Syyskuu 2013: Supersyyskuussa taottiin fantastista tulosta!

Tämän vuoden syyskuusta muodostui sijoitusteni kannalta hurjempi kuin olisin koskaan osannut odottaa. Salkkuni kaksi suurinta sijoitusta, Nokia ja Neste Oil, tekivät pörssissä rakettimaisen nousun, kun molemmat yritykset yllättivät markkinat positiivisesti. Tämän myötä sijoitussalkkuni kuukauden tuotto muodostui järjettömän hyväksi.

Nokian osakekurssi nousi syyskuussa lähes 70 %, kun Microsoft-kauppa tuli julki. Neste Oil sen sijaan antoi positiivisen tulosvaroituksen uusiutuvien polttoaineiden loistavan kehityksen myötä ja osakekurssi on nyt noin 50 % korkeammalla kuin muutama kuukausi sitten. Näiden sijoitusten vetämänä osakesalkkuni tuotto kuukaudessa oli peräti 17,6 %. Tämä on huima tuotto, kun keskimäärin osakemarkkinoilta menee tämän tuoton tekemiseen muutama vuosi.

Olin sekä Nokian että Neste Oilin osalta ottanut pitkäjänteisesti vahvaa näkemystä, mikä nyt palkittiin huimalla nousulla. Mielestäni tämä on myös hyvä oppitunti siitä, että pitkäjänteisyyttä sijoittamisessa todella tarvitaan. Sekä Neste Oil että Nokia ovat painineet ongelmien kanssa viime vuosina, mutta olen omien arvioideni pohjalta uskonut, että molemmissa on valtavaa potentiaalia, kun käänne joskus tapahtuu. Nyt molemmissa yhtiöissä tämä potentiaali realisoitu ainakin osittain.

Syyskuussa sijoitussalkkuni kokonaisarvo nousi 57.693 eurosta 65.155 euroon, eli yhteensä 7.462 euroa. Tämä on sekä absoluuttisesti että prosentuaalisesti salkkuni suurin tuotto yhden kuukauden aikana.

Syyskuussa tein myös isoja siirtoja salkussani:

  • 12.9.2013 ostin McDonald'sin osakkeita 97,54 dollarin kurssilla noin 2.700 dolarin erän
  • 23.9.2013 ostin Take-Two Interactiven osakkeita 17,10 dollarin kurssilla noin 3.500 dollarin erän
  • 23.9.2013 myin Nokian osakkeita 4,90 euron kurssilla noin 6.900 euron erän

McDonald's on yksi salkkuni arvo-osakkeista ja rahakkaan kuukauden myötä päätin siirtää osan voitoista siihen tuottamaan tasaista kassavirtaa. Take-Two Interactive taas on varsin spekulatiivinen sijoitus, jota avasin hieman laajemmin Take-Twota käsitelleessä blogimerkinnässä. Nokian huiman kurssinousun jälkeen päätin realisoida myös lähes puolet Nokian osakkeistani yksinkertaisesti siitä syystä, että haluan nykytilanteessa vähentää salkkuni Nokia-riskiä. Uskon, että Nokian lyhytaikaisesta nousupotentiaalista realisoitui syyskuussa merkittävä osa ja vaikka myös uusi Nokia on mielenkiintoinen sijoituskohde, tuottopotentiaali erityisesti lähitulevaisuuden osalta on huomattavasti pienempi. Toisaalta myös Nokian liiketoiminnan riski on nyt pienempi ja tunnetustihan riski ja tuotto-odotus kulkevat käsi kädessä.

Syyskuu oli kaiken kaikkiaan fantastinen kuukausi ja sitä olisi mukava muistella vaikka kuinka pitkään. Sijoittajana täytyy kuitenkin katsoa koko ajan tulevaisuuteen ja etsiä seuraavia loistosijoituksia. Syyskuun kehityksen myötä olen arvioinut myös koko salkkuani uusiksi ja syyskuussa tapahtuneiden siirtojen lisäksi tulen loppuvuonna varmasti tekemään myös muita siirtoja. Lokakuussa on jälleen luvassa paljon dataa seuraavien päätösten pohjaksi, kun osavuosikatsauskausi käynnistyy jälleen muutaman viikon kuluttua. 

Varallisuuteni jakauma 30.9.2013.
Varallisuuteni jakauma 30.9.2013.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit