Outotec - Huippuunsa viritetty tuloskone

Outotec on kiistatta yksi kevään pörssitähdistä. Osakekurssi on noussut syksyn pohjalukemista 85 % ja tämän lisäksi yritys jakoi muhkean osingon. Outotec on tammikuusta lähtien löytynyt myös omasta salkustani. Osto onnistui juuri oikeaan aikaan ja osingot huomioiden osake on tuottanut minulle kolmessa kuukaudessa 65,6 %. Voisi kuvitella, että elämme kovinta nousukautta.

Outotecin kevätraketointia edelsi kuitenkin yksi pörssin rajuimmista romahduksista. Vuonna 2007 kurssi oli parhaimmillaan 54,75 euroa. Viime lokakuussa pohjalukemat löydettiin yli 80 % alempaa 8,52 eurosta. Outotecin kohdalla pörssikurssi on kuitenkin elänyt täysin omaa elämäänsä. Vuonna 2007 oltiin aivan liian ylioptimistisia ja viime syksynä finanssikriisi taas sai Outotecin omistajat panikoimaan aivan liikaa. Rajut kurssivaihtelut selittyvät myös sillä, että yritys on vahvasti nopealiikkeisten ulkomaalaisten omistuksessa. Vaikka viime syksystä ulkomaalaisten omistusosuus on pienentynyt, edelleenkin noin 60 % yrityksestä on ulkomaalaisten salkuissa ja viimeaikaiset uutiset viittaavat siihen, että ulkomaalaisten kiinnostus on jälleen kasvamassa. Kurssivaihtelut ovat olleet rajuja, mutta Outotecin perusbisnes on kasvanut tasaisesti ja tulosta syntyy tasaisen varmasti.

Outotecin osakekurssi viimeisen vuoden ajalta.
Outotecin osakekurssi viimeisen vuoden ajalta.

Palataanpa askel taaksepäin. Mitä ihmettä tämä outoa nimeä kantava yritys ylipäänsä tekee? Outotecin juuret ulottuvat 1900-luvun alkupuolelle ja kaivosyhtiö Outokumpuun, joka vuonna 2006 eriytti kaivosteknologiaan keskittyvän liiketoimintansa omaksi yrityksekseen, listasi sen pörssiin ja myi 80 % osakkeista ulkopuolisille sijoittajille. Näin syntyi Outotec, joka on siis metallialan teknologiayritys. Se tarjoaa prosessiratkaisuja, teknologiaa sekä palveluja kaivosyhtiöille ja metallurgiselle teollisuudelle. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi laitetoimituksia sekä laitosten suunnitteluun liittyviä asiantuntijapalveluita.

Taloudellinen tilanne

Outotecin kasvu on ollut todella voimakasta Outokummusta eriytymisen jälkeen. Viime vuonna liikevaihto kasvoi jo 1,2 miljardiin euroon. Tänä vuonna aivan samoihin lukuihin ei luultavasti päästä, mutta tästä huolimatta tuloksen odotetaan säilyvän hyvänä. Finanssikriisistä huolimatta tilauskanta oli vuoden 2008 lopussa ainoastaan 10 % alempana kuin vuotta aiemmin.

Outotecin liikevaihdon ja liikevoiton kehitys.
Outotecin liikevaihdon ja liikevoiton kehitys.

Outotecin tilauskannan kehitys.
Outotecin tilauskannan kehitys.

Outotecin kassatilanne on myös erinomaisessa kunnossa, mikä on erityisen tärkeää vaikeina aikoina. Yhtiö on saanut huomattavan paljon ennakkomaksuja, minkä seurauksena Outotecin nettovelkaantumisaste on hullulta kuulostava -138 %. Kassansa ansiosta Outotecin ei tarvitse turvautua missään tilanteessa kalliiseen lainarahoitukseen. Rahaa pursuava kassa mahdollistaa myös strategiset yritysostot, jotka voivat olla erittäin järkeviä nyt, kun yrityksiä saa halvemmalla kuin pitkään aikaan.

Osake

Outotecin osakkeen kurssi päätyi viime torstaina 15,74 euroon. Osakekurssi saavutti viime lokakuussa pohjalukemat, eli 8,52 euroa. Siitä lähtien kurssi on hiljalleen noussut. Viime vuoden tulokseen suhteutettuna P/E-luku on 7,0 ja osinkotuotto 6,4 %. Vaikka Outotecin liikevaihdon odotetaan tänä vuonna laskevan, ei sen vaikutus tulokseen ole yhtä dramaattinen, sillä Outotecin kustannusrakenne mukautuu hyvin vaihtelevaan liikevaihtoon. Tämän vuoden tuloksen odotetaan siis olevan linjassa viime vuoden kanssa. Suurempi kysymysmerkki onkin vuosi 2010 ja sen jälkeiset ajat.

Outotecin osakekohtainen tulos ja osinko (osinko tarkoittaa kyseiseltä vuodelta maksettua osinkoa; esimerkiksi vuoden 2008 osinko maksettiin keväällä 2009).
Outotecin osakekohtainen tulos ja osinko (osinko tarkoittaa kyseiseltä vuodelta maksettua osinkoa; esimerkiksi vuoden 2008 osinko maksettiin keväällä 2009).

Tulevaisuus

Outotec on ilmoittanut strategiakseen kasvun hakemisen palveluliiketoiminnasta. Vuonna 2008 palveluliiketoiminnasta tuli 11,6 % liikevaihdosta, eli 141 miljoonaa euroa. Kasvua vuodesta 2007 oli yli 70 %. Vastaavaa kasvua haetaan myös lähivuosilta ja Outotecin tavoitteena on, että vuonna 2010 palveluliiketoiminnasta tulisi liikevaihtoa 250-300 miljoonaa euroa. Outotecilla on erinomaiset lähtökohdat palveluliiketoiminnan kehittämiselle, sillä yli 2000 laitosta eri puolilla maailmaa käyttää Outotecin toimittamaa teknologiaa.

Kaivos- ja metalliteollisuus on yksi syklisimmistä aloista. Syklin huippu saavutettiin muutama vuosi sitten ja syklin laskuvaihe on ollut monien yritysten kohdalla erittäin raju. Laskusuhdanteen vaikutukset eivät vielä ole näkyneet Outotecin taloudellisessa tilanteessa, sillä Outotecin toteuttamat projektit ovat usein pitkäkestoisia. Tilauskanta on kuitenkin hupenemassa, eikä uusia tilauksia tule entiseen tahtiin. Suurin lähiajan riski onkin laskusuhdanteen pitkittyminen, jolloin sen vaikutukset voivat iskeä Outoteciin muutaman vuoden sisällä rajummin kuin tällä hetkellä osataan odottaa. Toisaalta juuri palveluliiketoiminnan kehittäminen voi olla asia, joka osoittautuu pelastukseksi rajuimman myrskyn keskellä.

Parin kuukauden voimakkaasta nousustaan huolimatta Outotec on mielestäni edelleen järkevästi hinnoiteltu ja sille voi antaa ostosuosituksen. Outotecin kohdalla järkevintä lienee hajauttaa ostoja ajallisesti. On täysin mahdollista, että osakkeen hinta käy vielä alkuvuoden lukemissa. Pidän sitä itse jopa todennäköisempänä kuin rajun nousun jatkumista.

Kommentit