Rautaruukki - Maailmanlopun yritys?

Edellinen blogimerkintäni käsitteli kultaa, mutta mielenkiintoni on kohdistunut viime aikoina myös muihin metalleihin. Tällä hetkellä kukaan ei vielä tiedä, miten syvästi finanssikriisi tulee vaikuttamaan maailman reaalitalouteen. Niinpä nyt on oleellista pitää salkussa yrityksiä, jotka tulevat selviytymään mahdollisesta lamasta kunnialla ja pystyvät samalla säilyttämään myös tuloksentekokykynsä. Perinteinen suomalainen metalliteollisuusyritys Rautaruukki on mielestäni yksi tällainen yritys ja kaiken lisäksi se on tällä hetkellä naurettavan halpa. Tuntuu, että osakekurssiin on hinnoiteltu vähintään kolmas maailmansota, globaali nälänhätä ja maailmanloppu.

Rautaruukin osakekurssin kehitys viimeisen neljän vuoden ajalta.
Rautaruukin osakekurssin kehitys viimeisen neljän vuoden ajalta.

Yllä olevassa kuvaajassa on esitetty Rautaruukin osakkeen kurssikehitys viimeisen neljän vuoden ajalta. Vuoteen 2007 asti Rautaruukki oli todellinen pörssikomeetta. Kurssi nousi neljässä vuodessa 8 eurosta yli 50 euroon eli noin 530 %! Tuona aikana (vuosina 2005-2007) omistajat saivat lisäksi osinkoja 4,20 euroa. Lyhyen tähtäimen sijoittajat pääsivät nauttimaan siis suorastaan WinCapitamaisista tuotoista!

Kesällä 2007 kaikki kuitenkin muuttui ja kurssi lähti rajuun laskuun. Jo viime kesänä Rautaruukki oli houkuttelevan halpa ja harkitsin sen ostamista jo silloin. Onneksi en sitä vielä silloin ehtinyt ostaa, koska finanssikriisin eskaloituminen sai kurssin vielä viimeiseen romahdukseen (toivon mukaan) ja kurssi on nyt lähes viiden vuoden takaisissa lukemissa. Huipusta ollaan romahdettu 80 %.

Hauskaa tässä on, ettei juuri mikään ole kuitenkaan muuttunut vuodessa oikeasti. Rautaruukki tekee edelleen vahvaa tulosta ja se on pitänyt tulevaisuudennäkymänsä lähes ennallaan. Itse asiassa yritys antoi finanssikriisin keskellä jopa positiivisen tulosvaroituksen: kasvunäkymät yrityksen päämarkkina-alueilla ovat edelleen positiiviset ja liikevaihdon sekä liikevoiton odotetaan kasvavan vuodesta 2007. Markkinoilla tiedotteeseen ei ilmeisesti uskottu, koska kurssi jatkoi voimakasta laskuaan. Aiemmin tällä viikolla yritys julkaisi lopulta osavuosikatsauksensa ja tulosta syntyi ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana 2,65 euroa osaketta kohden. Koko tämän vuoden tulos tulee olemaan arviolta viime vuoden lukemissa, eli noin 3,30 eurossa. Osakkeen edellisellä päätöskurssilla (10,99 €) yrityksen tämän vuoden P/E-luku on siten 3,3. Jos tulos pysyisi muuttumattomana seuraavat vuodet ja se jaettaisiin täysin osinkona omistajille, omistajat saisivat siis sijoituksensa osinkoina takaisin reilussa kolmessa vuodessa!

Sijoittajat suhtautuvat Rautaruukkiin siis äärimmäisen pessimistisesti, joten tässä välissä on hyvä katsoa, mitä Rautaruukki oikeasti tekee. Yritys on jakaantunut kolmeen divisioonaan, joita ovat Ruukki Construction, Ruukki Engineering ja Ruukki Metals. Ruukki Construction toimittaa metalliin pohjautuvia ratkaisuja infrastruktuuri- ja talonrakentamiseen lähinnä teollisuudelle sekä kaupan ja logistiikan yrityksille. Ruukki Engineering toimittaa ratkaisuja nosto- ja kuljetusvälineteollisuudelle, energiateollisuudelle, meriteollisuudelle sekä paperi- ja puunjalostusteollisuudelle. Liikevaihdoltaan suurin divisioona, Ruukki Metals, toimittaa erilaisia terästuotteita kaikenlaisten asiakkaiden tarpeisiin.

Rautaruukin liikevaihto ja liikevoitto divisioonittain tammi-syyskuulta.
Rautaruukin liikevaihto ja liikevoitto divisioonittain tammi-syyskuulta.

Strategiassaan yritys keskittyy hakemaan kasvua erityisesti itäisestä Keski-Euroopasta ja Venäjältä. Tämä selittää hyvin osakekurssin rajun nousun vuoteen 2007 asti ja sitä seuranneen vielä rajumman romahduksen. Kasvualueilta, eli itäisestä Keski-Euroopasta ja Venäjältä tulee kuitenkin tällä hetkellä ainoastaan 21 % liikevaihdosta. Suurin markkina-alue on edelleen Suomi 32 % osuudella ja muut Pohjoismaat tulevat perässä 31 % osuudella. Muun Euroopan osuus on 13 %.

Asuinrakentaminen on hiljentynyt tällä hetkellä ympäri Eurooppaa, mutta tämän vaikutukset Rautaruukkiin ovat pienet. Ylipäänsä on hyvä huomata, että Rautaruukin toimialaskaala on laaja, joten yksittäisen toimialan heikompi suhdanne ei vaikuta Rautaruukkiin niin radikaalisti. Tosin tällä hetkellä kaikki pelkäävät yleismaailmallista taantumaa, joka kieltämättä vaikuttaisi merkittävästi myös Rautaruukkiin. Lähtökohdat Rautaruukilla ovat kuitenkin erinomaiset ja yhtiön muutama viikko sitten julkaisemat tulevaisuudennäkymät valavat uskoa myös omistajiin. Finanssikriisistä huolimatta vuosina 2008-2011 Ruukki Constructionin itäisen Keski-Euroopan markkinoiden odotetaan kasvavan vuosittain 8-12 prosenttia. Ruukki Engineeringin nosto- ja kuljetusvälineteollisuuden vuotuisen markkinakasvun odotetaan olevan samalta ajalta 7-11 prosenttia ja energiateollisuuden 7-11 prosenttia vuodessa. Suurimman yksikön, eli Ruukki Metalsin erikoisteräsmarkkinoiden arvioidaan kasvavan 6-7 prosenttia vuodessa.

Vaikka yrityksen odotukset osoittautuisivatkin liian optimistisiksi, osakkeen nykyhinta kestää hyvin tuloksen rajunkin heikentymisen. Jos tulos romahtaisi vuonna 2009 esimerkiksi 70 %, niin yrityksen P/E-luku olisi edelleen vain 10. Ja ensi keväänä on kaiken lisäksi tiedossa lähes varma vähintään 2 euron osinko.

Yksi keskeinen asia on vielä jäänyt tarkastelematta ja se on yrityksen oma taloustilanne. Tase on erinomaisessa kunnossa ja se on Helsingin pörssin huippuluokkaa. Yritys on käytännössä velaton ja omaa pääomaa on osaketta kohden 14,24 €. Toisin sanoen jos yritys päätettäisiin purkaa tänään ja kaikki omaisuus realisoitaisiin kirjanpitoarvojen mukaan, niin teoriassa osakkeenomistajille jäisi käteen jokaisesta osakkeesta 14,24 €. Osaketta sai kuitenkin ostaa viime perjantaina 10,99 € hintaan. Vaikuttaa siis siltä, että markkinat odottavat Rautaruukin tekevän lähivuosina suuria tappioita, mikä on vahvasti ristiriidassa yrityksen oman näkemyksen kanssa.

Pörssissä on nyt kaiken kaikkiaan menossa todelliset hullut päivät, mutta Rautaruukki on mielestäni yksi helmistä, jota myydään nyt äärimmäiseen polkuhintaan. Täytyy myöntää, ettei sekään ole täysin turvassa uhkaavalta globaalilta taantumalta. Vaikka taantuma tulisikin, niin en usko osakekurssin tästä enää kuitenkaan juuri laskevan. Yrityksen tase on yksi Helsingin parhaista ja näkymät ovat yleiseen tunnelmaan nähden hyvät. Mielenkiintoisia asioita on tapahtunut myös yrityksen omistusrakenteessa. Vielä Syyskuussa Valtioneuvoston Kanslia, eli Suomen valtio, omisti Rautaruukista 39,69 %. Viime viikolla koko tämä omistus siirtyi valtion sijoitusyhtiö Solidium Oy:n haltuun. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että toisin kuin Valtioneuvoston Kanslia, Solidium Oy pystyy tekemään nopeita liikkeitä osakemarkkinoilla. Toisin sanoen, jos Rautaruukki vaikuttaa edulliselta, Solidium pystyy ostamaan sitä lisää valtion laskuun. Tämä todennäkösesti estää mahdollisista pakkomyynneistä muuten johtuvat kurssiromahdukset, joita saatetaan vielä lähiaikoina nähdä.

Rautaruukki on löytynyt jo muutaman viikon myös omasta salkustani ja niin pitkään kuin sitä saa alle 20 eurolla, en epäile tässä tilanteessa ostaa sitä lisää. Uskallan suositella Rautaruukkia vahvasti myös muille. Niin pitkään kuin asumme taloissa, ajamme autoilla ja rakennamme uutta sekä korjaamme vanhaa, ei Rautaruukilla ole hätää.

Kommentit