Tavoitteena vapaaherruus

Tavoitteeni: tulla miljonääriksi ennen kuin täytän 30 vuotta. Tarkemmin määriteltynä haluan omaisuuteni nettoarvon olevan yli 1 000 000 euroa ennen vuoden 2016 syksyä.

Olen 21-vuotias yliopisto-opiskelija Helsingistä. Koko elämäni olen ollut kunnianhimoinen ja yleensä olen päässyt tavoitteisiini. Opiskelen tällä hetkellä Suomen mittakaavassa erittäin arvostetussa pienessä koulutusohjelmassa ja tulevaisuuteni näyttää varsin hyvältä. Opiskelusuunnaltani käytännössä kaikki työllistyvät helposti kovapalkkaisiin ammatteihin ja monet tekevät oman alan töitä jo opiskeluaikanaan. Itsekin olen ison osan opiskeluajastani työskennellyt osa-aikaisesti ja tällä hetkellä olen kesätöissä suhteellisen hyväpalkkaisessa ja mielenkiintoisessa toimessa pienessä yrityksessä.

Nykyinen tilanteeni on se, että ilman suurempia yllätyksiä, tulisin pian valmistumisen jälkeen kuulumaan ylempään keskiluokkaan. Asuisin siis kivassa isolla lainalla rahoitetussa asunnossa, vaihtaisin auton muutaman vuoden välein uuteen ja olisin ulkokuoren perusteella suhteellisen tyytyväinen elämään. Kuulostaa ehkä onnelliselta, mutta itse en usko sitä, sillä olen nähnyt niin monta tällaista perhettä. Ongelmana on, että Suomessa ylempään keskiluokkaan kuuluvat ovat oman elämänsä orjia. Töitä on pakko painaa vuodesta toiseen, koska hieno talo, kesämökki, auto ja muut elämän luksustekijät on rahoitettu lainalla. Ylempi keskiluokka (puhumattakaan keskiluokasta tai alemmasta keskiluokasta) on riippuvainen työnantajistaan. Aikaakaan ei koskaan tunnu riittävän mihinkään ja töissä tehdään ylimääräisiä tunteja, jotta saadaan taas seuraava ylennys, jonka tuoman lisäpalkan turvin voidaan taas ottaa lisää velkaa hienomman asunnon hankkimiseen. 50-vuotispäivän lähestyessä aletaan jo haaveilemaan kaukana odottavasta eläkeiästä ihan kuin se muuttaisi jotain radikaalisti. Eläkeiässä velat on ehkä maksettu ja kertyneen varallisuuden ja eläkkeen turvin voidaan ylläpitää suunnilleen samaa elintasoa elämän loppuaika. Mutta onko tällainen keskiluokan tai ylemmän keskiluokan elämä todella tavoiteltavaa?

Mielestäni se ei ole ja siksi tavoitteeni on jäädä vapaaherraksi, kun täytän 40 vuotta. Tämä tuntuu tässä vaiheessa liian kaukaiselta tavoitteelta, joten välitavoitteeni on olla miljonääri, kun täytän 30 vuotta vuoden 2016 syksyllä. Suurimmat syyt kunnianhimoiseen tavoitteeseeni tulivat todennäköisesti ilmi jo edellisessä kappaleessa. En halua käyttää koko elämääni siihen, että joudun työskentelemään muille, koska olen heistä taloudellisesti riippuvainen. Työnteossa ei sinänsä ole minulle mitään vastenmielistä, mutta haluan tehdä elämässäni myös asioita, joista on minun mielestäni iloa ja hyötyä. Varallisuuden tuoma taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa tämän. Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa siis käytännössä sitä, että voin halutessani elää pelkästään varallisuuteni tuomilla passiivisilla tuloilla (osingot, korot, vuokrat jne.).

Nuoresta iästä huolimatta olen saanut rakennettua jo ihan kivan miljoonan alun - tarkemmin 16 207,26 euroa (tilanne 31.5.2008). Tuo ei ole vielä iso summa, mutta jo nyt pystyn kokemaan varallisuuteni hyödyn. Minun ei tarvitse miettiä suuremmin ainakaan pieniä hankintoja. Jos haluan esimerkiksi uuden kannettavan, voin ostaa sellaisen milloin haluan ilman, että se näkyy taloustilanteessani juuri millään tavalla. Toinen hyvä esimerkki on ulkomaanmatkat. Jos haluan mennä jonnekin, voin lähteä matkalle milloin tahansa. Monilla kavereillani tilanne on todella erilainen ja he joutuvat miettimään tarkkaan, meneekö tilin saldo reissun takia pakkaselle. Tilanteeni ei kuitenkaan ole muuten kavereihini verrattuna erilainen: lähtökohdat elämään ovat suunnilleen samat ja älykkyystasoissa ei ole merkittäviä eroja. Olen ainoastaan elänyt 16-vuotiaasta lähtien taloudellisesti fiksummin.

Suurimpia esikuviani ja vaikuttajia ajattelutapaani ja toimintaani ovat olleet sijoittaja-guru Warren Buffet, kiinteistömiljardööri Donald Trump, sijoittaja-kirjailija Seppo Saario ja Roope Ankka. Roope Ankka ei ollut vitsi, sillä jälkeen päin ajatellen intohimoni rahan keräämiseen syntyi jo alle 10-vuotiaana, jolloin luin ahkerasti Aku Ankka -sarjakuvia. Erityisesti Roope teki minuun siinä vaiheessa suuren vaikutuksen. Suhteeni rahaan saattaa kuulostaa pakkomielteiseltä, mutta itse koen sen enemmänkin intohimoisena harrastuksena. Sen verran olen kuitenkin analysoinut lapsuuttani, että luultavasti en olisi tässä tilanteessa ilman nuoruusiän ”suhdettani” Roope Ankkaan. Kiitokset kuuluvat siis Carl Barksille!

Ala-asteiässä ansaitsin rahaa keräämällä pulloja ja tekemällä pieniä kesätöitä (esimerkiksi suvun metsän istutusta). 15-vuotiaana perustin ensimmäisen yritykseni (tätä nuorempana se ei ollut laillista). Kaikissa tilanteissa kiehtovaa on ollut rahan kasvun näkeminen. Lapsena se tarkoitti käteisen rahan keräämistä ”rahasäiliöön” ja myöhemmin excelillä toteutettua omaisuuden arvon seurantaa. Warren Buffettia lainaten ”on jännittävää seurata numeroiden kasvavan”. Vaikka minulla on ollut pitkään halu ja tarve kerätä varallisuutta, lähtökohtani eivät ole muuten mitenkään erikoiset. Vanhempani kuuluvat ylempään keskiluokkan. Kotona rahan puute ei siis ole koskaan ollut ongelma. Olemme asuneet laadukkaasti ja rahaa on ollut myös harrastuksiin. Liikaakaan rahaa ei tietysti ole koskaan ollut ja vanhemmillani ei asunnon lisäksi olekaan juuri muuta varallisuutta.

Tämä blogi tulee keskittymään erityisesti taloudelliseen elämääni. Se saattaa antaa elämästäni erittäin rahakeskeisen kuvan. En kuitenkaan usko rahan tuovan onnea, vaikkakin se mahdollistaa sen. Elämässä on mielestäni tärkeää myös hyvät ihmissuhteet ja kaikin puolin hyvä terveys. Blogissani keskityn kuitenkin taloudelliseen elämääni, joten muut elämän alueet jäävät korkeintaan sivuosaan. Ainakin toistaiseksi haluan lisäksi pysyä anonyyminä. Suomalaiset ovat usein erittäin vaivaantuneita, kun kyse on omasta taloudellisesta tilanteesta. Blogissa taloudellista tilannettani käsitellään niin läpinäkyvästi, että haluan pysyä anonyyminä ainakin aluksi.

Mitä blogissani sitten tulee olemaan?

  • Joka kuukauden alussa päivitän taloudellisen tilanteeni, eli käytännössä paljastan paljonko minulla on sillä hetkellä varallisuutta ja miten varallisuus on jakautunut eri sijoituksiin.
  • Minulla on useita suunnitelmia, miten pääsen todellisuudessa tavoitteeseeni ja tarkoitukseni on esitellä näitä iVaradeoita.
  • Tarkastelen ja analysoin eri sijoituskohteita - erityisesti sellaisia joita itse omistan.
  • Kirjoitan yleisesti Suomen yhteiskunnasta sijoittajan ja miljonääriksi haluavan nuoren näkökulmasta.
  • Kaiken kantava idea on kuitenkin seurata, miten projektini edistyy. Helppoa se ei ole ollut tähänkään asti, eikä se varmasti ainakaan helpommaksi muutu.

Miksi sitten päätin perustaa tämän blogin? Kuten aiemmin tuli ilmi, olen erittäin kunnianhimoinen. Kun minulla on selkeä tavoite, kirjoitan sen yleensä paperille ja rakennan jonkinlaisen seurantajärjestelmän. Omaisuuttani olen seurannut järjestelmällisesti vuodesta 2005 lähtien ja nyt haluan herättää keskustelua tuomalla projektini seuraamisen julkiseksi (täysin vastaavaan blogiin en ole aiemmin törmännyt). Minulla on ollut tässä projektissa useita inspiraation lähteitä ja toivon olevani myös itse inspiraation lähteenä muille omaa varallisuutta rakentaville henkilöille. Mielestäni tosin on käsittämätöntä, että ainoastaan pieni osa ihmisistä oikeasti rakentaa varallisuutta järjestelmällisesti. En sano, että kaikkien pitäisi olla miljoonaluokassa 30-vuotiaana (enhän itsekään välttämättä pääse sinne), mutta mielestäni on outoa, että monet ihmiset eivät onnistu säästämään juuri mitään. Ei varallisuuden rakentaminen kuitenkaan mitään rakettitiedettä ole.

Tämän ensimmäisen kirjoitukseni tavoitteena oli esitellä projektin taustatekijöitä ja toivottavasti herätin mielenkiintosi siinä määrin, että luet blogiani myös jatkossa. Seuraavissa kirjoituksissa mennään jo itse asiaan, eli esittelen mistä tämän hetkinen varallisuuteni, 16 207,26 euroa, koostuu. Lisäksi tarkoitus on palata vielä hieman menneisyyteen ja katsoa, miten nykyinen omaisuuteni on syntynyt. Vähän esimakua saat oheisesta kuvaajasta, jossa näkyy nettovarallisuuteni kehittyminen kesäkuusta 2003 nykypäivään (aloitin varallisuuden rakentamisen ja sijoittamisen kesäkuussa 2003 ollessani 16-vuotias).

Varallisuuteni historiallinen kehittyminen.

Kommentit