toukokuu 2010

31
Toukokuu

Mutta kuka osti kenet?

Pörssiviikko alkoi tällä kertaa vauhdikkaasti, kun Sanoma ilmoitti myyvänsä laajakaista- ja kaapeli-tv-yksikkö Welhon DNA:lle. 67 miljoonan euron liikevaihtoa tekevästä Welhosta saatava 200 miljoonan euron myyntihinta kuulostaa hurjalta ja myös markkinat pitivät kauppaa hyvänä ainakin Sanoman kannalta. Kurssireaktio luonnollisesti miellyttää myös minua Sanoman osakkeenomistajana. Tämä on kuitenkin luultavasti vasta uuden tarinan alkua.

29
Toukokuu

Markkinahylkiö Nokia houkuttelee jo

On se kumma, kun hyvä yhtiö ei kelpaa sijoittajille. Nokia on yksi taantuma-ajan kunnialla selvittäneistä yrityksistä, mutta siitä huolimatta se on joutunut sijoittajien suoranaiseksi hylkiöksi. Kun esimerkiksi Helsingin yleisindeksi on vahvistunut vuodessa 11,1 %, on Nokian markkina-arvosta samaan aikaan sulanut 23,9 %. Nokian asema on kuitenkin säilynyt useimmilla alueilla hyvänä ja sen osakkeen tuotto-odotus alkaakin olla erittäin houkuttelevalla tasolla.

25
Toukokuu

Elinikäinen lisäeläke - hirviö jo syntyessään?

Eläkepommi on purettu! Toisin sanoen Suomea pian uhkaavaan eläkepommiin on ilmeisesti vihdoin keksitty innovatiivinen ratkaisu, joka vetää vertojaan maailman innovatiivisimmillekin rahoitustuotteille. Valtiovarainministeriö nimittäin suunnittelee lakimuutosta, jonka avulla asunto tai muu vastaava kiinteä omaisuus voidaan muuttaa elinikäiseksi lisäeläkkeeksi!

22
Toukokuu

CapManin vire palaamassa

Pääomasijoittaja CapManille vuodet 2008 ja 2009 olivat vaikeita, mutta nyt vire jälleen palaamassa. Tammi-maaliskuussa yhtiö pinnisti jo voiton puolelle, kun pitkästä aikaa pääomasijoitusrahastoissa tapahtui irtautumisia. Myös lähitulevaisuus näyttää toimialalla hyvältä, sillä talvea viettäneelle yrityskauppamarkkinalle on jälleen koittamassa kevät.

10
Toukokuu

Strategioita kriisistä selviämiseen

Finanssikriisi 2.0 on täällä ja uhan alla on jälleen koko maailmantalous. Oudointa tässä on, ettei vielä ole kulunut edes kahta vuotta siitä, kun Lehman Brothersin konkurssi käynnisti ensimmäisen finanssikriisin, jonka tuhoja korjataan edelleen. Sijoittajien uskoa koetellaan siis jälleen. Kun itsellänikin lähes 100 % omaisuudesta on kiinni osakkeissa, joutuu väkisinkin miettimään, olisiko syytä tehdä jotain.

5
Toukokuu

Mistä on talouskriisit tehty

Subprime, Lehman Brothers, islantilaispankit, Madoff, Dubai World ja Kreikka. Siinä on muutama viime aikojen vakava talouskriisi. Vaikka kriisien ympäristö on ollut hyvin erilainen, on niillä kaikilla yksi yhteinen piirre, joka on vaikuttanut ratkaisevasti kriisin syntymiseen. Tämä piirre on luotettava ja totuudenmukainen kirjanpito tai oikeastaan sen puute.

3
Toukokuu

Huhtikuu 2010: Kreikka horjuttaa toipuvaa Eurooppaa

Huhtikuusta jää taloushistorian kirjoihin yksi tapahtuma ylitse muiden. Kyse on luonnollisesti Kreikan talouskriisistä, joka on viimeisen kuukauden aikana kasvanut huippuunsa. Parhaillaan näyttää siltä, että kriisiin ollaan löytämässä ratkaisu ja se ei ole meidän onneksemme leviämässä ainakaan pahasti Kreikan ulkopuolelle. Kreikalla itsellään on joka tapauksessa edessään vaikeat ajat.