Sähköautosta öljyteollisuuden tappaja?

Sähköautojen teknologia näyttää kehittyvän hurjaa vauhtia ja kehittyneimmillä sähköautoilla ajetaan jo satoja kilometrejä yhdellä latauksella. Myös edut polttomoottoriautoihin verrattuna ovat selvät: suoria hiilidioksidipäästöjä on vähemmän, energia on edullisempaa ja autojen energiatehokkuus on parempi. Lataaminenkin onnistuu helposti pihan pistorasiasta. Kun autot vielä alkavat olla tavallisenkin kuluttajan saatavilla, näyttäisi äkkiseltään siltä, että öljyteollisuus on kohta kriisissä.

Tuleeko sähköauto koitumaan öljyteollisuuden turmioksi? Siinä on kysymys, joka kiinnostaa myös itseäni, eikä vähiten siksi, että varallisuudestani yli 15 % on sijoitettuna Neste Oiliin. Vaikka sähköautot saattavat aluksi kuulostaa voittajaratkaisulta ja öljyteollisuuden painajaiselta, liittyy niihinkin suuri ongelma. Sähköautoissa käytettävä sähkö pitää nimittäin tuottaa jossain.

Tällä hetkellä joka ainoa päivä maailmassa kulutetaan öljyä 83 miljoonaa barrelia. Se on valtava määrä energiaa. Saman energiamäärän tuottamiseen tarvittaisiin noin 12 000 tavallista ydinvoimalaa tai noin kuusi miljoonaa nykyaikaista tuulivoimalaa. Tällä hetkellä ydinvoimaloita on maailmassa 430. Tuulivoimaloiden määrää en jaksanut edes selvittää.

Tietystikään kaikki öljy ei kulu liikenteessä. Esimerkiksi Suomessa kuitenkin yli 50 % öljystä menee liikenteen piikkiin. Jos kaikki Suomen autot vaihdettaisiin sähköautoihin, pitäisi Suomeen rakentaa 17 uutta ydinvoimalaa tai 8 500 tuulivoimalaa. Vihreän energian mallimaassa Tanskassa tuulivoimaloita on noin 1500.

Vastaus otsikon kysymykseen on siis yksinkertainen. En näe, että sähköauto uhkaa öljyteollisuutta vielä vuosikymmeniin. Yksinkertaisesti arjen realiteetit tulevat tässä esteeksi, vaikka sähköauto olisi muuten mitä mainioin väline jokaiselle.

Sähköautosta ei luultavasti tule maailman pelastajaa myöskään silloin, kun raakaöljyä ei enää riitä kaikille. Uskon itse, ettei tulevaan öljypulaan ole yksittäistä ratkaisua, vaan ajoneuvot tulevat tukeutumaan tulevaisuudessa lukuisiin energianlähteisiin. Tulevaisuudessa tiellä siis ajanee ladattaviin akkuihin, biodieseliin, etanoliin sekä vetyyn tukeutuvia autoja. Kaikki ovat toimivia vaihtoehtoja, mutta näillä näkymin yksikään ei pysty vastaamaan koko tarpeeseen.

Tulevaisuudessa myös Neste Oil on vahvoilla, sillä se on jo onnistunut kehittämään täysin bioperäisen dieselin, joka toimii sellaisenaan diesel-moottoreissa. Ainakin vielä nukun siis yöni hyvin, vaikka iso osa rahoistani onkin kiinni Nesteessä.

Kommentit