Toukokuu 2013: Sell in May and go away?

Tämän blogimerkinnän otsikosta löytyy perinteinen, vaikkakaan ei täysin järjellä perusteltavissa oleva viisaus osakemarkkinoista. Viisaus perustuu siihen, että historiallisen datan perusteella osakemarkkinat ovat kehittyneet touko- ja lokakuun välisellä kesäkaudella huomattavasti heikommin kuin talvikaudella (näin ainakin Yhdysvalloissa). Tämän perusteella viisas sijoittaja siis myisi koko osakesalkkunsa toukokuussa ja ostaisi osakkeet takaisin taas lokakuussa. 

Edellä mainittu ei tietystikään ole perusteltavissa järjellä, koska osakemarkkinoiden historiallinen kehitys ei ole tae tulevaisuudesta. Toukokuussa markkinoiden ilmapiiri tosin muuttui jälleen siihen suuntaan, että ehkä vanhassa viisaudessa on sittenkin perää. Yli vuoden kestäneen nousutrendin jälkeen osakemarkkinoilla on jälleen havaittavissa paljon hermoilua. Suurta korjausliikettä ei vielä ole tapahtunut, mutta sellainen voi olla edessä, jos erityisesti Yhdysvaltain keskuspankki vähentää voimakkaita elvytystoimiaan.

Hermoilusta huolimatta osakekurssit päätyivät toukokuussakin mukavaan nousuun. Helsingin yleisindeksi nousi toukokuussa 1,7 prosenttia. Oma salkkuni suoriutui hieman tätä paremmin ollen 1,8 prosenttia plussalla. Salkkuni tuottoa edisti ennen kaikkea teknologiayhtiöideni Ciscon, Microsoftin ja Nokian hyvä kehitys. Erityisesti Cisco on yllättänyt tuotollaan paremmin kuin uskalsin odottaakkaan. Salkkuuni vain muutama kuukausi sitten päätynyt yhtiö on vahvistunut lyhyessä ajassa noin 15 prosenttia.

Positiivisen tuoton myötä sijoitussalkkuni arvo nousi toukokuussa 53 140 euroon, mikä on myös uusin ennätys. Kuukauden aikana salkkuni sisällössä ei tapahtunut muutoksia.

Kesäkuun alussa hermoilu osakemarkkinoilla on edelleen jatkunut ja seuraan itsekin tarkkaan tilanteen kehittymistä. Oma lähestymistapani on aina arvioida yksittäistä yritystä, mutta luonnollisestikaan yleistä trendiä ei voi tässä täysin unohtaa. Salkkuni yrityksiin olen tällä hetkellä tyytyväinen ja pidän niiden arvostustasoja realistisina, minkä johdosta tarkoitukseni ei ole noudattaa tänäkään vuonna edellä käsittelemääni perinteista "viisautta". Tosin mikäli markkinat merkittävästi heikentyvät, täytyy aina olla valmis arvioimaan tilannetta uudestaan.

Varallisuuteni jakauma 31.5.2013.
Varallisuuteni jakauma 31.5.2013.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit