Toukokuu 2010: Maanis-depressiivisyys palasi

Toukokuussa pörsseissä elettiin taas mielenkiintoisia aikoja. Tunnelma muistutti parhaimmillaan vuoden 2008 syksyä, sillä maanis-depressiivisyys palasi markkinoille. Välillä kaikki toivo oli menetetty ja suunta oli rajusti kaakkoon. Toisina päivinä taas lennettiin hurmiossa kuin mitään ikävää ei olisi koskaan tapahtunut.

Helsingin yleisindeksin kehitys toukokuussa 2010.
Helsingin yleisindeksin kehitys toukokuussa 2010.

Toukokuu oli lopulta kuitenkin selvästi mollivoittoinen ja Helsingin yleisindeksi laski kuukaudessa 7,2 % päätyen noin 6 500 pisteeseen. Myös useimmat oman salkkuni suomalaisosakkeet kärsivät toukokuussa pahasti. Osakesalkkuni arvo laski kuitenkin kokonaisuudessaan vain 0,6 %. Tästä saan kiittää erityisesti Pepsiä ja McDonaldsia, jotka dollariosakkeina ovat nousseet rajusti euroissa mitattuna, kun dollarin vahvistuminen euroa vastaan on jatkunut.

Henkilökohtainen kassavirtani oli toukokuussa hyvällä tasolla ja varallisuuteni kasvoikin lopulta yli 4 000 eurolla. Maaginen 40 000 euron raja meni viimein rikki ja sijoitusvarallisuuteni arvo on nyt 43 021 euroa.

Toukokuussa sijoituksissani tapahtui yksi muutos:

  • 26.5.2010 sijoitin 4 000 euroa eQ Rahamarkkina -rahastoon

Aion edelleen pysyä vahvasti osakkeissa, vaikka olenkin panttaillut uusia ostoja. Toukokuussa markkinoiden heilunta lisääntyi rajusti ja markkinoilla haetaan nyt oikeita arvostustasoja. En itse usko, että markkinat kokisivat mitään voimakasta uutta nousua ainakaan ennen heinäkuussa alkavaa seuraavaa tulosjulkistuskautta. Seuraavat ostot aion tehdä silloin, kun markkinat ovat joko rauhoittuneet hetkeksi tai romahtavat voimakkaasti ilman selvää syytä. Vaikka sijoitushorisonttini on pitkä, niin ostohetken onnistunut ajoittaminen parantaa tuottoa merkittävästi.

Uskon siis, että kesäkuussa markkinoilla joko jatkuu voimakas volatiliteetti tai ne alkavat rauhoittumaan seuraavan tuloskauden lähestyessä. Tapahtuipa mitä tahansa, niin itselläni on useita yrityksiä kiikarissa. Näistä mainittakoon Nokia, Fortum, PepsiCo ja McDonalds.

Sijoitusvarallisuuteni jakauma 31.5.2010.
Sijoitusvarallisuuteni jakauma 31.5.2010.

Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.
Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.

Kommentit