Syyskuu 2008: Elämä vaikeina aikoina

Odotin syyskuusta tasaisen tylsää talouskuukautta. Olin totaalisen väärässä. Saimme kokea peräti kaksi mustaa maanantaita, mutta myös historiallisen kovia nousupäiviä. Piensijoittajalta vaaditaankin nyt kylmäpäisyyttä, sillä tällä hetkellä varmaa on ainoastaan epävarmuus.

Vaikka globaali talous on laskusuhdanteessa, henkilökohtainen talouteni on ainakin vielä toistaiseksi vahvassa nousukiihdytyksessä. Kokonaistilanne on oikeastaan kannaltani kaikin puolin erittäin hyvä: pääsen ostamaan lisää reilusti halventuneita osakkeita. Sijoitusteni arvo laski syyskuussa rajusti, mutta tulot olivat muuten kohtalaiset ja varallisuuteni kasvoi lopulta 23 374,98 euroon, eli kasvua oli 424,00 euroa.

OMXH-yleisindeksi romahti kuukaudessa dramaattiset 18,4 %. Omat osakesijoitukseni selvisivät onneksi paremmin ja niiden markkina-arvo laski 10,6 %. Indeksin voittaminen näin selvästi osoittaa, etteivät osakevalintani ole menneet ainakaan täysin metsään. Toisaalta laiha lohtuhan se on, kun omaisuuden arvosta häviää noin 1 700 euroa. Finanssikriisi näkyi myös korkorahastossani, jonka arvo laski 0,7 %. Lyhyen koron rahastoissa tilanne onneksi korjaantuu nopeasti, kunhan pankit vain pysyvät pystyssä.

Muutoksia sijoitussalkussani tapahtui seuraavasti:

  • 16.9. ostin TeliaSoneraa 4,44 € kurssilla noin 600 euron erän
  • 22.9. ostin Orionia 12,83 € kurssilla noin 600 euron erän
  • 23.9. ostin Neste Oilia 15,50 € kurssilla noin 600 euron erän
  • 23.9. ostin Orionia 12,50 € kurssilla noin 600 euron erän

Lyhyesti tiivistettynä olen siis siirtänyt lähes kaikki liikenevät varat osakemarkkinoille ja jatkan tätä näillä näkymin myös jatkossa. Ainoa poikkeus on korkorahasto, jossa pidän todella pahan päivän tai suuremman hankinnan varalle noin 5 000 euron summaa.

Vaikka välillä mieleen tulee kieltämättä kysymys, että onko tässä mitään järkeä, olen päättänyt pysyä strategiassani. Kun ollaan jälkiviisaita, niin helppohan on sanoa, että kuukausi sitten lähes kaikista osakkeista olisi kannattanut luopua ja ostaa koko rahalla myyntiwarrantteja. Nyt se on kuitenkin jo liian myöhäistä ja luultavasti parempaan tulokseen päätyy, kun ei tee pelkkään pelkoon perustuvia päätöksiä.

Itse asiassa olen nykyisestä tilanteesta innoissani. Juuri tällaisina aikoina tehdään varallisuuden uusjako ja pitämällä pään kylmänä, voi todennäköisesti tehdä huomattavasti menestyksekkäämpiä sijoituksia kuin normaalissa markkinatilanteessa. Strategiani heikkous ja vahvuus on, ettei sen onnistumista voi arvioida vielä tänä eikä edes seuraavana parina vuotena. Kun tämän syksyn päätöksiin palataan esimerkiksi viiden vuoden päästä, uskon vahvasti olevani silloin erittäin tyytyväinen. Tämä kuulostaa jo melkoiselta puolustuspuheelta, mutta kun asiaa ajattelee kokonaisuudessaan, minullahan ei ole edes paljon menetettävää. Jos todella kävisi niin, että koko maailman talous romahtaisi syvemmälle kuin koskaan historiassa ja menettäisin koko pienen varallisuuteni, niin joutuisin ainoastaan aloittamaan tyhjältä pöydältä. Olen onnekseni täysin velaton ja kaiken lisäksi henkinen pääoma säilyy taloustilanteesta riippumatta. Tosin tätä skenaariota todennäköisempänä pidän sitä, että olen miljoonaluokassa alle kolmekymppisenä.

Kun sijoitushorisontti on vähintään 3-5 vuotta, suosittelen siis vahvemmin kuin koskaan sijoittamaan osakkeisiin. Näin näyttävät tekevän myös suomalaiset sijoittajagurut.

Kommentit