Tammikuu 2009: Edessä synkkä vuosi?

Jos historia toistaa itseään, niin vuosi 2009 tulee olemaan kokonaisuudessaan synkkä pörssivuosi. Koska osakeindeksit laskivat tammikuussa, nyt on historiallisen aineiston perusteella noin 90 % todennäköisyys, että vuoden viimeisenä päivänä ollaan alempana kuin tammikuun alussa. Ei siis hyvältä näytä.

Tammikuussa Helsingin pörssissä löydettiin myös uudet pohjalukemat. Psykologinen 5000 pisteen raja puhkesi kunnolla, kun pohjalukemat haettiin 23. päivä 4820 pisteen tasolta. Tammikuun loppulukemiksi saatiin 5106 pistettä, mikä on 5,5 % vähemmän kuin tammikuun alussa.

Oma osakesalkkuni tosin kehittyi tammikuussa erittäin hyvin ja nousi peräti 5,1 %, mistä saan kiittää suurimpia sijoituksiani, Orionia ja Neste Oilia. Erityisesti Orionin viime aikojen kehitys on yllättänyt positiivisesti. Kuten oheisesta kuvaajasta nähdään, tätä menoa Orionin laskutrendi kääntyy pian nousutrendiksi, mikä ei olisi ihme. Defensiiviset yritykset, kuten Orion, kiinnostavat sijoittajia myös taantumassa.

Orionin osakkeen kehitys.
Orionin osakkeen kehitys.

Myös oman yritykseni kassavirta säilyi tammikuussa hyvällä tasolla, joten varallisuuteni arvo nousi lopulta 25 665,70 euroon. Varallisuuteni kasvoi siis kuukaudessa reilut 2 000 euroa. Jälleen yksi merkittävä rajapyykki on siis rikottu ja seuraava välitavoite onkin sitten 50 000 euroa.

Salkussani tapahtui tammikuussa seuraavat muutokset:

  • 7.1. ostin TeliaSoneraa 3,83 € kurssilla noin 600 € erän
  • 15.1. ostin Outotecia 10,11 € kurssilla noin 600 € erän

Outotec on salkussani kokonaan uusi omistus, mitä en ole edes käsitellyt blogissani aiemmin. Nykyisellä arvostustasolla se on kuitenkin erittäin houkutteleva sijoitus sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Outotecistä tulen julkaisemaan yksityiskohtaisemman analyysin myöhemmin tässä kuussa.

Vaikka tammikuussa jatkunut pörssilasku oli yleisellä tasolla pienoinen pettymys, en aio muuttaa strategiaani. Uskon, että ajallisen hajautuksen ja tarkkaan mietittyjen osakevalintojen strategia tulee vielä osoittautumaan menestykseksi. Oman salkkuni positiivinen kehitys tammikuussa vain vahvisti uskoani.

Varallisuuteni jakauma 31.1.2009.
Varallisuuteni jakauma 31.1.2009.

Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.
Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.

Kommentit