Strategioita kriisistä selviämiseen

Finanssikriisi 2.0 on täällä ja uhan alla on jälleen koko maailmantalous. Oudointa tässä on, ettei vielä ole kulunut edes kahta vuotta siitä, kun Lehman Brothersin konkurssi käynnisti ensimmäisen finanssikriisin, jonka tuhoja korjataan edelleen. Sijoittajien uskoa koetellaan siis jälleen. Kun itsellänikin lähes 100 % omaisuudesta on kiinni osakkeissa, joutuu väkisinkin miettimään, olisiko syytä tehdä jotain.

Kannattaako tänään ostaa vai myydä osakkeita? Tähän minullakaan ei valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta. Voi hyvinkin olla, että kriisi syvenee tästä vielä merkittävästi, minkä vuoksi tänään olisi järkevintä myydä kaikki osakkeet ja vaihtaa eurotkin kullaksi. Toisaalta puolentoista vuoden takaisessa finanssikriisissa eniten rahaa tekivät ne, jotka uskalsivat uida vastavirtaan ja ostaa synkimpinä päivinä laadukkaiden yritysten osakkeita. Painotan vielä sanaat laadukkaat, sillä juuri laadukkaimpien yritysten bisnes kärsii kriisissä kuin kriisissä vähiten. Historia ei tietenkään ole tae tulevaisuudesta ja jokaisessa kriisissa on erityispiirteensä.

Itse päädyin viikonlopun aikana siihen, että en lähde tässä vaiheessa myymään sijoituksiani. Monen omistamani yrityksen kurssi tippui viime viikolla 10-20 %, kun markkinat säikähtivät Kreikan tilannetta. Tämä on täysin luonnollinen seuraus ja olisin tässä vaiheessa enemmän huolissani, jos kurssit eivät olisi kriisin seurauksena laskeneet yhtään. Vaikka kurssit tippuivat rajusti viime viikolla, niin omistamieni yritysten perusbisnes ei kadonnut mihinkään. Ihmiset käyttävät edelleen Orionin lääkkeitä, puhuvat ja surffaavat TeliaSoneran verkossa, pitävät valoja päällä ja syövät silloin tällöin McDonaldsissa.

Jos tavoitteenani olisi spekuloida osakekursseilla lyhyellä tähtäimellä, niin silloinhan saisin olla aamusta iltaan sormi osto- tai myyntinapilla. Piensijoittajan on kuitenkin yleensä järkevintä toimia pitkäjänteisesti. Toki joskus on myyntienkin aika, mutta lähiaikoina voi ennemminkin avautua uusia tilaisuuksia ostaa osakkeita edullisesti pitkään salkkuun.

Kuten sanoin, minulla ei ole yksiselitteistä strategiaa kriisistä selviämiseen, mutta itse noudatan kutakuinkin seuraavia ohjenuoria:

  1. Älä koskaan tee päätöstä tunteiden vallassa. Pelon (tai hurmion) vallassa tehty sijoituspäätös on usein lopulta se huonoin päätös.
  2. Myy osake vain, jos pystyt perustelemaan itsellesi myynnin. Esimerkiksi itse myin kuukausi sitten Outotecin osakkeet, koska kurssi oli mielestäni noussut liian korkealle lähitulevaisuuden näkymiin nähden. Muiden omistamieni yritysten kohdalla tilanne ei ole mielestäni näin.
  3. Kun muut pelkäävät, ole itse ahne. Kriisin aikana voi aueta mahtavia mahdollisuuksia ostaa hyviä yrityksiä edullisesti, joten kannattaa pitää silmät auki.

En itse missään nimessä toivo, että kriisi tästä enää syvenee. Vaikka kriisin keskellä voi aueta myös mahtavia mahdollisuuksia, niin lopulta kriisi kuitenkin aina pienentää yhteistä kakkua.

Uskon, että lähiviikkoina markkinoilla nähdään paljon liikettä sekä ylös että alas, kun markkinat hakevat sopivia arvostustasoja. Kukaan ei kuitenkaan pysty sanomaan, missä osakekurssit tarkalleen ottaen ovat muutaman kuukauden päästä.

Hieman pidemmällä aikajänteellä uskon kuitenkin itse, että kriisi voi jopa tukea eurooppalaisten osakkeiden nousun jatkumista. Kriisin ansiosta korot pysyvät alhaalla vielä pitkään, minkä vuoksi raha virtaa korkosijoituksista parempaa tuottoa tarjoaviin osakkeisiin. Dollaria vastaan heikentynyt euro on ikävä asia matkailijoille, mutta eurooppalaisten yritysten kilpailukyky dollarimarkkinoilla sen sijaan paranee.

Eniten kuitenkin lopulta ratkaisee se, millaisia hätätoimenpiteitä EU saa nyt aikaan ja uskovatko markkinat niihin. Toivotaan parasta. Asioiden murehtimisen sijaan aion itse keskittyä tälläkin viikolla tuottavien asioiden tekemiseen.

Kommentit