toukokuu 2009

30
Toukokuu

Spondan osakeanti: Mitä tehdä?

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda kasvoi aggressiivisesti nousukaudella ja seurauksista saamme maksaa nyt. Jo aiemmin keväällä Sponda jätti osingot kokonaan maksamatta ja nyt yhtiö on koputtelemassa hattu kourassa omistajiensa ovella. Viikko sitten Sponda siis ilmoitti merkintäetuoikeusannista, jossa jokainen osakkeenomistaja saa merkitä uusia osakkeita samassa suhteessa kuin hänellä on ennestään osakkeita.

26
Toukokuu

Apple: Kuinka Daavidista on kasvamassa Goljat

Kun Apple julkaisi ensimmäisen iPhonensa vuonna 2007, voin kuvitella, kuinka Nokialla tapahtuma sivuutettiin ylimielisesti olkia kohautellen. Eihän ensimmäisessa iPhonessa ollut edes 3G:tä ja hintakin oli suoranaista ryöstöä. Voin myös kuvitella, kuinka edelleen monien suhtautuminen Appleen on ylimielistä. Hallitseehan Nokia noin 40 % maailman matkapuhelinmarkkinoista ja se on johtaja myös kehittyneemmissä älypuhelimissa. Apple on kuitenkin kuin huomaamatta tehnyt liikkeen, joka tätä menoa iskee vielä pahasti Nokiaan ja kumppaneihin.

23
Toukokuu

Aika irtautua USA:n valtionlainoista

Yhdysvaltain liittovaltion obligaatiot ovat olleet erinomainen sijoitus tässä taantumassa, eikä ole ihme, että niitä on yleisesti pidetty turvasatamana. USA:n obligaatioihin on kuitenkin syntynyt pieni hintakupla. Viimeistään nyt näistä sijoituksista on luultavasti järkevintä hankkiutua eroon, sillä merkit viittaavat vahvasti siihen, että USA:n valtion obligaatioiden hintakupla on pian puhkeamassa.

21
Toukokuu

Talvivaara - Pörssin uusin tulokas

11.5. oli merkittävä päivä Helsingin pörssille. Vihdoin pörssilistalle saatiin pientä piristystä, kun Talvivaaran Kaivososakeyhtiö listautui pörssiin. Vaikka lamassa ollaankin, on tämä konkreettinen tapahtuma, joka luo uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Olikin ehtinyt kulua jo lähes kaksi vuotta siitä, kun edellinen listautuja, SRV, saapui julkiselle markkinapaikalle.

8
Toukokuu

Nousun draiverit

Mistä ihmeestä on kyse? Asiantuntijoiden mukaan talouden pohjaa ei ole vielä nähty, mutta pörssi ui vastavirtaan ja voimakkaasti. Viimeisen kahden kuukauden aikana Helsingin yleisindeksi on noussut jo yli 40 %. Joidenkin yritysten kurssit luonnollisesti vieläkin enemmän. Esimerkiksi omasta salkustanikin löytyvä Outotec, jolle annoin kuukausi sitten ostosuosituksen, on noussut pohjilta 91 %. Menohan on kuin nousukaudelta!

2
Toukokuu

Huhtikuu 2009: Synkkä talvi vihdoin takana

Huhtikuussa maaliskuun maanis-depressiivisyys muuttui täydeksi optimistisuudeksi. Näyttää, että markkinoilla tämän laman pohjat on nyt todella nähty, sillä huhtikuussa talouden toipumisesta alettiin nähdä vihdoin merkkejä etenkin Yhdysvalloissa, josta tämä kaikki alkoi. Positiivisena uutisena voidaan jopa pitää Chryslerin konkurssia. Se nimittäin tarkoittaa, että ongelmiin ollaan vihdoin rakentamassa todellisia kestäviä ratkaisuja.