helmikuu 2010

28
Hel

Omahan oraakkelin odotettu kirje

Yksi tuloskauden eniten odottamistani julkistuksista tapahtui viime perjantaina, kun Warren Buffetin Berkshire Hathaway julkaisi tuloksensa. Kiinnostavin osa vuosikatsausta on jälleen Warren Buffetin kirje osakkeenomistajille. Buffetin kirjeet ovat luonnollisesti kullan arvoisia myös muille kuin Berkshiren osakkeenomistajille.

25
Hel

Räjähdysmäistä kasvua Kiinan turvallisuus- ja valvontabisneksessä

Kiinassa on käynnissä maailmanhistorian suurin kaupungistuminen, josta olemme nähneet vasta alun. Tällä hetkellä Kiinan kaupungeissa asuu noin 620 miljoonaa ihmistä, joka sekin on jo järisyttävän paljon. Ennusteiden mukaan kaupungistuminen jatkuu kuitenkin vauhdilla myös seuraavat vuosikymmenet ja 20 vuoden kuluttua Kiinan kaupungeissa asuu yli miljardi ihmistä. Tässä on selkeästi megatrendi, joka luo lukuisia mahdollisuuksia sijoittajalle.

22
Hel

Löydä tulevaisuuden helmet

Historiallisesti pieniin pörssiyhtiöihin sijoittaneet ovat saaneet rahoilleen selvästi paremman tuoton kuin suuriin yhtiöihin luottaneet. Esimerkiksi Yhdysvalloissa small cap -osakkeiden keskimääräinen vuosituotto on viimeisen 40 vuoden aikana ollut keskimäärin 12,8 %, kun large cap -osakkeet ovat tuottaneet keskimäärin vain 9,2 % vuodessa. Kyseinen 3,6 prosenttiyksikön vuosiero ei kuulosta älyttömän isolta, mutta aika tekee jälleen ihmeitä.

14
Hel

Raisio - Potentiaaliset kasvuyritykset, osa 3

Älkää antako otsikon johtaa harhaan. Raisio nimittäin oli potentiaalinen kasvuyritys vuonna 1997, jolloin Benecol-innovaatiota vietiin vauhdilla ulkomaille ja pörssikurssi raketoi siinä ohessa yli 1 000 %. Sitten alkoivat vaikeudet. Benecolista ei tullutkaan elintarviketeollisuuden superinnovaatiota, eikä uutta elintarvikealan Nokiaa syntynyt Suomeen. 13 vuoden aikana yritys on kokenut suuria muutoksia ja nykyistä Raisiota voisikin luonnehtia potentiaaliseksi käänneyritykseksi. On siis aika tehdä tarkempi katsaus Raision nykytilanteeseen ja tulevaisuudennäkymiin.

5
Hel

Nesteen kanssa nesteessä

Myönnän, olen Nesteen kanssa nesteessä. Yrityksen eilen julkaisema tulos ei ollut kaunista luettavaa ja osakekurssi on ollut syöskylaskussa. Nesteen liikevaihdosta ja tuloksesta on hävinnyt kolmannes. Kaiken lisäksi ennen lamaa päätetyt investoinnit näyttävät juuri nyt todella pahoilta yrityksen taseessa. Tällä hetkellä omistajia todellakin koetellaan.

1
Hel

Tammikuu 2010: Salkun vuosiremontti

Tammikuussa pörssit elivät varsin rauhallisissa tunnelmissa ja Helsingissä yleisindeksi päätyi lopulta pieneen 1,2 % nousuun. Oma salkkuni ei kuitenkaan saanut olla tammikuussa hetkeäkään rauhassa. Se joutui nimittäin todellisen vuosiremontin kohteeksi.