Sosiaalinen media siirtyi rytinällä pörssiin

Tämä päivä on jäänee jonkinlaiseksi sosiaalisen median merkkipaaluksi. Tänään nimittäin ensimmäinen nykyiseen aaltoon kuuluva sosiaalinen verkostopalvelu LinkedIn listautui pörssiin Atlantin toisella puolella. Myös muiden suosittujen sosiaalisten medioiden, kuten Facebookin, Twitterin, Zyngan ja Foursquaren odotetaan seuraavan lähiaikoina LinkedInin esimerkkiä. Sosiaalinen media on nyt siirtymässä toden teolla pörssiin.

LinkedInin tämänpäiväinen osakeannin suosio ylitti luultavasti hurjimmatkin odotukset ja meno muistuttaa erehdyttävästi edellistä IT-kuplaa. Kaikki haluavat nyt osingoille sosiaalisesta mediasta. LinkedInin listautumishinta oli 45 dollaria osakkeelta, mikä oli ennalta ilmoitetun haarukan yläpäässä. Tästäkin huolimatta osakkeen markkinahinta nousi välittömästi yli 100 % ja kirjoitushetkellä kauppaa käydään noin 92 dollarin hintaan. Yhtiön markkina-arvo kasvoi siis tänään reilusta 4 miljardista dollarista noin 8,5 miljardiin dollariin. Vaikka viime vuosina on nähty paljon, tällainen vetää aika sanattomaksi.

LinkedIn lienee useimmille lukijoilleni tuttu, eli kyseessähän on ammatillinen verkostoitumispalvelu, johon käyttäjä voi luoda CV-tyyppisen profiilin ja lisätä verkostoonsa esimerkiksi ystäviä, työkavereita tai muita ammatillisista piireistä tuttuja henkilöitä. Siinä missä Facebook on saavuttanut johtavan aseman kaveriverkostona, LinkedIn on saavuttanut johtavan aseman ammatillisena verkostona. Palveluun on rekisteröitynyt yli 100 miljoonaa henkilöä ja minäkin luonnollisesti niiden joukossa.

LinkedIn ei ole mitään hyväntekeväisyyttä, vaan palvelun ohella myös bisnestä on kehitetty. Liikevaihtoa yhtiö saa mainoksista ja lisäpalvelujen myynnistä käyttäjille. Vuonna 2007 liikevaihtoa kertyi 32,5 miljoonaa dollaria ja viime vuonna oltiin jo 243 miljoonassa dollarissa. Mikäli kehitys jatkuu samana, LinkedInistä tulee miljardiluokan liikevaihtoa tekevä yritys muutamassa vuodessa.

LinkedInin liikevaihdon ja tuloksen kehitys vuosina 2007-2010.
LinkedInin liikevaihdon ja tuloksen kehitys vuosina 2007-2010.

LinkedInin listautumisen myötä on kuitenkin hyvä kysyä, onko sosiaalinen media aiheuttamassa pörssiin IT-kuplan toisen tulemisen, kuten itse tammikuussa arvelin. Viime vuoden tulokseen suhteutettuna LinkedInin markkina-arvo on noin 550 kertaa tuloksen verran (P/E) ja 33 kertaa liikevaihdon verran. LinkedIniin on siis ladattu käsittämättömät odotukset ja luvut ovat suoraan sanottuna tähtitieteellisiä. Toki parhaimmassa tapauksessa LinkedIn vakiinnuttaa asemansa omalla toimialueellaan, jolloin siitä voi tulla ura- ja rekrymaailman ”Google”.

LinkedInin nykyisen tuloksen perusteella tulevaisuuden tuotoista on vaikea sanoa varmasti mitään, koska yhtiö kehittyy niin huimaa tahtia. Onkin siis kaksi syytä, joiden perusteella LinkedIniin voisi kuvitella sijoittavansa. Ensinnäkin LinkedIn voi hyvinkin jatkaa vahvaa kasvuaan, jolloin nykyinen markkinahinta voisi olla perusteltu. Toisekseen jos LinkedInin listautumisen myötä sosiaalisten medioiden hypetys nousee aivan uusiin fääreihin, niin tämän myötä myös LinkedIin kurssi voi saada hyvinkin vielä ilmaa siipien alle. Tämän toisen syyn kantava ajatus kuitenkin olisi olla tietoisesti mukana kuplassa vielä siinä vaiheessa, kun se ei ole puhjennut.

LinkedInin osake on kiistatta erittäin spekulatiivinen ja sen kanssa voi polttaa näppinsä pahasti. Itse siis seuraan yhtiötä ennemmin vielä tässä vaiheessa sivusta. Tähän mennessä LinkedInillä ovat kuitenkin rikastuneet ainoastaan perustajat ja alkuaikojen pääomasijoittajat.

Kommentit