Toukokuu 2009: Laman uhrina

Toukokuussa pörssin meno tasaantui, eikä ihme, sillä maaliskuussa alkanut ja kaksi kuukautta kestänyt nousuputki oli todella raju. Toukokuussa Helsingin yleisindeksi päätyi 6,47 % nousuun, mikä on itse asiassa kuitenkin todella hyvin. Mitään romahdusta ei ainakaan vielä tullut, vaikka monet ovat sitä pienen nousupyrähdyksen jälkeen innolla povanneet.

Oman osakesalkkuni kehitys mukaili hyvin Helsingin yleisindeksiä. Osakesijoitukseni tuottivat toukokuussa 6,74 %. Varallisuuteni kasvoi sitäkin vahvemmin, sillä henkilökohtainen kassavirtani pysyi hyvänä. Varallisuuteni kasvoi toukokuussa 2 650 euroa päätyen 29 916 euroon.

Palautesähköpostiini olen saanut jonkun verran epäileviä kommentteja projektistani. Vakuutan kuitenkin edelleen, että tosissaan tässä ollaan ja kuukausittainen katsaus varallisuuteeni kehittymiseen on täysin aito. Erityisesti ihmetystä on välillä aiheuttanut ”vastavirtaan uimiseni”. Kuinka olen pystynyt vuodessa tuplaamaan varallisuuteni, vaikka osakemarkkinat ovat käytännössä romahtaneet? Ensinnäkään en pyri vaurastumaan keinottelulla. Varallisuuteni on tähän mennessä syntynyt muiden lähteiden kautta, joista merkittävimmät ovat palkkatyö ja oma yritystoiminta. Osakesijoitusten kautta pyrin investoimaan varallisuuteni järkevästi, jotta se alkaisi tuottamaan passiivista tuloa. Vielä tällä hetkellä osakesijoitukseni ovat keskimäärin tappiolla - ei tosin yhtä paljon kuin osakemarkkinat ovat vuodessa laskeneet. Jos edelleen epäilet aitouttani, lue viimeisen vuoden aikana tekemäni blogimerkinnät ja mieti, mitä järkeä kenenkään olisi keksiä näin pitkää jatkokertomusta.

Palataan takaisin sijoituksiini. Toukokuussa ensimmäistä kertaa yli vuoteen salkussani ei tapahtunut yhtään muutosta. Annoin tarkoituksella käteisen määrän kasvaa normaalia suuremmaksi, koska myös minusta tuli laman uhri. Saan nimittäin kesällä luvan olla kuukauden pakkolomalla. Otan itse asian erittäin positiivisesti, sillä viimein on kuukausi aikaa keskittyä täysin omiin asioihin. Sitä luksusta ei ole saanut maistaa moneen vuoteen, vaikka nuori vielä olenkin.

Kesäkuussa odotan pörssiltä edelleen tilanteen rauhoittumista. Nousupyrähdyksiä ja pieniä laskuja tullaan varmasti näkemään myös kesäkuussa, mutta mitään radikaalia en osaa enää kuvitella tapahtuvan. Voiko ylipäänsä enää mitään todella radikaalia tapahtua, kun vielä muutama vuosi sitten maailman suurin autovalmistajakin meni juuri virallisesti konkurssiin? Hauskana knoppitietona, USA:n historian kymmenestä suurimmasta konkurssista viisi on tapahtunut viimeisen vuoden sisällä.

Varallisuuteni jakauma 31.5.2009.
Varallisuuteni jakauma 31.5.2009.

Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.
Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.

Kommentit