Saga Furs -analyysi: Turkikset saivat lähteä salkusta - ainakin toistaiseksi

Helsingin Pörssissä listattu Saga Furs, entiseltä nimeltään Turkistuottajat, on yksi viime aikojen onnistuneimmista sijoituksistani. Osakekurssi on noussut omista ostohetkistäni noin 50 prosenttia, minkä lisäksi yhtiö on maksanut vuosittain ruhtinaallista lähes 10 prosentin osinkotuottoa. Tammikuussa turkikset saivat kuitenkin lähteä salkustani, mistä mainitsin myös viimeisimmässä kuukausikatsauksessani.

Ennen kuin mennään irtautumiseni syihin, avataan hieman tausoja. Saga Furs on yksi niistä osakkeista, joista olen säännöllisesti vinkannut blogini lukijoille varsin hyvällä menestyksellä. Jo keväällä 2011 kirjoitin, kuinka turkiksilla tehdään rahaa enemmän kuin koskaan. Saman vuoden joulukuussa kirjoitin, miten Saga Fursia edullisempaa saa etsiä. Tuossa vaiheessa olin jo itsekin osakkeenomistaja ja tämän jälkeen yhtiö on antanut osingot mukaanlukien reilussa vuodessa noin 70 prosentin tuoton.

Vaikka Saga Furs on takonut viime vuodet ennätystulosta toisensa perään, yhtiön osakekurssi lähti rakettimaiseen nousuun vasta vuoden 2012 loppupuolella. Tähän on useitakin syitä. Vuoden 2011 huipputuloksen julkistamisen yhteydessä yhtiö antoi tulosvaroituksen ja ennakoi, ettei tilikaudella 2011/12 ylletä enää ennätystuloksen. Lopputulos oli kuitenkin jotain täysin muuta. Laadukkaiden turkisten kysyntä on jatkanut kasvuaan erityisesti Kiinassa ja Saga Furs takoi viime vuodelta jälleen ennätystuloksen. Viime marraskuussa yhtiö toisti kuitenkin jälleen edellisen vuoden tempun ja antoi negatiivisen tulosvaroituksen. Tätä markkinat eivät enää uskoneet ja yhtiön osakekurssi ampaisi negatiivista tulosvaroitusta seuranneina viikkoina huimaan nousuun. Tilanne on varsin erikoinen, sillä yhtiö itse pelkää turkisten hintojen laskevan ja odottaa myös kustannusten nousevan. Tosin yhtiön oma näkemys perustuu täysin spekulaatioon, joten kyseinen tulosvaroitus on tuossa tilanteessa kieltämättä erittäin kyseenalainen. 

Saga Fursin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehittyminen.
Saga Fursin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehittyminen.

Vielä vuonna 2010 Saga Fursin osakekurssi mateli 10 euron tasolla. Tämän vuoden tammikuussa oltiin kuitenkin parhaimmillaan jo 27 eurossa, mistä tultiin tosin nopeasti 23 euron tasolle yhtiökokouksen outojen tapahtumien seurauksena. Tammikuun yhtiökokouksessa tapahtui siis se, mitä moni Saga Fursin vähemmistöomistaja on pelännyt. Yhtiön pääomistaja, eli Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto (omistaa noin 30 % osakkeista ja 61 % äänistä) näytti, kuka yhtiössä pitää valtaa. Saga Fursin hallitus oli esittänyt yhtiökokoukselle 2,10 euron osakekohtaista osinkoa, mutta yhtiökokouksessa pääomistaja päätti ilman järkeviä perusteluja, että osinkoa maksetaankin viime vuodelta ainoastaan 1,70 euroa osaketta kohden.

Yhtiökokouksen oudot tapahtumat herättävät sijoittajissa paljon kysymyksiä. Ensimmäinen kysymys on, että nauttiiko nykyinen hallitus pääomistajan luottamusta, sillä tyypillisesti tällaisissa yhtiöissä hallitus ja pääomistaja ovat keskustelleet osingosta jo ennen alkuperäistä ehdotusta yhtiökokoukselle. Lisäksi herää kysymys siitä, onko pääomistajalla jotain omia intressejä pitää rahaa yhtiössä tai ennakoiko se itse huomattavasti heikompaa markkinakehitystä. Toisaalta pääomistaja on voinut haluta hillitä yhtiön kurssikehitystä tarkoituksella. Olipa syy mikä tahansa, tällaiset tapaukset ovat hyvin huolestuttavia vähemmistöomistajien kannalta. Sen vuoksi kurssireaktio ei yllättänyt.

Saga fursin osakekurssi ja osinkohistoria.
Saga fursin osakekurssi ja osinkohistoria.

Nyt päästään viimein siihen, miksi itse päätin luopua osakkeistani tammikuussa ja realisoida varsin muhkeat tuotot. Yksi suurimmista syistä tulee esiin seuraavasta kuvaajasta, jossa Saga Fursin osakekurssi on suhteutettu yhtiön osakekohtaiseen omaan pääomaan. Saga Fursilla on historiallisesti käyty kauppaa selvästi alle oman pääoman arvolla, koska toimiala on varsin syklinen ja yhtiöön liittyy suuret poliittiset riskit. Oman riskinsä tuo myös yhtiön pääomistaja, jonka tahdolle vähemmistöomistajilla ei ole juurikaan sananvaltaa (niin pitkään kuin pääomistaja toimii lain puitteissa). Vuosina 2006-2012 yhtiön P/B-luku (osakekurssi jaettuna osakekohtaisella omalla pääomalla) on ollut keskimäärin 0,70. Tammikuussa P/B-luku nousi huippuunsa käyden parhaimmillaan 1,24 tasolla ja ollen tälläkin hetkellä vielä 1,08. Yhtiön arvostustaso on P/B-luvulla mitattuna tällä hetkellä yli 50 prosenttia korkeammalla kuin historiallinen keskiarvo. Huomioiden yritykseen liittyvät markkina- ja poliittiset riskit sekä pääomistajan sooloilu, katsoin, että nyt on hyvä hetki irtautua.

Saga Fursin P/B-luvun kehittyminen.
Saga Fursin P/B-luvun kehittyminen.

Itse myin Saga Fursini pois 24,75 euron kurssilla, jolloin P/B-luku oli 1,12. Aivan huipussa en onnistunut myymään, mutta toisaalta osinko ehti irrota, jolloin onnistuin realisoimaan voitot melko hyvällä hetkellä. Myyntihetkeni jälkeen kurssi on hieman laskenut, vaikka teki pienen nousun jälleen viime viikolla.

Turkikset saivat siis lähteä salkustani ainakin toistaiseksi. Saga Furs on hyvä yhtiö, mutta nykyinen kurssi ei tule yksinkertaisesti kestämään yhtään negatiivisia yllätyksiä. Yhtiön johto on antanyt ymmärtää, että markkinatilanteeseen liittyy paljon epävarmuutta ja kustannukset ovat kasvussa, mutta markkinat eivät ole vielä tätä uskoneet. Yhtiö itse pitää selvänä, ettei ainakaan viime vuoden kaltaiseen ennätystulokseen tulla pääsemään enää tänä vuonna, mikä on jo yksi indikaattori myydä.

Mikäli Saga Fursin P/B-luku laskee 0,7-0,8 tasolle, harkitsen sen ottamista jälleen salkkuuni. Tällä hetkellä tämä tarkoittaisi 15,4 - 17,6 euron osakekurssia. Tähän nähden laskuvaraa yhtiössä on siis jopa yli 30 prosenttia, minkä jälkeen ollaan P/B-luvulla mitattuna edelleen historiallisella keskiarvotasolla. Ainoastaan turkismarkkinoiden pysyminen syklin huipussa voi tukea osakekurssin pientä nousua tai pysymistä nykytasolla. Pidän kuitenkin itse todennäköisempänä, että kesään mennessä osaketta saa halvemmalla kuin nyt.

1 kommentti

19
Maa

Sivut

Kommentit