huhtikuu 2010

28
Huh

Tulospalkkaus opiskelijoille?

Opintotuki on suomalaisen korkeakoulujärjestelmän yksi suurimmista heikkouksista, mutta samalla yksi suurimmista mahdollisuuksista. Ongelmana on tällä hetkellä, että yhteiskunnan ja yksittäisen opiskelijan intressit eivät kohtaa. Tilanne on suoraan verrattavissa yritykseen, jossa yrityksen ja työntekijän intressit voivat tietyissä tilanteissa olla ristiriidassa. Ratkaisu ongelmaan voi kuitenkin löytyä niin yksinkertaisesta asiasta kuin tulospalkkaus.

18
Huh

Pelkoa ja epävarmuutta Islannista

”Dear Iceland, You owe us cash. Not ash.” Juuri kun taloudessa on vihdoin näkyvillä valon merkkejä, tapahtuu jotain odottamatonta. Tulivuori purkaantuu Islannissa ja sekoittaa koko Euroopan lentoliikenteen. Pahimmissa skenaarioissa lentokiellot jatkuvat jopa kuukausia. Jos pahimmat skenaariot todella toteutuvat, ovat vaikutukset maailmantalouteen vakavia.

16
Huh

Tuottoa nettipokerilla

Nettipokerista on viimeisen 10 vuoden aikana kasvanut iso bisnes, jossa pyörii vuosittain miljardeja euroja. Useimmat nettipokeria vakavasti harrastavat uhraavat yöuniansa pelitaitojensa kehittämiseen ja pienestä joukosta näitä harrastajia kehittyykin ammattilaisia, jotka hyvänä päivänä tekevät rahaa enemmän kuin useimmat tienaavat palkkatöissä koko vuoden aikana. Itseäni kuitenkin kiinnostaa nettipokeri hieman eri näkökulmasta. Olisiko netticasinon omistaminen bisnes, johon kannattaisi mahdollisesti lähteä mukaan?

12
Huh

Aika irtautua Outotec-raketista

Hyvästäkin yrityksestä kannattaa luopua, jos se on liian kallis. Kaivos- ja metallitoimialan teknologiayhtiö Outotec on raketoinut vuoden 2008 lokakuun pohjalukemista nyt huimat 237 prosenttia. Kun mukaan laskee vielä yrityksen kahden vuoden aikana maksamat osingot, nousee tuotto peräti 257 prosenttiin. Nyt Outotecin kohdalla on kuitenkin mielestäni tultu tilanteeseen, jossa hyvä yhtiö on yksinkertaisesti liian kallis. Sen vuoksi omat Outotec-osakkeeni vaihtoivat omistajaa juuri pari päivää sitten.

9
Huh

Liiketoiminnan rahavirta - raaka mittari, joka kertoo paljon

Liiketoiminnan rahavirta on erinomainen osakkeen tunnusluku, joka kuitenkin helposti jää monien muiden tunnuslukujen varjoon. Sen erinomaisuus perustuu sen kylmään raakuuteen. Liiketoiminnan rahavirta kertoo kaikessa yksinkertaisuudessaan sen, kuinka paljon yritys tuottaa rahaa, joka voidaan joko investoida uusiin hankkeisiin tai jakaa osinkoina omistajille. Valistunut sijoittaja seuraakin sitä säännöllisesti.

4
Huh

Maaliskuu 2010: Vahva meno sen kun jatkuu

Tällä hetkellä ei harmita yhtään, että myös maaliskuussa olin niin sanotusti ”all in” osakkeissa. Pörssien nousutrendi jatkui vahvana ja oma Helsingin pörssin yleisindeksimme nousi peräti 10,7 prosenttia. Reilussa vuodessa Helsingin pörssi on noussut pohjilta jo noin 75 %. Vuodessa on siis saatu nauttia noin viiden vuoden keskimääräiset tuotot. Kuten historiassa on usein aiemminkin tapahtunut, suurimmat tuotot syntyvät juuri silloin, kun kukaan ei olisi uskonut niihin.