Pelkoa ja epävarmuutta Islannista

”Dear Iceland, You owe us cash. Not ash.” Juuri kun taloudessa on vihdoin näkyvillä valon merkkejä, tapahtuu jotain odottamatonta. Tulivuori purkaantuu Islannissa ja sekoittaa koko Euroopan lentoliikenteen. Pahimmissa skenaarioissa lentokiellot jatkuvat jopa kuukausia. Jos pahimmat skenaariot todella toteutuvat, ovat vaikutukset maailmantalouteen vakavia.

Ensimmäisenä tilanteesta tietysti kärsivät tietysti lentoyhtiöt. Jos eurooppalaisten lentoyhtiöiden koneet ovat tyhjän panttina kentillä kuukausia, tulemme varmasti näkemään konkursseja. Yhtiöillä ei ole tällä hetkellä yhtään tuloja, mutta kiinteät kulut eivät häviä mihinkään. Ei tarvitse olla edes fiksu ymmärtääkseen, ettei tilanne ole kestävä. Tilannetta pahentaa entisestään se, että monet lentoyhtiöt kamppailevat jo tällä hetkellä talousongelmien kanssa. Edes vakuutuksista ei liene juuri apua, koska tuhkapilvi tulkittaneen force majeure -tilanteeksi.

Tilanne iskee pahasti myös matkailualan yrityksiin. Jos lentokoneet eivät lennä Euroopassa, romahtaa matkailu hetkellisesti täysin. Nämä vaikutukset heijastuvat tavalla tai toisella myös moniin muihin toimialoihin.

Lisäksi kansainvälinen posti- ja tavarakuljetusliikenne häiriintyy. Kun Pohjois-Amerikkalaisella tehtaalla tarvitaan kipeästi varaosaa, ei sen toimitus Euroopasta onnistukaan vuorokauden varoitusajalla. Tuhkapilvi ei onneksi sentään häiritse telekommunikaatiojärjestelmiä - informaatio liikkuu yhtä nopeasti kuin ennenkin. Tavarat ja ihmiset kuitenkaan eivät, mikä luo haasteita kaikelle liike-elämälle.

Pahinta tilanteessa on pelko ja epätietoisuus, kuten kaikissa muissakin kriiseissä. Kukaan ei tiedä, syökseekö tulivuori tuhkaa päiviä, viikkoja vai kuukausia. Kun maailman pörssit taas huomenna avautuvat, tulee suunta melko todennäköisesti olemaan alaviistoon. Suurin osa yrityksistä kuitenkin lopulta kärsii suorasti tai epäsuorasti tuhkapilven aiheuttamasta lentokiellosta.

Hätiköityjä päätöksiä ei kuitenkaan kannata tehdä. Kuten finanssikriisissäkin tuli todistettua, markkinat reagoivat negatiivisiin yllätyksiin usein yliampuvasti. En kuitenkaan väitä, ettenkö itse esimerkiksi miettisi lentoyhtiön osakkeiden myymistä, jos sellaisia sattuisin tällä hetkellä omistamaan. Jos tilanne jatkuu tällaisena kuukausia, niin paras hetkihän olisi myydä osakkeet heti huomenna. Toisaalta on hyvä muistaa, että lopulta tämäkin poikkeustilanne päättyy. Jos huomenna myös muut kuin lentoyhtiöt romahtavat, niin siinähän voi nimenomaan avautua erinomaisia ostotilaisuuksia.

Kommentit