The Walt Disney Companyn tuottava mielikuvitusmaailma

New Yorkin pörssissä listattu The Walt Disney Company on kiistatta viihdeteollisuuden kärkinimi. Lähes 90 vuotta kestäneen seikkailun aikana teknologioita on tullut ja mennyt, mutta Disneyn maailma on aina säilyttänyt vetovoimansa. Ei siis ole ihme, että Interbrandin tutkimuksessa Disneyn brändi on arvioitu maailman yhdeksänneksi arvokkaimmaksi brändiksi. Minua kuitenkin kiinnostaa jälleen erityisesti se, miltä Disney näyttää sijoitusmielessä.

Viime vuonna Disney teki liikevaihtoa noin 36 miljardia dollaria ja tulosta syntyi noin 3,3 miljardia dollaria. Disneykään ei ole välttynyt taantumalta. Vuoteen 2008 verrattuna sen liikevaihto laski 4,5 % ja tulos peräti 25 %. Vuosi 2010 on kuitenkin alkanut mukavasti ja näillä näkymin tänä vuonna päästään jälleen kasvu-uralle, vaikka vuoden 2008 lukuja ei luultavasti aivan vielä saavutetakaan.

The Walt Disney Companyn liikevaihdon ja tuloksen kehitys.
The Walt Disney Companyn liikevaihdon ja tuloksen kehitys.

Raportoinnissa Disneyn liiketoiminta on jaettu viiteen segmenttiin:

  1. Media Networks: Sisältää tv- ja radiokanavat.
  2. Parks and Resorts: Sisältää huvipuistot, hotellit ja valtameriristeilijät.
  3. Studio Entertainment: Sisältää elokuvat, tv-ohjelmat, teatteriesitykset ja musiikki.
  4. Consumer Products: Sisältää kuluttajatuotteet ja lisenssit ulkopuolisille tuottajille.
  5. Interactive Media: Sisältää pelit ja online-palvelut.

Jos Disneyn liiketoimintaa haluaisi arvioida yksityiskohtaisella tasolla, siitä saisi kirjoittaa kirjasarjan. Kuten segmenttilistauksestakin näkee, The Walt Disney Company on kuin pieni valtio. Sen liiketoiminta koostuu tuhansista pienemmistä osista, jotka yhdessä muodostavat upean kokonaisuuden.

The Walt Disney Companyn liikevaihto segmenteittäin.
The Walt Disney Companyn liikevaihto segmenteittäin.

Disney voidaan ehdottomasti laskea niin sanotuksi blue chip -yhtiöksi. Yhtiöllä on erinomainen historia ja vakiintunut asema maailmassa. Asioiden pitäisi mennä aika pahasti pieleen, että Disney katoaisi kokonaan maailmankartalta. Se ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että yhtiö olisi houkutteleva sijoituskohde.

Disneyn osakekurssi on tällä hetkellä 33,50 dollarin tasolla. Tämän vuoden osakekohtaisen tuloksen ennustetaan olevan noin 1,90 dollarin pinnassa, eli tulostuotoksi saadaan 5,7 %. Osinkoa yhtiö maksoi viime vuonna 0,35 dollaria, jolloin osinkotuotoksi saadaan 1,0 %. Tuottotaso ei siis ole erityisen houkutteleva, kun huomioi yrityksen kasvunäkymät. Osinkotuotto on suorastaan surkea. Hyvin johdettuna yhtiöllä on toki kaikki eväät maltilliseen kasvuun, mutta mitään suuria kasvunäkymiä ei ole edessä.

The Walt Disney Companyn osakekurssin kehitys.
The Walt Disney Companyn osakekurssin kehitys.

Disneyn kurssikehitystä tarkastellessa silmään pistää erityisesti voimakas romahdus vuonna 2009. Silloin kurssi kävi noin 50 % alempana kuin se on tällä hetkellä. Vaikka Disney on blue chip -yhtiö, niin ei sekään ole turvassa kriiseiltä. Vuoden 2009 tulos kuitenkin osoitti, että Disneyn asema kestää myös heikossa taloustilanteessa ja osakekurssi palautuikin nopeasti vanhalle tasolleen.

Osakkeen tuottotaso ei siis ole houkutteleva, mutta ei se ole huonokaan. Sanoisin itse, että tuottotaso on tällä hetkellä normaali Disneyn kaltaiselle blue chip -yhtiölle. Osaketta voidana pitää ennen kaikkea vaihtoehtona obligaatiolle, josta saa tasaista korkoa suhteellisen pienellä riskillä. Jään mielenkiinnolla seuraamaan yhtiön tulevia seikkailuja, mutta itse en ainakaan vielä lähde niihin mukaan.

The Walt Disney Companyn osakekohtaisten tuloksen ja osingon kehitys.
The Walt Disney Companyn osakekohtaisten tuloksen ja osingon kehitys.

Kommentit