huhtikuu 2009

29
Huh

Laman suurimmat uhrit

Käsillä oleva lama koskettaa tavalla tai toisilla kaikkia, mutta erityisesti yksi ryhmä näyttää kärsivän suhteessa enemmän kuin muut. Tulevaisuuden toivojen, eli opiskelijoiden tilanne on surkea ja kaiken lisäksi tilanteen vakavuus on vasta pikku hiljaa aukeamassa. Se, että perinteiset suurtyöllistäjät, kuten Nokia, Fortum ja Itella eivät palkkaa käytännössä yhtään kesätyöntekijää, on vasta jäävuoren huippu.

24
Huh

Tuhoon tuomittu tekninen analyysi

Yksi viikon kiinnostavista, mutta vähemmälle huomiolle jääneistä talousuutisista on sijoitusvinkkejä myyneen Taurus Capitalin tarun päättyminen. Suomalainen Taurus Capital oli kehittänyt osakevalintamenetelmän, jonka piti valita Pohjoismaiden pörsseistä parhaimmat osakkeet. Vuosina 2001-2007 menetelmä tuottikin 34 % vuodessa, kun vertailuindeksin keskimääräinen tuotto oli 8 %. Mikä tässä siis meni pieleen?

12
Huh

Outotec - Huippuunsa viritetty tuloskone

Outotec on kiistatta yksi kevään pörssitähdistä. Osakekurssi on noussut syksyn pohjalukemista 85 % ja tämän lisäksi yritys jakoi muhkean osingon. Outotec on tammikuusta lähtien löytynyt myös omasta salkustani. Osto onnistui juuri oikeaan aikaan ja osingot huomioiden osake on tuottanut minulle kolmessa kuukaudessa 65,6 %. Voisi kuvitella, että elämme kovinta nousukautta.

9
Huh

Lilius on miljoonansa ansainnut

Kukaan ei varmastikaan ole voinut välttyä viime aikojen kuumia tunteita herättävältä Fortum-uutisoinnilta. Lynkkaysmielialalla liikkeellä oleva lehdistö on varmasti innoissaan Mikael Liliuksen ilmoitettua väistymisestään. Kymmenen vuotta Fortumin johdossa oli kuitenkin varsin kannattava uraliike. Palkkaa ehti kertyä yli 33 miljoonaa euroa ja eläkepäivillä pääsee nauttimaan yli 800 000 euron vuosieläkkeestä. Verojen jälkeenkin Lilius tekee vielä mukavasti vaikka muutaman vuosittaisen reissun avaruuteen koko loppuelämänsä ajan.

1
Huh

Maaliskuu 2009: Maanis-depressiiviset markkinat

Mr. Market on jälleen maanis-depressiivinen. Joinakin päivinä koetaan mahtavia hurmoksia ikään kuin talouden ongelmat olisivat ratkenneet, kun toisina päivinä mieliala on ikään kuin tästä suosta ei koskaan enää noustaisi. Mieliala vaihtelee päivästä päivään, eikä kukaan pysty ennustamaan, mikä se on huomenna.