disneyn maailma on aina säilyttänyt vetovoimansa. Ei siis ole ihme, että Interbrandin tutkimuksessa Disneyn brändi on arvioitu maailman yhdeksänneksi arvokkaimmaksi brändiksi. Minua kuitenkin kiinnostaa jälleen erityisesti se, miltä Disney näyttää sijoitusmielessä.

21
Kes

Ostaisinko asunnon Helsingistä?

Helsingin asuntomarkkinat ovat käyttäytyneet viime vuodet poikkeuksellisella tavalla muihin Euroopan pääkaupunkeihin verrattuna. Vuonna 2008 tapahtui pieni korjausliike, mutta sen jälkeen hintojen nousu on vain kiihtynyt entisestään. Viimeisen viiden vuoden aikana yksiöiden hinnat ovat nousseet Helsingissä keskimäärin 5,6 % vuodessa. Vuokranantajalle asunnon vuosituotto on siis voinut hyvinkin olla yli 10 % tasolla, joka on melkoinen tuotto asunnosta.

19
Kes

Nokia-uskovaisella tuhannen taalan paikka

Tällä viikolla sitten tapahtui se, mistä jo muutama viikko huhuttiin. Nokia varoitti, että sen huhti-kesäkuun tulos tulee olemaan heikompi kuin se alun perin oli arvioinut. Jo ennen virallista tulosvaroitusta Nokia oli halventunut huhtikuun huipuista yli 30 prosenttia. Tulosvaroituksen seurauksena markkina-arvosta hävisi vielä yksi kymmenys ja Nokia on nyt yhtä halpa kuin se oli vuonna 1998.

14
Kes

Onko varallisuutesi tuottavaa vai kuluttavaa?

Kokemuksieni perusteella yllättävän moni henkilö ei osaa tehdä eroa tuottavan ja kuluttavan varallisuuden välillä. Näiden kahden varallisuuslajin ymmärtäminen on kuitenkin perustavanlaatuisen tärkeää, jos tavoittelee vaurastumista. Kuluttavassa varallisuudessa ei ole mitään pahaa, mutta useimmat tekevät elämässään sen virheen, että hankkivat sitä liian aikaisessa vaiheessa liian paljon.

1
Kes

Toukokuu 2010: Maanis-depressiivisyys palasi

Toukokuussa pörsseissä elettiin taas mielenkiintoisia aikoja. Tunnelma muistutti parhaimmillaan vuoden 2008 syksyä, sillä maanis-depressiivisyys palasi markkinoille. Välillä kaikki toivo oli menetetty ja suunta oli rajusti kaakkoon. Toisina päivinä taas lennettiin hurmiossa kuin mitään ikävää ei olisi koskaan tapahtunut.