Teleste - Potentiaaliset kasvuyritykset, osa 2

Kun puhutaan kasvuyrityksestä, niin kyse on yleensä alle kymmenen vuoden ikäisestä yrityksestä, joka on vihdoin ottamassa tuulta alleen suuressa mittakaavassa. Toisin on laajakaistaa hyödyntävään videoteknologiaan keskittyvän Telesten kohdalla. Yrityksellä on ikää kunnioitettavat 55 vuotta, mutta tästä huolimatta Teleste on edelleen potentiaalinen kasvuyritys.

55 vuodessa Teleste on kasvanut markkina-arvoltaan 66 miljoonan euron arvoiseksi pieneksi pörssiyhtiöksi. Telesteä voidaan pitää siten todellisena selviytyjänä ja on jokseenkin ihme, että yritys on ylipäänsä edelleen olemassa. Yritys on kyennyt uudistumaan useita kertoja ja se selvinnyt myös IT-kuplasta, jolloin Telestenkin markkina-arvo oli parhaimmillaan noin kymmenkertainen.

Teleste on tähän mennessä löytänyt aina keinon selviytyä, mutta ei ole koskaan päässyt lyömään itseään toden teolla läpi. Viimeisimmässä strategisessa uudistuksessaan yhtiö päätti keskittyä laajakaistaa hyödyntävään videoteknologiaan. Erityisen mielenkiintoisen tästä linjauksesta tekee se, että yhtiö on ensimmäistä kertaa tavoittelemassa globaaleja markkinoita. Vielä tällä hetkellä valtaosa liikevaihdosta tulee Euroopasta.

Viime vuotta lukuunottamatta Telesten liikevaihto on kasvanut mukavaa reilun 20 % vauhtia. Tänäkin vuonna ollaan palaamassa jälleen kasvu-uralle. Kuten viikko sitten tarkastelemaani Incapia, myös Telesteä vaivaa kuitenkin tällä hetkellä kannattavuusongelmat. Tuloslaskelman alin rivi säilyy vain juuri ja juuri plussalla.

Liikevaihdon ja -voiton kehitys.
Liikevaihdon ja -voiton kehitys.

Osakekohtaisen tuloksen kehitys.
Osakekohtaisen tuloksen kehitys.

Viime vuoden osakekohtaisella tuloksella Telesten P/E-luku on noin 15, mutta tänä vuonna ollaan jossain 30 pinnassa. En kuitenkaan sanoisi yritystä kalliiksi, sillä jos kannattavuusongelmat saadaan korjattua, on yritys huipputuottava jo nykyisellä liikevaihdollaan. Lisäksi täytyy aina muistaa myös kasvupotentiaali.

Osakekurssin kehitys.
Osakekurssin kehitys.

Laajakaistaa hyödyntävä videoteknologia tulee mitä luultavimmin kokemaan valtavaa kasvua lähitulevaisuudessa, kun tavallisetkin tv-lähetykset siirtyvät IP-verkkoon. Voisiko Telestellä olla todella mahdollisuuksia olla tämän pelin globaali voittaja? Luonnollisesti Teleste on lopulta hyvin pieni pelaaja, joten mitään pilvilinnoja en rakentaisi. Teleste voi kuitenkin olla erittäin tuottava sijoitus piensijoittajalle. Yrityksellä on jo sen verran jalansijaa markkinoilla, että lähivuosina joku suurempi yritys voi hyvinkin ostaa Telesten pois. Se tietäisi mukavaa preemiota nykykurssiin.

Kommentit