Osinkokevät, osa 2

Finanssikriisi vaikutti tänä keväänä dramaattisesti usean pörssiyhtiön osingonmaksuhaluun ja -kykyyn. Joukosta löytyy onneksi myös vahvoja yrityksiä, jotka eivät ole antaneet finanssikriisin tai taantuman vaikuttaa. Nyt on siis vuorossa analyysi salkkuni paremmasta puoliskosta.

5. Neste Oil

Neste Oil noudattanee tänä vuonna hallituksen esitystä ja jakaa 0,80 euron osakekohtaisen osingon. Osakkeen markkina-arvoon suhteutettuna osinkotuotoksi tulee 8,4 % ja maksamaani keskimääräiseen hankintahintaan suhteutetuna tuotto on 5,3 %. Tilanteeseen nähden osinkoon voi olla kohtalaisen tyytyväinen, vaikka Neste kykenisi kyllä jakamaan huomattavasti suuremmankin osingon.

Neste Oilin tulos meni vuoden viimeisellä neljänneksellä pahasti tappiolle varastojen arvonmuutoksen takia. Öljynjalostuksessa ja -jälleenmyynnissä on kuitenkin se hyvä puoli, että kassavirta on jatkuvaa. Kunhan marginaalit säilyvät positiivisina, ei osingonmaksukyky ole vaarassa tulevinakaan vuosina.

Vielä vuosi sitten Neste Oil jakoi tasan euron osingon, eli osinkoa leikattiin yrityksen hyvästä tilanteesta huolimatta yllättävänkin paljon. Suurin syy tähän lienee halu kasvattaa yrityksen omavaraisuutta. Investoinnit uudistuviin polttoaineisiin vaativat vielä lähivuosina paljon pääomaa ja niin kauan kuin rahamarkkinoiden tilanne on haastava, kannattaa yrityksen pitää oma kassatilanne hyvänä. Osasyynä suureen osingonleikkaukseen voi tietysti olla myös valtio-omistajan toive.

4. Sanoma

Sanoman tulos meni viimeisellä neljänneksellä pahasti pakkaselle. Tästä huolimatta yhtiön hallitus ehdottaa 0,90 euron osakekohtaista osinkoa. Markkina-arvoon suhteutettuna osinkotuotto on 9,1 % ja maksamaani keskimääräiseen hankintahintaan suhteutettuna 5,0 %. Vielä vuosi sitten Sanoma jakoi 1,00 euron osingon.

Sanoman osinko on yrityksen tilanteeseen nähden jopa yllättävän hyvä. Yrityksen tase on edelleen vahva, mutta lähiajat tulevat varmasti olemaan vaikeat. Taantuma vaikuttaa erittäin pahasti lehti-ilmoitteluun, joka on edelleen yksi Sanoman perusbisneksistä. Myös koko sanomalehtitoimiala on parhaillaan jonkinasteisessa murroksessa. Sanoman tulisi siis aggressiivisesti hakea kasvua muualta, eikä ainoastaan tyytyä lypsämään lehdistä sen, mitä sieltä vielä saa.

3. Rautaruukki

Rautaruukki jakaa näillä näkymin kohtalaisen hyvän 1,35 euron osakekohtaisen osingon. Markkina-arvoon suhteutettuna osinkotuotoksi tulee 9,2 % ja maksamaani hankintahintaan suhteutettuna osinkotuotoksi saadaan 10,7 %. Vielä vuosi sitten yritys tosin maksoi 2,00 euron osingon.

Rautaruukin viime vuosi meni erinomaisesti ja osakekohtainen tulos on peräti 3,01 euroa. Yritys voisi maksaa huomattavasti suuremmankin osingon, mutta ilmeisesti myös tässä valtio-omistaja on vaikuttanut osingonmaksuhaluihin.

Rautaruukin tämä vuosi on kuitenkin haasteellinen. Yritys on jo ilmoittanut alkuvuoden menevän selvästi tappiolle. Kustannusleikkuri on kuitenkin käynnissä, joten on mahdollista, että loppuvuonna suosta vielä noustaan.

2. Orion

Orion ei pettänyt tänäkään vuonna. Hallitus esittää osakekohtaiseksi osingoksi 0,95 euroa (vuosi sitten 1,00 euroa). Sekä markkina-arvoon että maksamaani keskimääräiseen hankintahintaan suhteutettuna osinkotuotto on 7,6 %.

Lääketeollisuus on hyvin taantumankestävä toimiala, joten Orionin lähivuodet tulevat olemaan vähintään yhtä vahvoja, ellei mitään ihmeitä tapahdu. Itse asiassa henkilöstöleikkausten ansiosta osinkoa on tulevina vuosina mahdollista jakaa huomattavasti enemmänkin.

Suurin kysymys on, että mitä Orionille käy vuoden 2011 jälkeen, kun tärkeät patentit raukeavat? Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet yrityksen nykyisestä tuloksesta muodostuu näistä patenttilääkkeistä. Jotain uutta on siis pakko keksiä seuraavien vuosien aikana.

1. Outotec

Salkkuni uusin yritys Outotec on todellinen supersuoriutuja. Yhtiökokous päätti viime keskiviikkona, että osinkoa maksetaan 1,00 euroa osaketta kohden. Osakkeen markkina-arvoon suhteutettuna osinkotuotto on 7,9 % ja maksamaani keskimääräiseen hankintahintaan suhteutettuna 9,9 % (tässä on hyvä huomioida, että osinko irtosi jo). Outotec on lisäksi salkkuni ainoa yritys, jonka osinko kasvoi (viime vuonna osinko oli 0,95 euroa).

Outotecin osakekohtainen tulos nousi viime vuonna 2,25 euroon. Myös yrityksen kassatilanne on erinomainen, joten osinko olisi voinut olla suurempikin. Lisäksi Outotec on yksi niistä harvoista teollisuusyrityksistä, joiden kuluva vuosi näyttää tällä hetkellä hyvältä. Tilauskirja on edelleen paksu ja kassassa on jopa paljon ennakkomaksuja, joten asiakkaiden rahoitusongelmat eivät vielä tällä hetkellä ole suurin uhka. Usko Outoteciin on siis vahva myös tämän vuoden osalta.

Koko salkku

Jos yhtiökokouksissa ei tapahdu yllätyksiä, tililleni tipahtaa tänä vuonna osinkoja 1 015,79 euroa. Markkina-arvoon suhteutettuna osakesalkkuni tutto on 6,3 % ja hankintahintaan suhteutettuna tuottoa tulee 4,3 %. Myönnän, että odotukseni olivat hieman korkeammalla, mutta tilanteeseen nähden olen kaikesta huolimatta tyytyväinen.

Kommentit