Toukokuu 2011: Mollivoittoinen kuukausi päättyi karmeaan Nokia-jytkyyn

Juuri päättynyt kuukausi oli muodostumassa pörssissä tasaisen jäähdyttelyn kaudeksi, mutta viimeinen päivä muutti kaiken, kun Nokialta tuli todellinen uutispommi. Nokia arvioi Device & Services -ryhmän liikevaihdon putoavan huhti-kesäkuussa olennaisesti aiemmin arvioidusta 6,1 - 6,6 miljardista eurosta. Mikä pahinta, liikevoittoprosentin arvioidaan putoavan aiemmasta 6 - 9 prosentin ennusteesta lähelle nollaa.

Kuun viimeisenä päivänä täysin puskista tullut Nokian tiedote säikäytti sijoittajat toden teolla ja Nokian osakekurssi putosi Helsingin pörssissä lähes 18 %. Vastaavaa merkittävän firman yhtäkkistä romahdusta ei aivan heti tulekaan mieleen. Samalla Nokia menetti paikkansa Helsingin pörssin arvokkaimpana yhtiön. Nokian tilanne on täysin käsittämätön, sillä alkuvuosi on sujunut kohtalaisesti ja vielä alle kuukauden takaisessa yhtiökokouksessa tunnelma oli tulevaisuuden suhteen melko positiivinen. Joko Elop kumppaneineen on ollut silloin täysin pihalla markkinatilanteesta tai markkinoiden muutos on tapahtunut todella nopeasti. Siitä ei pääse mihinkään, että Nokia on nyt todellisessa kriisissä. Windows Phone 7 on nyt käytännössä sen viimeinen oljenkorsi.

Nokian vetämänä Helsingin yleisindeksi päätyi toukokuussa 5,1 % laskuun ja päätyi lopulta 7 132 pisteen tasolle. Oma osakesalkkuni selvisi hieman pienemmin vaurioin ja sen arvo tippui vain 2,5 %. Laskukärjessä myös omassa salkussani oli Nokia, jonka osuus varallisuudestani oli kuukauden lopussa noin 8 %. Pahemmalta laskulta salkkuni pelastivat dollariosakkeeni, eli ennen kaikkea McDonald’s ja PepsiCo, joiden molempien euromääräinen markkina-arvo kasvoi selvästi. Varallisuuteni kokonaisarvo oli kuukauden lopussa 43 020 euroa.

Helsingin pörssin yleisindeksin kehitys toukokuussa 2011.
Helsingin pörssin yleisindeksin kehitys toukokuussa 2011.

Nokian lisäksi ilmassa on muutenkin taas enemmän tummia pilviä kuin pitkään aikaan. Etelä-Euroopan maiden tilanne uhkaa koko euron vakautta. Samaan aikaan inflaatio nostaa useiden hyödykkeiden hintoja, mikä aiheuttaa ongelmia sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Oma lähitulevaisuuden sijoitusstrategiani onkinalkaa painottamaan euroalueen ulkopuolella toimivia yhtiöitä entistä enemmän. Etenkään tässä tilanteessa kaikkia munia ei kannata laittaa yhteen koriin.

Ei dollariosakkeetkaan tietenkään autuaaksi tee, sillä yhtä lailla myös Yhdysvalloissa painitaan ongelmien kanssa. Sijoitus Yhdysvalloissa listattuihin yhtiöihin tuo kuitenkin lisäturvaa nykytilanteessa. Lisäksi historia on osoittanut, että Yhdysvaltojen talous on myös ketterä toipumaan. Ennen kaikkea turvaa tulen hakemaan kuitenkin yhtiöistä, joilla on toimintaa globaalisti, koska niissä suojautuminen valuuttakurssiriskejä vastaan tapahtuu osittain automaattisesti.

Varallisuuteni jakauma 31.5.2011.
Varallisuuteni jakauma 31.5.2011.

Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.
Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.

Kommentit