Räjähdysmäistä kasvua Kiinan turvallisuus- ja valvontabisneksessä

Kiinassa on käynnissä maailmanhistorian suurin kaupungistuminen, josta olemme nähneet vasta alun. Tällä hetkellä Kiinan kaupungeissa asuu noin 620 miljoonaa ihmistä, joka sekin on jo järisyttävän paljon. Ennusteiden mukaan kaupungistuminen jatkuu kuitenkin vauhdilla myös seuraavat vuosikymmenet ja 20 vuoden kuluttua Kiinan kaupungeissa asuu yli miljardi ihmistä. Tässä on selkeästi megatrendi, joka luo lukuisia mahdollisuuksia sijoittajalle.

Kiinan väkiluvun kehitys kaupungeissa ja maaseudulla. (Lähde: China Population and Development Research Center)
Kiinan väkiluvun kehitys kaupungeissa ja maaseudulla. (Lähde: China Population and Development Research Center)

Yksi kaupungistumisen luomista bisnesmahdollisuuksista on valvonta- ja turvallisuusjärjestelmät, joiden kysyntä Kiinassa on kasvanut voimakkaasti. Logiikka kasvun taustalla on yksinkertainen. Väkeä pakkautuu kaupunkeihin ja samaan aikaan keskimääräinen varallisuus Kiinassa kasvaa. Tämä lisää luonnollisesti kysyntää myös turvallisuus- ja valvontajärjestelmille.

Shenzhenissä päämajaansa pitävä ja New Yorkin pörssissä listattu China Security & Surveillance Technology, Inc. pyrkii vastaamaan kaupungistumisen luomiin haasteisiin. CSST kehittää, valmistaa ja markkinoi valvonta- ja turvallisuusjärjestelmiä sekä tarjoaa näiden järjestelmien asennus- ja ylläpitopalveluja. Yhtiöllä on koko Kiinan kattava laaja 150 toimipisteen jakeluverkosto. Myös tuotevalikoima on laaja sisältäen esimerkiksi kokonaisia kulunvalvontajärjestelmiä, valvontakameroita, liikkeentunnistimia, tallennusjärjestelmiä ja tietokoneohjelmia.

CSST:n asiakkaina on sekä julkisia että yksityisiä organisaatioita. Julkishallinnon puolella asiakkaita ovat esimerkiksi tullit, oikeuslaitokset, vankilat, kirjastot, koulut ja muut julkiset paikat. Yksityisellä puolella valvontalaitteistoja asennetaan esimerkiksi lentokentille, kauppakeskuksiin, hotelleihin, pankkeihin ja yritysten tuotantolaitoksiin.

Yrityksen kasvu on ollut räjähdysmäistä. Liikevaihto on kasvanut kolmessa vuodessa 100 miljoonasta dollarista yli 300 miljoonaan dollariin. Vuoden 2009 lukuja ei ole vielä julkaistu, mutta oletettavasti viime vuonna päästiin jo yli 400 miljoonan dollarin liikevaihtoon. Myös tulos on kehittynyt lähes samassa suhteessa.

CSST:n liikevaihdon ja tuloksen kehitys.
CSST:n liikevaihdon ja tuloksen kehitys.

Yrityksen kasvu on perustunut suurilta osin yritysostoihin, joita CSST on rahoittanut uudella osakepääomalla. Sen vuoksi osakekohtainen tulos ei ole kehittynyt yhtä räjähdysmäisesti kuin kokonaisliikevaihto. Sijoittajalle tärkeän osakekohtaisen tuloksen kehitys on kuitenkin ollut vakaata.

CSST:n osakekohtaisen tuloksen kehitys.
CSST:n osakekohtaisen tuloksen kehitys.

Entäpä sitten yrityksen hinta? Viimeisellä 7,15 dollarin päätöskurssilla osakkeen P/E-luku on 7,07, kun käytetään vuoden 2009 tulosennustetta. Tulostuotoksi saadaan siis mukavat 14,1 %. Yrityksen markkina-arvo on noin 500 miljoonaa dollaria. Kiinalaiseen yritykseen liittyy luonnollisesti valtava määrä erilaisia riskejä, joita ei tule unohtaa. Riskit huomioiden osakkeen arvostustaso on kuitenkin mielestäni tällä hetkellä todella houkuttelevalla tasolla etenkin kun huomioi yrityksen kasvumahdollisuudet.

Kuten jo edellisessäkin kiinalaista yritystä käsittelevässä blogimerkinnässäni, en tässäkään voi olla korostamatta riskiä, joka tällaiseen yritykseen liittyy. Riski tulee esiin jo tarkastelemalla CSST:n osakekurssin kehitystä. Volatiliteetti on valtava. Esimerkiksi tänä vuonna kurssi kävi alimmillaan noin kolmessa dollarissa. Vielä pari vuotta sitten osakkeesta maksettiin parhaimmillaan yli 30 dollaria. Vuoden päästä osakekurssi taas voi olla mitä tahansa nollan ja 100 dollarin väliltä.

CSST:n osakekurssin kehitys.
CSST:n osakekurssin kehitys.

CSST päätyi omaan salkkuuni kuukausi sitten, kun tein siihen noin 1 500 euron sijoituksen. Tämä on ehdottomasti yksi salkkuni riskipitoisimmista, mutta samaan aikaan myös mielenkiintoisimmista sijoituksista. Strategiani CSST-sijoituksen suhteen on, että pidän yritystä salkussani niin pitkään kuin tuntuu hyvältä. Sijoituksen aikajänne voi siis olla mitä tahansa muutamasta kuukaudesta muutamaan vuosikymmeneen. Tavoitteenani toki on, että realisoin tästä sijoituksesta jossain vaiheessa viisinumeroisen summan. Olen tosin myös henkisesti varautunut siihen, että käteen ei jää mitään.

Kommentit