Tyhjentäkää salkkunne, kun vielä ehditte! Laskulle ei näy loppua!

Lähes otsikon mukainen tunnelma on ollut havaittavissa eri taloussivustoilla viime aikoina ja kieltämättä kyyti pörssissä on ollut kesäkuun ensimmäisen puoliskon jälleen aika kylmää. Tässä muutama esimerkki artikkeleista:

Muistus: OMXH-yleisindeksi on jo tippunut viime lokakuun huipusta28 %! Vielä viime kesänä Suomenpankkigurut” ennustivat osakkeiden nousun jatkuvan vielä ainakin muutaman vuoden. Ääni kellossa oli täysin toinen kuin nyt. Itse tajusin onneksi viime kesänä vähentää osakkeiden ostoa. Täysin en sitä lopettanut silloinkaan, mutta läheskään huippuhintaan en onneksi tankannut mitään osaketta. Tietysti jos olisin tiennyt, olisin jättänyt tankkaamatta kokonaan, mutta fakta on, ettei kukaan tiedä varmasti milloin lasku alkaa ja mitkä osakkeet laskevat. Kukaan ei pysty myöskään ennustamaan, milloin lasku loppuu. Osakemarkkinoihin vaikuttaa niin monta komponenttia, että ennustaminen on mahdotonta. Warren Buffet onkin todennut mielestäni hyvin, että osakemarkkinoiden ennustaminen on kuin yrittäisi ennustaa, mihin suuntaan lintu lähtee lentämään puun oksalta. Lisäksi osakemarkkinat eivät yleensä seuraa taloussuhdanteita. Toimiessaan hyvin ne ennakoivat suhdanteita.

Markkinoilla on siis ollut jo hyvän aikaa tummia pilviä ja tähän väliin on hyvä siteerata jälleen Buffettia, jonka mukaan hyvä sijoittaja pelkää, kun muut ahnehtivat ja ahnehtii itse, kun muut pelkäävät. Oma fiilikseni on ollut koko kevään ahne ja odotan taas innolla palkkapäivää, jotta pääsen ostamaan lisääalennuksessa olevia osakkeita. Tietysti hinnat voivat vielä laskea, mutta nyt on huomattavasti järkevämpi hetki ostaa kuin esimerkiksi vuosi sitten. Ja kukaan ei edelleenkääntiedä, minä päivänä pohja on saavutettu. Ehkä se oli tänään tai ehkä vasta joskus ensi vuonna.

Useiden mielenkiintoisten yritysten hinnat ovat laskeneet jo jopa yli puoleen huippuhinnoista ja monien firmojen kohdalla mikään tekijä ei ole mielestäni muuttunut niin merkittävästi kuin kurssilaskut ehkä antavat ymmärtää. Omalla harkintalistallani ovat tällä hetkellä esimerkiksi seuraavat osakkeet (joista osaa olen jo kevään aikana tai aiemmin hankkinut):

  • Sponda, kurssipudotus 12 kk:n huipusta 56 %
  • Orion, kurssipudotus 12 kk:n huipusta 38 %
  • Neste Oil, kurssipudotus 12 kk:n huipusta 36 %
  • SanomaWSOY, kurssipudotus 12 kk:n huipusta 39 %
  • Ramirent, kurssipudotus 12 kk:n huipusta 68 %

Kieltämättä välillä omankin salkun sulaminen hirvittää, mutta tässä tilanteessa tulee mielestäni olla rationaalinen. Uskon tekeväni oikean ratkaisun, kun kuljen vastavirtaan ja ostan osakkeita. Tai ehkä tässä maksetaan kalliita oppirahoja.

Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä muut piensijoittajat ajattelevat tilanteesta? Joko koko salkku on tyhjennetty vai ajattelitteko tehdä sen vasta huomenna? Tai ehkä joku muu on myös vahvasti osto- tai holdauslinjalla?

Kommentit