Tervetuloa takaisin korkovuoteen 2005

Vaikka historia ei olekaan tae tulevasta, sillä on tapana enemmän tai vähemmän toistaa itseään. Toivotankin kaikki tervetulleeksi takaisin vuoteen 2005. Se on nimittäin edellinen kerta, kun korot olivat nousussa ja samalla tasolla kuin nyt. Viimeiset pari vuotta olemme saaneet nauttia historiallisesti todella alhaisesta korkotasosta, mutta ne päivät näyttävät yhä vahvemmin olevan nyt takana.

Korkokehitys on asuntovelallisten lisäksi myös sijoittajille yksi tärkeä asia, jota on syytä seurata. Jos yksinkertaistamme hieman maailmaa, meillä on kaksi tapaa sijoittaa varallisuutemme. Voimme laittaa rahat joko suoraan osakkeisiin tai antaa lainaa, jolloin riski ja tuotto ovat pienempiä. Osake- ja korkomarkkinat eivät ole kuitenkaan toisistaan irrallisia, vaan kiinteästi toisiinsa kytköksissä. Kun korot ovat alhaalla, tuottohakuinen raha virtaa helposti osakkeisiin ja osakkeiden kurssit nousevat rajusti, kuten parin viime vuoden aikana on käynyt. Kun korot taas lähtevät nousuun, siirtyy myös rahavirtojen suunta helposti osakkeista korkoihin, jolloin myös osakkeiden arvot laskevat.

12 kuukauden euribor-korko rikkoi tämän kuun alussa pitkästä aikaa 2 % rajapyykin. Korot ovat nousseet nyt rajusti jo muutaman kuukauden ajan ja lähitulevaisuudessa nousun odotetaan vain jatkuvan. Suomalaisten pankkien ekonomistit ennustavat, että 12 kuukauden euribor on tämän vuoden lopussa 2,5 - 3,0 % tasolla. Asuntovelallisten kannalta optimistisimpia ovat Sampo Pankki ja Tapiola, jotka ennustavat korkotason nousevan vain 2,5 % tasolle. Pessimistisin on Aktia, jonka ennusteen mukaan korko olisi 3,0 %. Nordean ja OP:n ennusteet sijoittuvat tälle välille.

Itse kuitenkin pidän jopa Aktian ennustetta hieman optimistisena. Jos referenssijaksoksi otetaan korkojen nousuvauhti vuosina 2005-2007, ei olisi yllätys, vaikka 12 kuukauden euribor nousisi jopa 3,5 % tasolle vuoden loppuun mennessä. On hyvä muistaa, että pankit ovat perinteisesti konservatiivisia, eivätkä ainakaan halua ennusteillaan karkoittaa mahdollisia laina-asiakkaitaan. Fakta kuitenkin on, että jos tammi-maaliskuun nousuvauhti jatkuisi samana, menisi rikki jo 4,0 % raja. Aivan tätä en itsekään pidä todennäköisenä.

12 kk euriborin kehitys vuodesta 2005 lähtien sekä kaksi skenaariota loppuvuoden kehitykselle. Ennuste 1: Korko vuoden lopussa 2,5 % (suomalaisten pankkien alin ennuste). Ennuste 2: Korko vuoden lopussa 3,5 % (oma ennusteeni). (Lähde: Suomen Pankki)
12 kk euriborin kehitys vuodesta 2005 lähtien sekä kaksi skenaariota loppuvuoden kehitykselle. Ennuste 1: Korko vuoden lopussa 2,5 % (suomalaisten pankkien alin ennuste). Ennuste 2: Korko vuoden lopussa 3,5 % (oma ennusteeni). (Lähde: Suomen Pankki)

Yksi suurimmista korkotasoa nostavista tekijöistä on inflaatio, joka on viime aikoina suorastaan räjähtänyt käsiin. Vielä vuosi sitten inflaatio oli kestävällä 1,0 % tasolla, mutta tämän vuoden alussa se on noussut jo yli 3,0 % tasolle. Perussääntönä voidaan pitää, että niin pitkään kuin inflaatio on yli 2,0 % tasolla, korot eivät ainakaan tule laskemaan.

Inflaation kehitys vuositasolla vuodesta 2005 alkaen. (Lähde: Tilastokeskus)
Inflaation kehitys vuositasolla vuodesta 2005 alkaen. (Lähde: Tilastokeskus)

Sanoisin, että korkotaso on tällä hetkellä yksi tärkeimmistä asioista, joita kannattaa seurata tarkemmin kuin pitkään aikaan. Edellisellä kerralla osakemarkkinoiden kipukynnys oli noin 4,5 % korkotasolla, minkä jälkeen osakemarkkinoiden trendi käänyti laskuun. Tämä tapahtui jo vuonna 2007, eli vuoden verran ennen finanssikriisiä, jonka aiheuttama romahdus on asia erikseen. Uskon, että tälläkin hetkellä osakemarkkinoiden korkokipukynnys löytyy jostain 4-5 % väliltä. Siihen on vielä onneksi matkaa, mutta tuo taso voi olla lähempänä kuin moni luuleekaan. Korkoihin palataankin varmasti tänä vuonna vielä moneen kertaan.

Kommentit