Tammikuu 2014: Vuosi käyntiin pelokkaissa tunnelmissa

Tammikuussa tapahtui se, mitä moni osakesijoittaja on pelolla osannut odottaa jo jonkin aikaa odottaa. Pitkän nousuputken jälkeen tammikuussa koettiin ainakin hetkellinen korjausliike alaspäin. Nähtäväksi jää, kääntyikö trendi pidemmäksi aikaa. Historian valossa tätä voi pitää todennäköisenä, sillä tammikuun kehitys on usein ennakoinut koko vuoden kehitystä. Esimerkiksi Nordnetin tammikuussa julkaiseman selvityksen mukaan vuosina 2006-2013 tammikuun kurssikehitys on 75 %:n osumatarkkuudella ennakoinut koko vuoden kehitystä.

Helsingin pörssin yleisindeksi laski tammikuussa 4,2 % ja päätyi 7 031 pisteeseen. Sen paremmin ei mennyt maailmallakaan, sillä esimerkiksi USA:n blue chip -osakkeiden Dow Jones -indeksi laski kuukauden aikana peräti 5,3 %. Dow Jones -indeksille tämä oli heikoin suoritus yli kahteen vuoteen, joten tilanteesta voi puhua vähintään korjausliikkeenä. Oman osakesalkkuni tuotto oli tammikuussa 4,1 % pakkasella, eli se pärjäsi vain hieman paremmin kuin Helsingin yleisindeksi.

Heikon markkinakehityksen seurauksena myös sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo laski ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2013 tammikuun. Absoluuttista laskua kertyi kuukauden aikana noin 1.700 euroa ja kuukauden lopussa sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo oli noin 67.000 euroa. Tammikuussa osakesalkkuni sisällössä ei tapahtunut muutoksia.

Kuten kuukausi sitten jo sanoin, olen viime aikoina nostanut korkosijoitusten osuutta sijoitusvarallisuudestani. Tammikuun kehityksen perusteella tämä oli täysin oikea liike. Tosin jälkiviisaana voi aina todeta, että olisi pitänyt realisoida osakkeita marras-joulukuussa vielä paljon enemmän. Mistään pörssiromahduksesta ei voi tammikuun osalta kuitenkaan puhua, joten sijoitusliikkeitä ehtii vielä tehdä.

Tammikuussa käynnistyi myös tulosjulkistuskausi, joka on tähän saakka ollut hieman mollivoittoinen. Positiivisia yllätyksiä on tullut vain joitakin yksittäisiä. Tämän pohjalta voi odottaa, että tulosjulkistuskausi jatkuu helmikuussa varsin vaisuna ja markkinoiden korjausliike alaspäin saattaa jatkua. Osakekurssien viime vuotinen nousu perustui mielestäni osittain liian optimistisiin odotuksiin ja tammikuussa tapahtunut korjausliike on sinänsä terve ilmiö.

Tässä tilanteessa kannattaa ainakin uusien osakeostojen osalta katsoa rauhassa, miten tilanne kehittyy. Mielestäni osakkeiden ostolaidalle ei ainakaan tällä hetkellä ole syytä pitää kiirettä. Ennemminkin tulisi tarkastella omaa salkkua kriittisesti ja arvioida, onko jonkin oman osakkeen arvostustaso noussut liian korkealle suhteessa realiteetteihin. Nyt voi joidenkin yhtiäiden osalta olla vielä hyvä hetki realisoida mahdollisia voittoja kotiin.

Ps. Paljon toivottu Orava Asuntorahasto -analyysi julkaistaan keskiviikkona 5.2.

Varallisuuteni jakauma 31.1.2014.
Varallisuuteni jakauma 31.1.2014.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit