Sijoitusfilosofiani

Suurimmat vaikuttajat sijoitusfilosofiaani ovat olleet Warren Buffet, Robert Kiyosaki ja Seppo Saario. Lyhyesti ideani voi tiivistää seuraaviin pointteihin:

  • Sijoitushorisontti on yli viisi vuotta.
  • Sijoitat yritykseen, et osakkeeseen. Sijoituspäätöksen takana on aina oltava oma analyysi yrityksestä, sen toimialasta ja tulevaisuuden näkymistä. Yrityksen ansaintalogiikka pitää ymmärtää.
  • Osakkeen hinnan on oltava perusteltu. Hälytyskellojen tulisi soida etenkin, jos P/E-luku on yli 20.
  • Yrityksen on maksettava säännöllisesti osinkoa. Tavoitteena on, että osingoista muodostuu merkittävä vuosittainen tulonlähde.
  • Älä hajauta liikaa. Mitä enemmän hajautusta, sitä enemmän salkku seuraa yleistä markkinaindeksiä, jolloin olisi aivan sama, sijoittaako osakkeisiin vai ETF:iin. Oma tavoitemääräni on tällä hetkellä 10 eri yritystä, joista kaksi tai kolme ovat selkeästi ylipainossa. Tarkoitus on siis luottaa vahvasti muutamiin yrityksiin melko isolla riskillä. Olen kyllä opiskellut portfolioteoriaa, jonka mukaan toimin siis tässä erittäin väärin.
  • Älä sijoita rahaa, jota et ole valmis häviämään. Kun raha on sijoitettu, se ei ole enää mentaalisesti minun rahaa.

Luin eilen mielenkiintoisen artikkelin Erkki Sinkosta. Olen joskus aikaisemminkin törmämmyt nimeen, mutta pääasiassa hän on ollut aiemmin minulle melko tuntematon. Artikkeli kuitenkin valaisi hieman hänen historiaansa ja ideologiaansa, ja täytyy sanoa, että ajatukseni osakesijoittamisesta ovat hyvin lähellä hänen ajatuksiaan, vaikka Sinkko on täysin eri ikäluokkaa.

Tosin yhdessä asiassa näkemykseni eroaa vahvasti. Sinkko antaa nuorille säästämisvinkin: ”Auton ja asunnon ostoa voi aina lykätä. Muutaman etelänmatkan voi jättää väliin, eikä alkoholia ja tupakkaa tarvitse kuluttaa. Tällä lailla syntyy pääomaa, jolla pystyy ostamaan osakkeita.” Periaatteessa allekirjoitan vinkin, mutta itse tosin hyväksyn jossain määrin ”turhankin” kuluttamisen, jos tulotaso sen sallii ja samaan aikaan säästyy rahaa myös osakkeisiin. Tavoitteenani ei ole kerätä omaisuutta vain keräämisen vuoksi, vaan siksi, että joskus tulevaisuudessa pystyn nauttimaan todella korkeasta elintasosta ilman taloudellista riippuvuutta kenestäkään.

Kommentit