Osinkokevät, osa 1

Kevään osingot alkavat olla pitkälti selvillä, vaikka yhtiökokouksissa voikin aina sattua yllätyksiä. Laihahan osinkokeväästä näyttää tulevan, mikä tosin oli odotettavissa jo syksyllä. Yritysten omistajille jakamat voitot ovat lopulta tärkein syy osakkeiden omistamiseen, joten nyt on aika analysoida salkkuni yrityksiä osinkojen näkökulmasta.

Tässä ensimmäisessä osassa käsittelen salkkuni heikomman puoliskon, eli viisi yritystä, jotka tuottivat pahimmat pettymykset. Huomenna on luvassa toinen osa, jossa käsittelen salkkuni paremman puoliskon.

10. Sponda

Aloitetaan suurimmasta pettymyksestä, eli kiinteistösijoitusyhtiö Spondasta. Sponda näyttää todella kuunnelleen suurimpaa omistajaansa, eli valtiota. Sponda hallitus nimittäin ehdottaa, ettei vuodelta 2008 jaeta osinkoa lainkaan. Asia tulee varmasti herättämään keskustelua ensi viikon yhtiökokouksessa, sillä yhtiö pystyisi kyllä maksamaan kohtalaisen osingon myös nykytilanteessa.

Osingosta luopumisella tavoitellaan selkeästi omavaraisuusasteen parantamista. Tällä hetkellä Sponda on erittäin velkaantunut ja etenkin tällaisina epävarmoina aikoina tämä todella on riskitekijä. Jos kiinteistöjen arvot jatkavat laskuaan, oma pääoma voi pahimmillaan mennä negatiiviseksi. Niinpä uskon tämän radikaalin ratkaisun palvelevan omistajien etua pitkällä tähtäimellä, vaikka osinkohakuisena sijoittajana Sponda onkin minulle kevään pahin pettymmys.

Spondaan liittyen on mielenkiintoista nähdä etenkin Julius Tallberg-Kiinteistön (JTK) reaktio nollaosinkoon. JTK:han nousi loppuvuonna Spondan suuromistajaksi hankkimalla 10 % osakkeista. JTK on myös itse hyvin velkainen, joten Spondan radikaali ratkaisu voi aiheuttaa JTK:lle itselleen rahoitusongelmia. Jos JTK joutuu luopumaan Spondan osakkeista ja markkinoille syntyy roimaa ylitarjontaa, voi Spondan kurssi vielä hyvinkin laskea, vaikka kurssi on jo nyt todella matalalla.

9. CapMan

Myös pääomasijoittaja CapManin hallitus ehdottaa nollaosinkoa, mikä on yrityksen tilanteessa ainoa järkevä vaihtoehto. Syksyinen rahamarkkinakriisi jäädytti yrityskauppamarkkinat lähes täysin ja kun yrityskauppoja ei tapahdu, ei rahaa yksinkertaisesti ole jaettavaksi. CapManin osalta positiivista on ainoastaan se, että sen osuus on salkustani alle 1 %.

8. Amanda Capital

Toinen pääomasijoitusyhtiöni Amanda Capital ei ole yhtään CapMania parempi, eli myöskään Amanda Capital ei ole jakamassa osinkoa. Tuloksen veti negatiiviseksi neljän miljoonan euron korvaus vanhasta riita-asiasta, joka viimeinkin saatiin pois päiväjärjestyksestä. Yhtiö on kuitenkin ostanut viime aikoina paljon omia osakkeitaan, mikä voidaan rinnastaa osingonjakoon, vaikka sen hyödyt näkyvät omistajille vasta myöhemmin omistusosuuden noustessa (olettaen, että omat osakkeet mitätöidään).

Vuosi 2008 oli Amanda Capitalille menetetty vuosi, mutta tulevaisuus näyttää hieman CapMania valoisammalta. Amanda Capital saa merkittävää kassavirtaa pääomasijoituksien hallinnoinnista ja siihen liittyvästä konsultoinnista, joten on hyvät mahdollisuudet, että haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta tästä vuodesta tulee kelvollinen.

7. Atria

Atrian hallitus ehdottaa jaettavaksi 0,20 euron osakekohtaista osinkoa. Viimeiseen markkina-arvoon suhteutettuna osinkotuotto on 2,9 % ja keskimääräiseen hankintahintaani suhteutettuna surulliset 1,3 %. Vielä vuosi sitten osinkoa jaettiin 0,70 euroa/osake.

Vuosi 2008 meni Atrian osalta pilalle, koska raaka-aineiden hinnat ja valuuttamarkkinat kehittyivät epäsuotuisasti. Atria pystyisi halutessaan jakamaan myös suuremman osingon. Atria on kuitenkin kasvanut aggressiivisesti yritysostojen kautta, jolloin yrityksen velkaisuus on kasvanut. Osinkoa leikkaamalla myös Atria pyrkii selkeästi parantamaan omavaraisuusastettaan. Osingon leikkaus on kuitenkin pettymys erityisesti sen vuoksi, että perinteisesti Atria on ollut hyvä osingonmaksaja.

6. TeliaSonera

TeliaSoneran hallitus ehdottaa osakekohtaiseksi osingoksi 1,80 kruunua (nykykurssilla 0,16 euroa). Markkina-arvoon suhteutettuna osinkotuotto on 4,7 % ja keskimääräiseen hankintahintaani suhteutettuna kohtuulliset 4,0 %. Vielä vuosi sitten TeliaSonera jakoi 0,43 euron osakekohtaisen osingon.

TeliaSoneran osinko on ehdottomasti pettymys, sillä yritys on yksi niitä harvoja, joihin rahoituskriisi ei edes ole vaikuttanut niin merkittävästi. Vuoden 2008 osakekohtainen tulos oli 0,45 euroa ja yrityksen kassatilannekin on kunnossa. Ilmeisesti myös TeliaSonera haluaa ainoastaan pelata tässä tilanteessa varman päälle. Omaa pääomaa halutaan vahvistaa, kun vieraan rahoituksen saaminen saattaa olla haasteellista. Tämä voi olla strateginen etu, mikäli TeliaSonera pystyy kassansa turvin valtaamaan markkinoita. TeliaSoneran osalta voinkin elää ainoastaan toivossa, että se mistä luovun tänään, tulee vielä lähivuosina moninkertaisena takaisin.

Kommentit