marraskuu 2009

30
Mar

Incap - Potentiaaliset kasvuyritykset, osa 1

Helsingin pörssistä löytyy useampia pieniä yhtiöitä, joihin harva sijoittaja kiinnittää mitään huomiota. Yritykset ovat niin pieniä, että ammattianalyytikot jättävät ne suosiolla muille ja myös media on kiinnostunut niistä lähinnä silloin, kun jotain todella merkittävää on tapahtunut. Tästä joukosta voi kuitenkin löytyä todellisia kasvuyrityksiä ja muutaman kerran vuosisadassa jopa seuraava Nokia. Näitä yrityksiä ei siis piensijoittajan kannata missään tapauksessa unohtaa.

27
Mar

W-taantuma sittenkin?

Tämän taantuman erityispiirteenä on ollut ilmiöiden kuvaaminen kirjaimilla. Rajun romahduksen jälkeen taantuman uskottiin muodostuvan L:n muotoiseksi. Kun nousu lähti keväällä käyntiin, alettiin puhumaan jo U:sta. Nousun vain kiihtyessä, ilmiötä alettiin jo kuvaamaan V-kirjaimella. Skeptisimmät tosin ovat koko ajan ennustaneet W:n muotoista lamaa, jossa nopean korjausliikkeen jälkeen tullaan vielä kerran rajusti alas, minkä jälkeen vasta alkaa kestävämpi nousu. Tämä skenaario näyttää nyt hyvinkin mahdolliselta.

23
Mar

Pörssien pokerihait

Olen valmis puolustamaan vapaata markkinataloutta vaikka viimeiseen hengenvetoon saakka. Kuitenkin vapaat markkinat ovat johtaneet yhteen lieveilmiöön, josta en erityisemmin pidä: pörsseissä pelaamiseen. Maailmasta löytyy ihmisiä, jotka elättävät itsensä varsin hyvin omistamalla pörssiyrityksiä tai muita sijoitusinstrumentteja muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Tällaisessa systeemissä on jotain todella mätää.

21
Mar

Vaihtoehtoiset markkinapaikat

Muutama vuosi sitten voimaan tullut uusi EU-direktiivi loi osakemarkkinoiden uudistumiselle vahvan perustan. Uusi direktiivi sallii Euroopassa niin sanotut vaihtoehtoiset markkinapaikat, joihin listautuneilta yrityksiltä vaaditaan huomattavasti vähemmän kuin perinteisiltä pörssiyhtiöiltä. Tämä uudistus on tuonut erittäin mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös piensijoittajalle.

13
Mar

Tunnelmia sijoitusmessuilta

Helsingin Wanhassa Satamassa tällä viikolla järjestetyt sijoitusmessut näyttivät näin taantumassakin kokoavan yhteen yllättävän ison joukon sekä osallistujia että sijoittajista kilpailevia pankkeja ja muita palveluyrityksiä. Erotuin itse jälleen massasta olemalla keskimääräistä osallistujaa noin 30 vuotta nuorempi, mutta en antanut sen häiritä. Tapahtuma oli kuitenkin anniltaan erittäin laadukas ja toi paljon uusia näkökulmia minullekin.

2
Mar

Lokakuu 2009: Syysviimaa jatkui

Syyskuun puolessa välissä alkanut pörssin syysviima sai ainoastaan lisää vauhtia lokakuussa alkaneesta osavuosikatsauskaudesta. Lokakuussa yleisindeksit päätyivät pitkästä aikaa selvään laskuun. Kun pörssit laskivat edellisen kerran, oli kesäkuu, jolloin otettiin pieni hengähdystauko kevään rajun pörssirallin perään. Onko nytkin siis kyseessä ainoastaan pieni hengähdystauko, jonka jälkeen jatketaan taas toipumista entiseen malliin?