marraskuu 2008

17
Mar

Analyytikoiden lineaarinen ekstrapolointiongelma

Lyhytaikaisesta muististani löytyy edelleen viime kesän uutisia, joissa ennustettiin öljyn hinnan nousevan lähivuosina jopa 500 dollariin. No näin ei ainakaan vielä käynyt, sillä öljyn hinta on romahtanut parissa kuukaudessa enemmän kuin useimmat osakkeet. Samaan aikaan ennusteet ovat saaneet uuden suunnan. 500 dollarin sijasta nyt puhutaankin taas halvasta 30 dollarin öljystä.

4
Mar

Kansallinen kateusviikko on taas täällä

Eilen se taas alkoi: jokasyksyinen kansallinen kateusviikko. Viikko, jonka aikana valtavia määriä palstatilaa uhrataan tunnettujen ja vähemmän tunnettujen henkilöiden suurten (ja joissakin tapauksissa pienten) tulojen päivittelyyn. Vastaavaa saman mittakaavan ilmiötä en ole kuullut olevan muissa maissa. Suomalaiset eivät varmasti ole yhtään sen tirkistelynhaluisempi kansa kuin muut, vaan ansio taitaa mennä verottajallemme, joka kiltisti toimittaa kenen tahansa verotiedot kaikille halukkaille. Kaiken kattava läpinäkyvyys on tietysti myös verottajan etu.

2
Mar

Lokakuu 2008: Kauhujen kuukausi vihdoin takana

Lokakuu oli osakesäästäjille todellinen kauhujen kuukausi. Oikeastaan se oli sitä myös kaikille muillekin, sillä koko rahoitusjärjestelmä kävi kuilun partaalla ja eurooppalaisten pankkien kaatuminen kosketti monien ihmisten elämää. Suomessakin yli 10 000 ihmistä sai miettiä useamman päivän, saako Kaupthingin rahoja koskaan takaisin. Tässä joukossa oli myös useampia ystäviänikin, joille joulu lopulta koitti jo viime perjantaina.