Raisio - Potentiaaliset kasvuyritykset, osa 3

Älkää antako otsikon johtaa harhaan. Raisio nimittäin oli potentiaalinen kasvuyritys vuonna 1997, jolloin Benecol-innovaatiota vietiin vauhdilla ulkomaille ja pörssikurssi raketoi siinä ohessa yli 1 000 %. Sitten alkoivat vaikeudet. Benecolista ei tullutkaan elintarviketeollisuuden superinnovaatiota, eikä uutta elintarvikealan Nokiaa syntynyt Suomeen. 13 vuoden aikana yritys on kokenut suuria muutoksia ja nykyistä Raisiota voisikin luonnehtia potentiaaliseksi käänneyritykseksi. On siis aika tehdä tarkempi katsaus Raision nykytilanteeseen ja tulevaisuudennäkymiin.

Vuonna 1997 Raisiolla oli lähes 3 000 työntekijää sekä tuotantoa 16 maassa. Liiketoiminta-alueita oli neljä: margariiniteollisuus, viljateollisuus, kemianteollisuus ja Benecol-liiketoiminta. Etenkin Benecolille oli asetettu suuret odotukset ja yrityksen markkina-arvo kävi vuonna 1998 parhaimmillaan yli 1,5 miljardissa eurossa. Lopulta kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin leffoissa.

Tällä hetkellä yrityksen markkina-arvo on noin 567 miljoonaa euroa. Henkilöstön määrä on enää noin 600 ja neljä liiketoiminta-aluetta on muuttunut kahdeksi. Jäljellä on liiketoiminta-alueet nimeltä Brändit sekä Business to Business. Brändit-liiketoiminta-alueen alta löytyy toki edelleen myös Benecol, joka loppuen lopuksi myy ihan kohtalaisesti. Globaaliamenestystarinaa siitä ei vain tullut.

Raision liikevaihdon ja tuloksen kehitys.
Raision liikevaihdon ja tuloksen kehitys.

Benecol-kuplan jälkeen yritys on karsinut toimintojaan rajusti. Kemianteollisuus-liiketoiminnasta on luovuttu kokonaan. Viime vuonna myytiin pois myös perusmargariinit, koska yhtiön näkemyksen mukaan näin pieni toimija ei voi kannattavasti kilpailla jättejä vastaan. Kuluttajatuotteista jäljellä ovat Benecolin lisäksi Sunnuntai- ja Elovena-tuotteet. Business to Business -liiketoiminta-alueelta valtaosa liikevaihdosta tulee perusrehun myymisestä.

Viimeiset vuodet Raisio on kamppaillut kannattavuusongelmien kanssa ja nyt näyttää, että niistä on vihdoin päästy yli. Yhtiössä puhaltavat nyt myös uudet tuulet. Taseessa on likvidiä rahoitusomaisuutta yli 200 miljoonaa euroa ja yhtiö tähyileekin jälleen ulkomaille. Kasvustrategiassa yritys keskittyy nyt etenkin terveellisiin elintarvikkeisiin ja ensimmäinen konkreettinen toimenpide tällä saralla oli, kun yritys aiemmin tällä viikolla teki julkisen ostotarjouksen brittiläisestä Glistenistä, joka tuottaa ”terveellisiä, ravitsevia ja korkealaatuisia välipaloja”. Toisin kuin 13 vuotta sitten, nyt yritys pyrkii kansainvälistymään yritysostoilla ja yrityksen johto on antanut ymmärtää, että Glisten on vasta alkua.

Markkinat näyttävät uskovan, että tällä kertaa Raisiosta löytyy kykyä kansainvälistymiseen. P/E-luku on nykyisellä tuloksella tuloksella noin 31, eli merkittäviä kasvuodotuksia on ilmassa. Yhtiön osinkopolitiikka tosin aiheuttaa itselleni ristiriitaisia tuntemuksia. Tänä keväänä Raisio on jakamassa osinkoa tuloksensa verran, eli 0,09 senttiä osaketta kohden. Yhtiö ilmeisesti itse haluaa rohkealla osingonjaolla viestittää uskoaan tulevaisuuteen. Toisaalta, jos nyt lähdetään toden teolla kasvamaan, niin eikö omistajille olisi parasta, että kaikki varat allokoitaisiin siihen?

Haluaisin omistaa Raision Sunnuntai- ja Elovena-brändit, koska ne ovat perinteisiä suomalaisia brändejä, jotka myyvät hyvin ja joiden asemaa ei hetkessä horjuteta. Raision uusi kasvustrategia epäilyttää kuitenkin. Näin pienellä yhtiöllä sen tulisi olla todella fokusoitunut. Kieltämättä se on tietyssä mielessä fokusoitunut, sillä Raisio keskittyy kasvustrategiassaan nimenomaan terveellisiin välipaloihin. Jos toteutustapa on kuitenkin se, että haalitaan portfolioon lukuisia pieniä paikallisia yhtiöitä eri puolilta Eurooppaa, on lopputulos todennäköisesti sekava. Voiko pieni suomalainen Raisio todella tuoda hankkimiinsa yrityksiin niin paljon lisäarvoa kuin kuvittelee? Esimerkiksi Glistenistä Raisio on maksamassa noin 60 % preemiota yhtiön osakekurssiin nähden.

Viimeisten vuosien aikana Raisio on parananut kannattavuuttaan keskittymällä nimenomaan muutamiin parhaimpiin brändeihinsä. Nyt brändiportfolio uhkaa taas lähteä kasvuun ja suuren sellaisen hallitseminen vaatii paljon. Itse epäilen, etteivät pienen Raision rahkeet riitä sellaiseen ainakaan kannattavasti. Uskon, että entistä suurempia haasteita tulee, kun myös suuret elintarvikejätit alkavat kilpailemaan samoista terveellisten välipalojen markkinoista. Raisiolla ei yksinkertaisesti ole samanlaisia skaalaetuja. Ainakin nykyhinnalla jätän osakkeen siis ostamatta.

Kommentit