joulukuu 2008

30
Jou

Hyvää uutta nousua!

Vuosi on kohta ohi ja pian on myös henkilökohtaisen tilinpäätöksen aika. Vuoden viimeisessä blogimerkinnässä on kuitenkin aika katsoa tulevaisuuteen. Viimeaikaisten talousuutisten perusteella se ei näytä ruusuiselta ja tässäkin merkinnässä olisi helppo keskittyä johonkin negatiiviseen asiaan, koska juuri muuta talousmaailmassa ei näytä tällä hetkellä olevan. Itse katson tulevaisuuteen kuitenkin positiivisesti, joten listaan tässä viisi asiaa, joiden takia kaikki on valmista uuteen nousuun sekä taloudessa yleisesti että erityisesti osakemarkkinoilla!

23
Jou

High yield houkuttaa jälleen

Jos olen tähän mennessä onnistunut tässä blogissa jossain erityisen hyvin, niin siinä, että varoitin viime heinäkuussa korkean riskiluokan yrityslainoihin sijoittavista korkorahastoista. Yrityslainoihin liittyy käytännössä kaksi riskiä. Yritys voi mennä konkurssiin, jolloin sijoittaja ei luultavasti saa kaikkea lainaamaansa rahaa takaisin tai yrityksen lainoilta vaadittava markkinakorko voi nousta, jolloin jo tehtyjen lainojen markkina-arvo laskee.

16
Jou

Fediltä paras mahdollinen joululahja

Lehman Brothersin syyskuinen konkurssi oli tapahtuma, joka laukaisi taloushistorian vakavimman maailmanlaajuisen systeemikriisin. Vaikka jo ennen tätä taloustilanne oli menossa heikommaksi, niin tuo yksittäinen tapahtuma sai maailman pörssit ja talouden siihen lopulliseen rysähdykseen. Jos tässä kriisissä tulee olemaan toinen päivä, joka jää historiaan, niin se on luultavasti tänään ja vihdoinkin kyseessä on positiivinen tapahtuma! Yhdysvaltain keskuspankki laski ohjauskorkonsa käytännössä nollaan. Näin ei ole tapahtunut kertaakaan yli 50 vuoteen.

12
Jou

Kuinka syvälle olemme matkalla?

Sadoista lähteistä tihkuu pieniä tiedon palasia päivittäin. Eilen maailmalla Bank of America ilmoitti vähentävänsä lähivuosina jopa 35 000 työpaikkaa.

7
Jou

Tuottoa turvattomuudella

Turvattomuus tai ainakin illuusio siitä on kasvanut jo pitkään ympäri maailmaa ja kasvaa luultavasti myös tulevaisuudessa. Yleistä turvallisuutta ei ainakaan tule lisäämään ensi vuonna uhkaava maailmanlaajuinen lama. Kun yhteiskunta jakautuu entistä voimakkaammin kahtia, toimiala nimeltä rikollisuus kasvaa voimakkaasti. Sen voi todeta esimerkiksi Suomen 90-luvun laman tilastoista. Niinpä hyväosaiset yritykset ja ihmiset ovat valmiita uhraamaan suuria summia, jotta joku suojelisi heitä ja heidän omaisuuttaan.

1
Jou

Marraskuu 2008: Finanssikriisi takana, reaalikriisi edessä

Nyt näyttää vihdoin siltä, että finanssikriisistä on selvitty. Tosin seuraavaksi on luvassa se pahin vaihe, jolta Euroopan piti alun perin välttyä kokonaan - reaalikriisi. Lukuisat Euroopan maat ovat jo virallisesesti taantumassa, eli niiden bruttokansantuotteet ovat laskeneet kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Suomessa tilanne on Euroopan parhaimmistoa, mutta ei tarvitse olla guru huomatakseen, että tummia pilviä on meidänkin yllä. Uutiset yt-neuvotteluista ja konkursseista ovat jo lähes arkipäivää myös Suomessa.